Problemy z pobieraczkiem cz. 2

• Autor wątku Autor wątku Colder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kamilo odpowiem Ci mimo że nie powinienem bo pisaliśmy o tym parę dni temu . Tak , pozwali jednego pana - i mieli do tego prawo , każdy ma prawo pozwać kogoś o coś - no i co z tego ??? Podobno jesteśmy krajem demokratycznym , tu złodziej czy oszust czuje się jak " w niebie " - taka demokracja dla oszustów i złodziei . Ale - są pewne granice których nie można przekraczać i oni je przekroczyli . Dlaczego ?? Bo - ja tak uważam - ludzie przestali płacić więc trzeba zrobić coś - cokolwiek - by uwiarygodnić swoje żądania - bez sensu żądania ale jednak .
Co do dzwonienia do działu windykacji - równie dobrze mogła byś zadzwonić do - nie wiem - do mnie i ja Ci powiem że masz mi wpłacić jakąś kwotę bo - bo ja tak uważam , bo znam zapisy prawne i od tak przywołam pierwszy lepszy paragraf a osoby które nie znają zapisów prawnych oraz DZIECI - we wszystko uwierzą . Dzieci- DZIECI - osoby nieletnie nakręcają to wszystko , piszą na forach niestworzone rzeczy - a wystarczy zwykła ignorancja czyli olewka - czy to tak dużo ???:D

Witam...
U mnie sprawa wygląda tak,że zarejestrowałem się w pobieraczku półtora roku temu,z tego co pamiętam nawet nie dało rady ściągnąć pliku którego szukałem.Po czasie dostałem serie maili z wezwaniem do zapłaty....Natychmiast wszedłem na te forum poczytałem żeby wysłać odstąpienie od umowy(szablon spisałem z forum) i olać puźniejsze maile od nich...Tak też zrobiłem ,oczywiście przyszedł mail ,że odstapienie nie ma prawa bo nie było napisane w ciągu 10 dni,ale zlałem to tak jak wyczytałem....Tydzień temu podczas spotkania ze znajomymi zgadałem się z kolegą który też się nabrał na pobieraczka,tyle że ściągnął jakąś grę-dostał powiadomienia ale kasował i ich olewał.po jakimś czasie dostał maila ze już ok 300 zł ma do zapłaty-olał ,potem około 600-olał jakiś czas temu już dostał 900!!nie było by sprawy gdyby nie fakt ,że akurat niedawno zaczął prace w tzw. budżetówce(nie wiem czy oni gdzieś dodatkowo zgłaszają pracowników czy coś- nie wiem nie bardzo się na tym znam)i ku jego zdziwieniu zabrał mu komornik z dwóch wypłat po 450 zł!! wczesniej pracował u prywaciarza ,był normalnie zarejestrowany i nic mu nikt nie sciągnął...
Myślę spoko -nie wysłał wypowiedzenia może to inaczej działa...Odpalam dziś pocztę i co widzę- maila z działu windykacji,że mam juz do zapłaty ponad 300 zł,jest to taki sam mail jak on dostał i powiem szczerze ,że trochę zgłupiałem .....Jak się do tego odnosić???zlewać czy może zacząć coś prawnie działać ..Nie wiem Może ktoś by mi doradził co z tym fantem ,bo skoro jednemu ściągneli dług to jaja sie powoli kończą....
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
niech Twój znajomy dowie się po prostu, na czyje zlecenie działa komornik. będzie wszystko jasne.

jak tak, to byłby hit... ale cóż, na razie 1 osoba tak twierdzi, ze coś zrobili... ;)

Grzechu1988 napisał:
No własnie za pobieraczka...

Tak , tak , pracownicy pobieraczka pobiegli do komornika i tenże zajął część wynagrodzenia bo uwierzył im na słowo. Powiem szczerze że w bajki nie wierzę i żaden komornik niczego nie zajmie bez tytułu wykonawczego czyli np. wyroku sądu. Jeżeli ten znajomy nie dostał takowego - to niech się dowie NAPRAWDĘ za co komornik coś mu zajął .;)

Na pewno bajki to nie są....dowiem się szczegółów i dam znaka.. Jaj sobie nie robię i po tym jakiego doła miał koleś to wnioskuje ,że i on sobie jaj nie robi...Niewiem jak technicznie to wyglądało,bo nie jestem prawnikiem ,ale kasę ściągnęli własnie za tego guwnianego pobieraczka..... a długów wcześniej żadnych nie miał,tylko parę lat temu ściągnął jakeś ścierwo z tej strony......

bardzo ciekawe...

mi dzisiaj mija termin wpłaty .......
ciekawa jestem co będzie dalej .......

Tula2709 napisał:
bardzo ciekawe...

mi dzisiaj mija termin wpłaty .......
ciekawa jestem co będzie dalej .......

:D no cóż , dalej niestety trzeba żyć - takie życie ;)

Czytam, że prokuratura może zająć się problemem gdy kwota przekracza 250 zł. Co w przypadku, gdy otrzymuje się od nich maile z kwotą 94zł + kara = 334zł (Grzechu1988 wspomniał o tym wyżej). Jeżeli po jakimś czasie przyślą maila, że należy im się np: 1000zł to mogą złożyć zawiadomienie do prokuratury o np. podanie nieprawdziwych danych i ustalenie właściciela po adresie IP?

mirosław12 napisał:
:D no cóż , dalej niestety trzeba żyć - takie życie ;)

powiem szczerze..,że mógłby być już wynik tej sprawy sądowej z Mrągowa ...-człowiek wiedziałby na czym stoi ...

a tak ..podświadomie myśli ..."czym znowu zaskoczą " :mad:

ja chyba się już trochę pogubiłam ...

mi przysłali
" Jednocześnie informuję, iż w przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego, Spółka Eller Service S.C. wystąpi o zasądzenie od Pani kary umownej w wysokości 274,79zł tytułem nie wywiązania się przez Panią z warunków zawartej umowy"...

czyli po mojemu 94.80 +274.79 - dopiero jak skierują sprawę do sądu ...
dlatego...zastanawia mnie co napisał Grzechu1988 o swoim koledze ...- "co on nie miał sprawy w sądzie ??????? "

Ag_Maz napisał:
Gdzie czytasz?
250 dotyczy kradzieży.

http://forumprawne.org/prawo-cywiln...i-pobieraczek-bez-koniecznosci-zaplaty-4.html
Cytuję:

"Osoby, które podały nieprawdziwe dane osobowe niestety nie mają podstaw prawnych do odstąpienia od umowy. W takim przypadku - wg informacji udzielonej mi przez przedstawiciela Urzędu Komunikacji Elektronicznej można nie reagować w ogóle. Pomimo, że są Państwo straszeni że firma jest w posiadaniu Państwa numeru IP, to jeszcze nic nie znaczy. Prawdziwy adres użytkownika może udostępnić jedynie operator sieci, a i to na wniosek Prokuratury, nie na wniosek firmy. Prokuratura natomiast odrzuca wnioski na sumę poniżej 260 złotych z uwagi na brak znamion czynu szkodliwego społecznie."

Zatem, jeżeli naliczają kary na ponad 1000 zł to czy prokuratura może (ma obowiązek) się tym zająć?

vorphal napisał:
Zatem, jeżeli naliczają kary na ponad 1000 zł to czy prokuratura może (ma obowiązek) się tym zająć?

Równie dobrze mogli by naliczać i milion zł - prokuratura zajmuje się sprawami co do których jest podejrzenie popełnienia przestępstwa a trudno takowym nazwać rejestrację u pobieraczka i w dodatku darmową rejestrację . Proszę wskaż gdzie , w którym miejscu występuje świadoma chęć uzyskania korzyści majątkowej skoro to co niby można ściągnąć to tzw. darmowy okres testowy a dostęp do " właściwej usługi " dopiero po zapłacie / choć wszyscy wiemy że to ściema i po zapłacie nikt nic nie otrzymuje /. Dlatego żadna prokuratura tym się nie zajmie - jedynie co mogą to usiłowanie coś na drodze cywilnej .

Tula2709 - nawet nie wiesz jakie rzeczy ludzie wypisywali na forach w okresie tych ponad czterech lat. Można by utworzyć z tego nowy kodeks karny a o jakiś karach niby to płaconych na rzecz pobieraczka to już szkoda gadać . Bzdury ludzie wypisują - ma naród fantazję :D

Ostatnia edycja:
Pobieraczek sprzedał długi firmie windykacyjnej,a ona zajęła się wszystkim,być może sprawa odbyła się sądzie zaocznie -dziś mówił ze dostawał jakieś pisma,nie tylko maile...tyle się dowiedziałem przez telefon..jutro będę się z nim widział i mi powie dokładnie i pokaże papiery..najwyżej zeskanuje i wrzucę.....komornik siadł na pensje i ściągnął 2 razy po 450 zł...takie są fakty ..I jak zmienił robotę to mu odrazu z pierwszej wypłaty ściągneli...wcześniej nic sie nie działo...może budżetówka zgłasza gdzieś więcej zatrudnionego pracownika...Nie wiem.....

No ja mam nadzieje ze to fantazja...bo dla mnie te 900.00 zl...to jakies nie logiczne....

Grzechu1988...naprawde dobre by byly te skany...
naprawde..troche pochodzilam po necie i nie spotkalam sie z takim przypadkiem....
I co zrobiles po tym ostatnim mailu...zaplaciles ?

Ostatnia edycja:
A ja dostałem maila do zapłaty 94 z groszami .Wytłumaczyłem ,ze to niemożliwe ,ze rejestrowałem sie na podbieraczu i cokolwiek ściągałem ponieważ nie używam komputera do ściągania i buszowania po necie dla zabawy .
Otrzymalem informacje zwrotna ze osoba:(nie żarty takie dane przysłali) Grzegorz Brzeczyszczykiewicz zam. 54-310 Szczebrzeszyno na ul. jakiejś tam rejestrował się na podbieraczu niby z mojego ip. i maila i w związku z tym mam zapłacić należna im kwotę .
Odpisałem,ze to nie sa moje dane osobowe i jeszcze raz utwierdzam ,ze nie rejestrowałem się na tym choler... pobieraczku - i jeszcze jeden raz otrzymam maila z żądaniem zapłaty sprawę skieruje na policje za nękanie i probe wyłudzenia - zobaczymy co odpiszą !

Powrót