Problemy z przyznaniem KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku ma70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

ma70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

W roku 2006 pracowałam w Niemczech jako delegowana z polskiej firmy.
Po powrocie z Niemiec w 2007 roku poprzez jedno z biur w Polsce (na razie nie będę pisać nazwy tego biura) wystąpiłam o zwrot podatku z Niemiec. Zwrot taki uzyskałam.
Ale do rzeczy.
W 2008 roku poprzez to samo biuro wystąpiłam o wypłatę zasiłku rodzinnego za 2006 rok z Niemiec na jedno moje dziecko.W Polsce nigdy nie pobierałam zasiłku rodzinnego - za duży wspólny dochód mój i męża.
Po złożeniu dokumentów otrzymałam pismo z Niemiec, że mój wniosek został odrzucony i jeżeli chce to mogę skierować sprawę do Sądu niemieckiego. Oczywiście przed rozpoczęciem sprawy miałabym wpłacić ok. 200 Euro, aby sąd sprawę rozpatrzył.
Po konsultacji z biurem pośredniczącym w sprawie, postanowiłam skierować ten wniosek do sądu niemieckiego, ale jednocześnie wystąpiłam o zwolnienie mnie z zapłacenia ww kosztów sądowych. Obsługa prawną tego wniosku zajęła kancelaria prawna w Niemczech (koszt. 90 pln).
W lutym 2009 otrzymałam informację, że mój wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych został odrzucony (podobno mamy za duże dochody) i aby procesować się dalej muszę teraz zapłacić ok. 200 Euro jednorazowo lub płacić ok. 170 Euro (?) co miesiąc do momentu rozpatrzenia sprawy przez sąd niemiecki. Nawet nie wiem ile to potrwa.....

Teraz mam kilka pytań:

1. Czy mam dalej walczyć o ten zasiłek (jednorazowa wpłata ok. 200 Euro jest dość dużą kwotą)?
2. Czy po wygraniu sprawy w sądzie niemieckim kosztami sądowymi zostanę obciążona ja czy Kasa Rodzinna w Niemczech?
3. CZY W OGÓLE KTOŚ W TEN SPOSÓB UZYSKAŁ WYPŁATĘ ZASIŁKU RODZINNEGO Z NIEMIEC???????
4. PONADTO OD BIURA POŚREDNICZĄCEGO OTRZYMAŁAM INFORMACJĘ, ŻE PODOBNO KASA RODZINNA W NIEMCZECH SKIEROWAŁA SPRAWĘ WYPŁAT TYCH ZASIŁKÓW DO SĄDU NAJWYŻSZEGO NIEMIEC????????? CZY TO PRAWDA?????

Nie chcę tego zostawić w ten sposób. Lubię kończyć sprawy, które zaczynam.A ponadto jak czytam na forum i innych www to ten zasiłek mi przysługuje.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje i pomoc.

Marz

ma70 napisał:
Witam.

Marz

czyli z tego co piszesz bylas zatrudniona przez polska firme na terenie niemiec ?
czy pracodawca byla firma niemiecka?

Byłam zatrudniona w firmie polskiej. ale pracowałam na terenie Niemiec w zakładach mięsnych.
Podatek płaciłam do urzędu niemieckiego.
Pensję otrzymywałam na konto w Niemczech, w Euro.
PITy tez miałam z Niemiec.
Na czas pracy zameldowana byłam w Niemczech.

Marz

Ostatnia edycja:
Chciałam dodać, że pracowałam i zameldowana byłam w Niemczech od stycznia 2006 do stycznia 2007.

Teraz jest 2009 nie licz że ci wypłacą za lata 2006 do 2007 na pisanie odwołania jest zawsze 14 dni po tym terminie nie ma odwołania chyba że stać cię na koszta na 200e się nie skończy a adwokat i tak odzyska od ciebie zarobione swoje pieniądze .Trzeba było starać się na bieżąco nie z takim opóźnieniem. Powodzenia

Ostatnia edycja:
Wniosek złożyłam na początku 2008 roku i sprawa się toczy.
Teraz mam właśnie 14 dni na wpłacenie kosztów i odwołanie od decyzji sądu, że nie zwalnia mnie z opłacenia kosztów sądowych.
Nie ma jeszcze decyzji sądu, że zasiłek mi nie przysługuje.

Gdyby można byłoby z złożyć wniosek w roku 2007, po moim powrocie do Polski, wtedy gdy starałam się zwrot nadpłaconego podatku w Niemczech (zwrot na dziecko otrzymałam) to wtedy bym go złożyła.
Mam rozumieć, że biuro które wtedy załatwiało mi zwrot podatku, powinno od razu przyjąć ode mnie wniosek o wypłatę rodzinnego z Niemiec.
Biuro twierdzi, że wtedy nie było takich przepisów umożliwiających staranie się o zapłatę zasiłku rodzinnego z Niemiec.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie wypłacą mi tego zasiłku?
Czy nastąpiło przedawnienie roszczenia???
Czy nie bo nie???

Marz

Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy jak wygram w sądzie, to czy zwrócą mi koszty sądowe????
Jaka jest praktyka sądowa (przepisy)w Niemczech w tym zakresie?

Marz

jesli wygrasz to strona przegrana pokryje twoje koszty adwokata

ale ja sie zastanawiam nad innym aspektem twojej sprawy, czy tobie wogole przyslugiwal kindergeld bo nie pelnialas jednego podstawowego wymogu - nie bylas zatrudniona przez pracodawce niemieckiego ani nie mialas swojej firmy
bo sprawe wyplat i podatkow reguluja odrebne przepisy i tutaj akurat nie maja zastosowania

nurek68 napisał:
jesli wygrasz to strona przegrana pokryje twoje koszty adwokata

ale ja sie zastanawiam nad innym aspektem twojej sprawy, czy tobie wogole przyslugiwal kindergeld bo nie pelnialas jednego podstawowego wymogu - nie bylas zatrudniona przez pracodawce niemieckiego ani nie mialas swojej firmy
bo sprawe wyplat i podatkow reguluja odrebne przepisy i tutaj akurat nie maja zastosowania

Dzięki za odpowiedź.
To ja już nie wiem jak wygląda moja sytuacja. A to dla mnie ważne bo nie wiem czy biuro, które pośredniczy w uzyskaniu tego zasiłku nie robi mnie w konia. Ale przecież jeżeli nie dostanę tego zasiłku to oni nie zarobią!!!!!!
Ja byłam zatrudniona w polskiej firmie XX sp. z o.o. i tu adres na terenie Polski. Umowa o pracę, ale miejsce pracy w Niemczech, w niemieckim zakładzie pracy. W tym zakładzie pracują Polacy, Rumuni i inne nacje. Jakbyśmy byli wynajmowani do pracy w tym zakładzie przez firmę pośredniczącą.
W niemieckim PIT z zarobkami mam wpisane XX sp. z o.o. i adres na terenie Niemiec.
To znaczy, że firma jest niemiecka???Czy nie???

Marz

Ostatnia edycja:
ma70 napisał:
Dzięki za odpowiedź.
To ja już nie wiem jak wygląda moja sytuacja. A to dla mnie ważne bo nie wiem czy biuro, które pośredniczy w uzyskaniu tego zasiłku nie robi mnie w konia. Ale przecież jeżeli nie dostanę tego zasiłku to oni nie zarobią!!!!!!
Ja byłam zatrudniona w polskiej firmie XX sp. z o.o. i tu adres na terenie Polski. Umowa o pracę, ale miejsce pracy w Niemczech, w niemieckim zakładzie pracy. W tym zakładzie pracują Polacy, Rumuni i inne nacje. Jakbyśmy byli wynajmowani do pracy w tym zakładzie przez firmę pośredniczącą.
W niemieckim PIT z zarobkami mam wpisane XX sp. z o.o. i adres na terenie Niemiec.
To znaczy, że firma jest niemiecka???Czy nie???

Marz

nie, jak sama napisalas bylas tylko wynajmowana jako pracownik polskiej firmy przez firme niemiecka, dokumenty musialas dostawac z niemiec bo miejsce pracy bylo w niemczech i tutaj mialas obowiazek rozliczenia sie z podatku
zeby dostac kindergeld musisz spelnic kilka warunkow jednoczesnie i jesli nie spelniasz ktoregos z nich (wystarczy jednego) to ci odmowia wyplaty .. niestety

Jeżeli dobrze cię zrozumiałam, to firma XX sp. z o.o. z adresem na terenie Niemiec jest oddziałem polskiej firmy na terenie Niemiec, a nie niemiecką firmą???
W umowie o pracę doczytałam, że firma polska xxx sp. z o.o. zawarła z firmą niemiecką (dajmy na to TF Berlin) umowę o dzieło. Czyli polska firma ze swoimi pracownikami delegowanymi do Niemiec, była jakby wykonawcą tego dzieła w Niemczech?

Aż nie chce mi się wierzyć, że Niemcy jako państwo o najbardziej restrykcyjnym prawie dot. zatrudniania cudzoziemców dopuszcza taką prostą możliwość obejścia tech przepisów.
Przecież każda firma w Polsce może tak zrobić. Nie musi nawet prowadzić działalności gospodarczej w Niemczech.

Jeżeli jest tak jak twierdzisz, to biuro które chce odzyskać dla mnie ten zasiłek jest w błędzie od samego początku...... Muszę się z nimi rozmówić.

Na Waszym forum w jednej z wypowiedzi o KINDERGELD znalazłam link do strony:
http://www.pracabezgranic.info/kindergeld/.
TAM JEST NAPISANE, ŻE:
W przypadku pracowników polskich warunkiem jest, aby wnioskodawca (np. ojciec rodziny), podlegał nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech. Nieograniczony obowiązek podatkowy występuje wówczas, gdy dana osoba ma w Niemczech miejsce zamieszkania lub tzw. "główne miejsce pobytu". Większość pracowników z Polski wyjeżdża do pracy w Niemczech na czas określony i zachowuje swoje gospodarstwo domowe w Polsce jako główne miejsce zamieszkania. Nie jest to przeszkodą, aby jednocześnie mieć (przez pewien czas) główne miejsce pobytu w Niemczech. Zasadniczo nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu może podlegać każdy, kto przez odpowiedni czas:

* jest legalnie zatrudniony w Niemczech (obojętnie czy u pracodawcy niemieckiego, czy na zasadzie delegowania przez firmę z Polski) i tam są odprowadzane podatki od jego wynagrodzenia
albo
* pracuje w Niemczech na własny rachunek na podstawie działalności gospodarczej zarejestrowanej w Niemczech (Gewerbeanmeldung).

Marz

Ostatnia edycja:
tak dokladnie jak piszesz, firma x z polski byla tylko podwykonawca dla firmy z berlina
takie obejscie sytuacji dopuscza prawo niemieckie ale wtedy firma z polski musi uzyskac zgode z arbeitsamtu z bonn lub berlina na prowadzenie dzialalnosci i zarudnienie polakow, tak bylo w moim miescie na budowie szkoly pracowali polacy zatrudnieni przez firme ze szczecina.
tak zeby uzyskac mozliwosc otrzymania kindergeld musisz spelnic kilka warunkow opisanych w paragrafie 62 ustep 2 EStG

Dzięki za wyjaśnienia dot. mojego zatrudnienia.

Ale jak mam rozumieć tę wskazówkę z :: Kindergeld - swiadczenia pieniezne w Niemczech na waszym forum zacytowaną w poprzednim moim poście:

"....jest legalnie zatrudniony w Niemczech (obojętnie czy u pracodawcy niemieckiego, czy na zasadzie delegowania przez firmę z Polski) i tam są odprowadzane podatki od jego wynagrodzenia".

Czy to jest nieprawda?????
Chciałabym to wiedzieć przed moją rozmową z biurem, które chce odzyskać dla mnie ten zasiłek.

To dla mnie bardzo ważne, gdyż to na pewno będzie miało duży wpływ na moje dalsze decyzje.

Marz

Ponadto w necie na stronie German Contact znalazłam również to:

Kto może ubiegać się o zasiłek rodzinny?

* Pracownicy legalnie zatrudnieni w Niemczech u niemieckiego pracodawcy / również sezonowo/,
* Pracownicy delegowani przez polską firmę z Polski / przy spełnieniu określonych warunków/,
* Osoby pracujące na własny rachunek na podstawie działalności gospodarczej zarejestrowanej w Niemczech.

Może wiesz jakie to są warunki do spełnienia w przypadku "pracowników delegowanych"????
Bo to jest chyba mój przypadek.

Marz

no to ciekawy jestem skad oni biora takie info ? :o

w przepisach niemieckich stoi jak byk ze pracodawca musi byc firma niemiecka nie pracownikom sezonowym (sezonarbeiter) nie przesluguje prawo do k-g , tylko zatrudnionym na umowe o prace w roznej formie ( na czas okreslony lub bezterminowo)
to sa wlasnie niescislosci ktore pojawiaja sie w necie bo strony sa pisane kika lat temu i nie ma uaktualnien a przepisy sie zmieniaja, w niemczech tez ;)

na tym german kontakt jest mail, napisz do nich pytanie jakie to warunki musi spelnic firma polska i pracownik oddelegowany, jestem ciekawy co odpisza

Dzisiaj rozmawiałam z pracownikiem biura i przekonywał mnie, że zasiłek mi przysługuje, bo jest on przyznawany na podstawie aż 4 różnych przepisów prawnych.
Kasa Rodzinna w Niemczech nie przyznała mi zasiłku rodzinnego nie dlatego, że nie byłam zatrudniona w firmie niemieckiej, ale dlatego, że nie miałam ubezpieczenia socjalnego w Niemczech, tzn. w pieniądze szły na ZUS w Polsce.

Czy nadal mam jakiekolwiek szanse na ten zasiłek??
Czy warto walczyć dalej???

Podobno prawnik niemiecki jest przekonany, że sprawa jest wygrana.
Nawet na tym etapie sprawy nie chce pieniędzy za obsługę prawną. Dopiero po zakończeniu sprawy.

Jestem skołowana. Muszę przemyśleć swoją sytuację.

Marz

ma70 napisał:
Dzisiaj rozmawiałam z pracownikiem biura i przekonywał mnie, że zasiłek mi przysługuje, bo jest on przyznawany na podstawie aż 4 różnych przepisów prawnych.
Kasa Rodzinna w Niemczech nie przyznała mi zasiłku rodzinnego nie dlatego, że nie byłam zatrudniona w firmie niemieckiej, ale dlatego, że nie miałam ubezpieczenia socjalnego w Niemczech, tzn. w pieniądze szły na ZUS w Polsce.

Czy nadal mam jakiekolwiek szanse na ten zasiłek??
Czy warto walczyć dalej???

Podobno prawnik niemiecki jest przekonany, że sprawa jest wygrana.
Nawet na tym etapie sprawy nie chce pieniędzy za obsługę prawną. Dopiero po zakończeniu sprawy.

Jestem skołowana. Muszę przemyśleć swoją sytuację.

Marz

czterech troche za duzo, w sumie paragraf jest jeden i 2 dodatkowe odnosniki
wkleje ci paragraf po niemiecku, bedziesz mogla poczytac i inni tez

§ 62 Abs. 2 EStG wurde durch das Zuwanderungsgesetz ab 01.01.2005 neu gefasst:
1 - Ein Ausländer erhält Kindergeld nur, wenn er im Besitz
1. einer Niederlassungserlaubnis,
2. einer Aufenthaltserlaubnis zum Zwecke der Erwerbstätigkeit,
3. einer Aufenthaltserlaubnis nach § 25 Abs. 1 und 2, den §§ 31, 37, 38 des
Aufenthaltsgesetzes oder
4. einer Aufenthaltserlaubnis zum Zwecke des Familiennachzugs zu einem Deutschen
oder zu einer von den Nummern 1 bis 3 erfassten Person ist.
2 - Ein Saisonarbeitnehmer, ein Werkvertragsarbeitnehmer und ein Arbeitnehmer, der zur
vorübergehenden Dienstleistung nach Deutschland entsandt ist, erhält kein Kindergeld.

zapytaj swojej fam-kassy ktora ci odmowila wyplaty bo bylas ubezpieczona w zusie na jakiej podstawie prawnej ci odmowili? powiedz zeby ci napisali numer paragrafu.. bo to wierutna bzdura .. :D
przeczytaj sobie w tym co wkleilem pkt 2 -> ein saisonarbeiter...
pieniadze na k-g nie ida z ubezpieczenia spolecznego tylko z podatkow, dlatego bylas obowiazana placic podatki w niemczech ale niestety pracodawca byl firma polska a nie niemiecka i o to sie sprawa rozbija :rolleyes:

Witam!Jesteśmy z mężem ciekawi jak potoczyły się dalej twoje starania w związku z odzyskaniem zasiłku rodzinnego. Mąż też pracował w niemieckich zakładach mięsnych od 2006 z przerwami za pośrednictwem polskiej firmy. Za pośrednictwej wspomnianej przez Ciebie firmy GERMAN CONTACT otrzymaliśmy zwrot podatku za 2007. Jesteśmy na etapie zbierania dokumentów do ubiegania się o zasiłek rodzinny. Ja podchodzę do tego z niedowierzaniem jednak próbujemy. Dwoje męża kolegów którzy złożyli za pośrednictwem tej firmy wnioski - otrzymały tak jak Ty odmowy,jednak nie kierowali sprawy do niemieckiego sądu.Zastanawim się czy warto? Za tę usługę firma chce 200zł zaliczki,to niewiele jednak może w ten sposób wyzyskują od nas pieniądze. Pozdrawiam Basia

ma70 napisał:
Witam.

Po powrocie z Niemiec w 2007 roku poprzez jedno z biur w Polsce (na razie nie będę pisać nazwy tego biura) wystąpiłam o zwrot podatku z Niemiec. Zwrot taki uzyskałam.
Ale do rzeczy.
W 2008 roku poprzez to samo biuro wystąpiłam o wypłatę zasiłku rodzinnego za 2006 rok z Niemiec na jedno moje dziecko.W Polsce nigdy nie pobierałam zasiłku rodzinnego - za duży wspólny dochód mój i męża.
Po złożeniu dokumentów otrzymałam pismo z Niemiec, że mój wniosek został odrzucony i jeżeli chce to mogę skierować sprawę do Sądu niemieckiego. Oczywiście przed rozpoczęciem sprawy miałabym wpłacić ok. 200 Euro, aby sąd sprawę rozpatrzył.
Po konsultacji z biurem pośredniczącym w sprawie, postanowiłam skierować ten wniosek do sądu niemieckiego, ale jednocześnie wystąpiłam o zwolnienie mnie z zapłacenia ww kosztów sądowych. Obsługa prawną tego wniosku zajęła kancelaria prawna w Niemczech (koszt. 90 pln).
W lutym 2009 otrzymałam informację, że mój wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych został odrzucony (podobno mamy za duże dochody) i aby procesować się dalej muszę teraz zapłacić ok. 200 Euro jednorazowo lub płacić ok. 170 Euro (?) co miesiąc do momentu rozpatrzenia sprawy przez sąd niemiecki. Nawet nie wiem ile to potrwa.....

Teraz mam kilka pytań:

1. Czy mam dalej walczyć o ten zasiłek (jednorazowa wpłata ok. 200 Euro jest dość dużą kwotą)?
2. Czy po wygraniu sprawy w sądzie niemieckim kosztami sądowymi zostanę obciążona ja czy Kasa Rodzinna w Niemczech?
3. CZY W OGÓLE KTOŚ W TEN SPOSÓB UZYSKAŁ WYPŁATĘ ZASIŁKU RODZINNEGO Z NIEMIEC???????
4. PONADTO OD BIURA POŚREDNICZĄCEGO OTRZYMAŁAM INFORMACJĘ, ŻE PODOBNO KASA RODZINNA W NIEMCZECH SKIEROWAŁA SPRAWĘ WYPŁAT TYCH ZASIŁKÓW DO SĄDU NAJWYŻSZEGO NIEMIEC????????? CZY TO PRAWDA?????

Nie chcę tego zostawić w ten sposób. Lubię kończyć sprawy, które zaczynam.A ponadto jak czytam na forum i innych www to ten zasiłek mi przysługuje.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje i pomoc.

Marz
jezeli byla Pani zatrudniona przez polski zaklad, ktory odprowadzal w Polsce na Pania skladki socjalne, to nie podlega Pani pod niemiecki system socjalny i nie otrzyma Pani niemieckiego KIndergeldu.

:mad: dlaczego caly czas dajecie sie robic w konia ????
od kiedy to i na jakiej podstawie przyznanie K-G zalezy od miejsca placenia ubezpieczenia???
Socjalversicherung i Einkommensteuer to 2 rozne sprawy i nie mieszajcie ich ze soba
wkleilem na forum temat "podstawy przyznania K-G" i wprzepisach prawnych nie ma slowa o ubezpieczeniu spolecznym

Powrót