Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie.

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kodeks karny
Przepis prawny:
Art. 4. § 1. Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie
popełnienia przestępstwa, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę
obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy

Nie, miałam zawieszenie na dwa lata. W momencie kiedy popełniłam inne przestępstwo - zupełnie nie związane ze sprawa - dostałam zawiadomienie, ze toczy się przeciwko mnie sprawa o ponowne skazanie w sprawie sprzed dwóch lat za prowadzenie pod wpływem. Więc pytam na jakich zasadach zostanę skazana - tych obowiązujących w momencie popełnienia przeze mnie przestępstwa czyli kwiecień 2015, czy tych teraz - obowiązujących od maja 2015

Co to znaczy że "toczy się przeciwko mnie sprawa o ponowne skazanie w sprawie sprzed dwóch lat za prowadzenie pod wpływem." Tobie chodzi moze o zarzadzenie wykonania kary ktora byla w zawieszeniu?

To było warunkowo umorzone postępowanie na okres próby lat dwóch

Wie moze Ktoś jak wyglada sprawa z blokada alkoholowa czy po odbyciu połowy kary każdy może sie o nią starać i na jakich zasadach to funkcjonuje ?

Mam takie pytanie?
Czy w WOMP ( w moim przypadku Rzeszów) będą wiedzieć że już raz w przeszłości (w 2010 r) robiłem u nich badania za jazdę po alkoholu. Niestety ale będę musiał przez moją głupotę znowu tam się wybrać. Zrobiłem sobie próby wątrobowe i wszystko w normie GGTp - 33 , ale słyszałem że jak ktoś robi tam kolejny raz badania to mogą chcieć zaświadczenia o roku abstynencji. Od mojego ostatniego wybryku - lipiec 2016 - praktycznie nie piję. I teraz jak będą chcieć jakiegoś papieru na abstynencję to skąd ja mam im to dać. Chyba że nie będą wiedzieć że to mój drugi raz po 7 latach i się do tego nie przyznawać? nie wiem co mam robić, po prostu pat:rolleyes:

Będą wiedzieć, bo trzymają dokumentację z badań przez 20 lat - zgodnie z przepisami jak każda placówka medyczna. A po rejestracji z numerem PESEL wyświetlą się poprzednie kartoteki.

Roznie to z tym bywa. W moim przypadlu nie wiedzieli albo poprostu nic nie mowili bo tez bylem drugi raz

biezanow - a czy pytali czy to kolejny raz czy nie było takiego pytania??

W ktoryms etapie padlo takie pytanie chyba przy rozmowie z psychologiem. Odpowiedzialem ze to pierwszy raz i wcale nie odnioslem wrazenia ze psycholog wiedziala ze ja sklamalem. Dam sobie reke uciac ze nie miala informacni iz juz drugi raz przechodze takie badania

biezanow_123 - dzieki za info

woją drogą to ja nie wiem jak ja przeszedłem te badania w 2010 - nic się nie przygotowywałem, poszedłem z ulicy, teraz właśnie znalazłem ksero wyników z WOMP (swoją drogą nawet nie wiedziałem ze takowe gdzies mam - jak bym je sobie od czasu do czasy oglądam to może bym tak nie zgłupiał zeby drugi raz to samo zrobic) - no i nie wierze ze to przeszedłem - GGTP 235, alt asp coś ponad 180 - masakra, teraz mam GGTP 33, alat i to drugie lekko przekroczone, ale boje się że teraz nie przejdę tego i wyślą mnie na jakąś terapię, masakra,

Panowie i Panie będę składał wniosek początkiem lipca (połowa okresu mija 11 sierpnia). Wzór wniosku znalazłem w Internecie, zresztą podawałem go tu innym użytkownikom. We wzorze jest pełno powodów do przyznania pozytywnej decyzji sądu, ja ich nie mam za dużo. Oczywiście przez okres od zatrzymania prawka nie byłem nigdzie karany czy notowany, czysty bez mandatów itp. Wszystkie badania mam zaliczone, są już w wydziale komunikacji, kara opłacona. Pracuje w mieście gdzie zamieszkuje. Czy podawać we wniosku fakt zaliczenia badań i opłacenia kar? Czy jest to zbędne i z góry wiadome przez sąd? Widziałem że ludzie dodają zaświadczenie z miejsca pracy jako dowód że pracują. Jako powody chęci odzyskania podam zapewne że mimo wszystko brak prawa jazdy utrudnia mi zycie, ponieważ w obecnej chwili pracuje w mieście w którym mieszkam lecz z powodu wykonanywanego zawodu często wykonuje prace po za miejscem zamieszkania, oraz fakt że opiekuje się starsza osobą (babcią) mieszkającą w oddalonej ode mnie 60km innej miejscowości? Czy wyrażać jakąś skruche we wniosku, że przemyślalem swój błąd itp czy tez takie kity są zbędne? :)

Może ma ktoś swój wniosek który został pozytywnie oceniony przez sąd i mógłby go mi podesłać z ciekawości oczywiście z zamazanymi danymi osobowymi?

Dzięki!

Ja wszystko o czym tu napisales poinformowalem sąd w swoim wniosku czyli ze zaplacilem grzywne i koszty sadowe (dolaczylem kopie dowodow wplat), ze wykonalem badania w ktorych stwierdzono brak przeciwskazan do prowadzenia pojazdow (w tym przypadku tez dolaczylem kopie orzeczen) i napisalem ze samochod jest mi potrzebny do pracy (chociaz w sumie tak nie bylo i jakos tego nie weryfikowali) i ze od czasu zatrzymania prawa jazdy nie naruszalem w zaden sposob porzadku prawnego. Ponizej mozesz zobaczyc orzeczenie:

Sad postanawia:
1. Orzec wobec skazanego ... syna ... i ... ur. ../../.... w Krakowie zmiane srodka karnego w postaci zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych w ruchu ladowym w wymiarze 2 lat orzeczonego wyrokiem sadu rejonowego dla Krakowa-Podgorza w Krakowie z dnia 23 czerwca 2015 r. sygn. akt ....../../. za przestepstwo z art 178a § 1 kk nalozonego na niego zakazu prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa.

2. Zwolnic skazanego ... w calosci od zaplaty na rzecz skarbu panstwa kosztow sadowych

Uzasadnienie:

Art. 182a. § 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137, z późn. zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.

Jak wynika z akt niniejszej sprawy, wniosku skazanego oraz przeprowadzonego przez kuratora zawodowego wywiadu srodowiskowego przeslanki do zastosowania cytowanego powyzej przepisu zaistnialy w przedmiitowej sprawie. Orzeczony wobec skazanego srodek karny stosowany jest juz przez ponad polowe okresu na ktory zostal orzeczony, skazany uiscil kare grzywny oraz koszty procesu, w okresie proby zachowuje sie poprawnie nie naruszajac porzadku prawnego. Skazany poddal sie rowniez badaniom psychologicznym w wyniku ktorych nie stwierdzono u niego przeciwskazan do kierowania pojazdami kat B. W ocenie sadu zamiana orzeczonego wzgledem ... srodka karnego jest zasadna, umozliwi mu przede wszystkim wykonywanie szerszego zakresu obowiazkow zawodowych. Ponadto zainstalowana w pojezdzie blokada alkoholowa bedzie dodatkowym gwarantem iz skazany nie bedzie ponownie prowadzic pojazdu pod wplywem alkoholu. W zwiazku z powyzszym orzeczono jak na wstepie.
Jacyków69 napisał:
Czy wyrażać jakąś skruche we wniosku, że przemyślalem swój błąd itp czy tez takie kity są zbędne? :)
Czyli nie przemyslales i dalej bedziesz jezdzil po % skoro to kit?

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Ja wszystko o czym tu napisales poinformowalem sąd w swoim wniosku czyli ze zaplacilem grzywne i koszty sadowe (dolaczylem kopie dowodow wplat), ze wykonalem badania w ktorych stwierdzono brak przeciwskazan do prowadzenia pojazdow (w tym przypadku tez dolaczylem kopie orzeczen) i napisalem ze samochod jest mi potrzebny do pracy (chociaz w sumie tak nie bylo i jakos tego nie weryfikowali) i ze od czasu zatrzymania prawa jazdy nie naruszalem w zaden sposob porzadku prawnego. Ponizej mozesz zobaczyc orzeczenie:

Czyli nie przemyslales i dalej bedziesz jezdzil po % skoro to kit?

Dzięki :)
Nie no przemyślałem, ale skruche już nawet wykazałem przy sprawie. Napiszę jak mówisz wszystko co ważne ale chyba kopii badań nie dodam bo już są w wydziale komunikacji

Witam, mam takie pytanie. w 2011 roku zostałem skazany za jazde pod wpływem alkoholu. Dostałem 6 miesięcy na 3 lata w zawieszeniu oraz 2 letni zakaz prowadzenia pojazdów. W 2013 roku złamałem ten zakaz wsiadając za kierownice (byłem trzeźwy) dostałem za to prace społeczne do odrobienia. WPaździerniku 2016 spowodowałem kolizje (wjechałem w płot) pod wpływem alkoholu 0.84 w wydychanym. Dostałem zarzut z art 178a § 4 k.k. Co mi za to grozi? Bardzo prosze o jakies rady.

Maxifit napisał:
.....Co mi za to grozi? Bardzo prosze o jakies rady.

Uuuuu pójdziesz siedzieć, do tego co najmniej 3-letni zakaz kierowania pojazdami, świadczenie 5000 zł + grzywna, naprawa płotu na własny koszt.

kk
Przepis prawny:
Art. 43a. § 1. Odstępując od wymierzenia kary, a także w wypadkach
wskazanych w ustawie, sąd może orzec świadczenie pieniężne wymienione w art. 39 pkt 7 na rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy
Postpenitencjarnej; wysokość tego świadczenia nie może przekroczyć
60 000 złotych.
§ 2. W razie skazania sprawcy za przestępstwo określone w art. 178a § 1, art.
179 lub art. 180 sąd orzeka świadczenie pieniężne wymienione w art. 39 pkt 7 na
rzecz Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej
w wysokości co najmniej 5000 złotych, a w razie skazania sprawcy za
przestępstwo określone w art. 178a § 4 co najmniej 10 000 złotych, do wysokości
określonej w § 1.

Przepis prawny:
Art. 42.
§ 3. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych
dożywotnio w razie popełnienia przestępstwa określonego w art. 178a § 4
lub jeżeli
sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 173, którego
następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, albo
w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 177 § 2 lub w art. 355 § 2 był
w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca
zdarzenia, chyba że zachodzi wyjątkowy wypadek, uzasadniony szczególnymi
okolicznościami

Przepis prawny:
Art. 69.
§ 4. Wobec
sprawcy występku o charakterze chuligańskim oraz sprawcy
przestępstwa określonego w art. 178a § 4 sąd może warunkowo zawiesić
wykonanie kary jedynie w szczególnie uzasadnionych wypadkach.

Ostatnia edycja:
A tak.... § 4 to świadczenie co najmniej 10000 zł :) szczególnie uzasadnionego wypadku do podstawy zawieszenia odsiadki puki co nie widzę tu :)

Ale dlaczego wyrok z 2011 nie był zatarty ?, że dostał zarzut z §4 ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót