Problemy z allegro

• Autor wątku Autor wątku ciosu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciosu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam otóż, mam 16 lat jestem nie pełno letni, pożyczyłem dla kolegi który ma 18 lat konto na allegro, żeby sprzedał tam 5 telefonów. I gdy sprzedał je wysłali mu pieniadze na konto a on nie wyslal im telefonow. I Ci ludzie od tych telefonów dzwonia do mnie i chca zwrotu pieniedzy, poniewaz na allegro sa moje dane lecz on je sprzedawal i mu wyslali na jego konto w banku i jego dane pieniadze. Chciałbym sie dowiedziec co w najgorszym i najlepszym przypadku bedzie jezeli zwroca sie na policje ??

Zgłoszą się w pierwszej kolejności do Ciebie.

Konto na Allegro było jego czy Twoje?

Macie jakieś dowody zawarcie takiej umowy?

Konto moje lecz na jego konto w banku i jego dane wyslali pieniadze poniewaz on sprzedawal z mojego konta telefony. Mam świadkow lecz dowodow raczej nie.

Osoby postronne nie interesuje, kto wystawia - bo jest domniemanie, że właściciel konta.

A dlaczego on nie chce wysłać telefon? Masz z nim kontakt?

własnie zerwal kontakt i jak widac przekret dobry jest nie odbiera telefonow i wylacza. Ale mam swiadkow to jaka bedzie kara za takie cos. Ja tylko urzyczylem konta to wszystko i mam nawet swiadkow.

Takie użyczenia konta (nie urzyczenia) jest co najmniej nierozważne (to najlżejsze słowo jakie przyszło mi na myśl). Nie mógł sam założyć konta?

Podobna sprawa do tej - http://forumprawne.org/nowe-technologie/161191-fatalne-podjecie-pracy-sprzedaz-na-allegro.html

Zostałeś wykorzystany, z tego co piszesz. Kwestia dlaczego się zgodziłeś. Nie mniej, jeśli zaszło przestępstwo (pomocnictwo?) w Twoim wykonaniu, to z racji, że nie masz 17 lat i do Ciebie będzie miała ew. zastosowanie ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich.

Konto Junior posiadasz?

Nie nie posiadam konta junior, ponieważ to konto założyłem zanim weszła taka ustawa o koncie junior. I chyba pójde z mama z tym na policje.

To nie ustawa, tylko zmiana regulaminu. Tylko, że na podstawie starego regulaminu to już w ogóle nie powinieneś mieć konta.

Najlepiej udać się na Policje.

Powrót