Problemy z Tele Polska

• Autor wątku Autor wątku grzes31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzes31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.mam straszny problem.w kwietniu tamtego roku podstępnie namówiono mnie do podpisania umowy z telepolska.cały czas korzystałem z usług telekomunikacji polskiej s.a.i byłem przekonany że podpisuję umowę z tp sa która dotyczy tylko obniżenia wysokości abonamentu.bardzo się zdziwiłem gdy po kilku dniach otrzymałem telefon z telekomunikacji polskiej z informacją że przechodzę do firmy telekomunikacyjnej telepolska.jednocześnie dzwoniąca do mnie pani zaproponowała że telekomunikacja polska może załatwić anulowanie tej umowy z firmą telepolska,że prześlą mi specjalny druk ,który należy wypełnić i odesłać na wskazany adres.tak też zrobiłem. Dzwoniąca do mnie pani z telekomunikacji polskiej zapewniała mnie że wszystko będzie załatwione i nie będę miał żadnych problemów.wszystko było dobrze,już zapomnieliśmy o tej umowie i firmie tele polska, aż tu zaraz po nowym roku przychodzi faktura vat z firmy tele polska na kwotę prawie 400 złotych.próbowałem wielokrotnie dzwonić do tele polska żeby uzyskać jakieś informację na temat tej faktury ale niestety nie udało mi się,wciążlinia była zajęta. Proszę o pomoc,co mam robić? Nie korzystałem ani jednego dnia z usług tej firmy a tu tyle do płacenia.umowa ,owszem była podpisana ale telekomunikacja polska załatwiła jej anulowanie i miałem nie ponosić z tego tytułu żadnych konsekwencji. Jeśli chodzi o umowę to nawet ja jej nie podpisywałem bo nie było mnie wtedy w domu.podpisała ją moja żona. Czy jest ona ważna jeśli zamiast mnie podpisała ją żona? Bardzo proszę o jakiekolwiek rady w tej sprawie,jak uniknąć zapłaty tej kwoty.
Grzegorz

A masz dowód że tepsa anulowała tamtą umowę?

musieli coś załatwić ,bo pozostałem w tpsa. gdyby nic nie zrobili to zgodnie z tą umową przeszedłbym do tele polska i tele polska przysyłała by mi już wcześniej jakieś faktury do zapłaty.

To pogadaj z tepsą co oni załatwili i czy mają na to jakieś papiery, bo formalnie nie masz dowodu anulowania umowy z drugą firmą.

dzięki.zadzwonie do tpsa i pogadam z nimi.

takie praktyki innych operatorów tpsa chętnie odnotuje -jako naduzycie .Takie dane są wysylane do UKE - i mam nadzieje ze szybko sprawa zostanie załatwiona.

żona podpisujac umowę nie zauważyła ze nie bylo logo TPSA .. przeciez jak otrzymujecie fakture w kopercie widnieje logo firmy i ect

proszę o pomoc.
Moja mama w dniu 14.06.2010 po rozmowie z pracownikiem tele polska podającym się za pracownika tp podpisała umowę na obniżenie usług abonenckich. Po pewnym czasie przyszedł dokument iż musi wypełnić druk zerwania umowy WLR na linii analogowej, ale tego nie zrobiła i w dniu 29.09.2010 wysłaliśmy wypowiedzenie umowy. A dzisiaj otrzymaliśmy fakturę z tele polska za "opłatę wyrównawczą" . Abonament płaci nadal taki sam, w tp nie ma dokumentu zrywającego umową (bo dzisiaj z nimi rozmawaiałam). Skoro nie otrzymała odpowiedzi na wypowiedzenia,a na moje zapytanie w tele polska dlaczego nie mam zmienionej kwoty abonamentu otrzyamłam inf. że pewnie nie mogli się dodzwonić. Napiszcie czy muszę płacić tą fakturę??

Witam. Grześ mam ten sam problem i w ten sam sposób zostałam oszukana .W prawdzie nie wiem jak to rozwiązać ale nie zamierzam płacić, bo niby za co.
Za to dwukrotnie już dzwonili do mnie z windykacji dzwonił i straszą. podpisanie umowy nastąpiło w pazdzierniku ubiegłego roku . I w te sam sposob zostala rozwiazana umowa co w twoim przypadku. Pod koniec listopada ubieglego roku zadzwonil chlopak z Telepolska powiadamiajac mnie , ze albo jutro przysylaja mi kuriera i podpisuje umowe albo mam zaplacic 600zl. Na moje zapytanie za co mam placic odpowiedziel ze za zerwanie umowy.Wyjnilam mu co i jak ,ze czuje sie oszukana bo przedstawiaja sie jako telekomunikacja i logo firmy na umowie jest zakryte karteczka. On odpowiedziedzial ze rozmowy sa nagrywane wiec ja mu na to to dobrze bo kozna zweryfikowac rozmowe
a to co mi powiedziedza o placnieu i wyslaniu kuriera odebralam jako zwykly szantarz i czy on zdaje sobie z tego sprawe rzucil sluchawka.Po czym w styczniu tego roku dostalam rachunek do zaplaty na ktorym nie jest nawet wyszczegilnione za co i nie na 600zl tylko na 345zl. rachunek przyszedl bez zadnego podpisu bez zadnego stempla. Wiec zaniechalam to wszystko i byl spokoj az do ubieglego tygonia. i wlsnie teraz dzwonili juz drugi raz z fimy windykacyjnem . na moja odpowiedz ze maja dac sprawe do sadu odpowiedzianio mi ,ze to ja mam odac sprawde a niby dlaczego ja jak to ja jestem winna rzekomo im a nie odwrotnie. Dzis mi pan odpowiedzial ,ze bede zaskoczona jak zapytalam co dalej jak nie zaplace bo nie zamierzam.

.

Witam

Moja mama również została wmanipulowana w podobną "umowę" z Telepolską. Przedziwnym zbiegiem okoliczności, FV TP SA, obniżyły się o półowę, a w tym samym czasie TelePolska przysłała umowę, której nikt nie podpisywał i FV do opłacenia, fikcyjna, tak samo, jak Wasza. Teraz po dwóch miesiącach TP SA wysłała na mój adres e-mail, żądanie zapłaty niebotycznych not obciążeniowych oraz jakichś faktur adresowanych do mojej mamy. Na jakiej podstaiw nie wiem.
Kochani, składajcie szybko sprawę do prokuratury, do Generalnego inspektora ochrony danych, do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta, do Rzecznika Praw Obywatelskich.

Witam,
pytanie do tych, którzy nie zapłacili - co z Wami????? Trzymacie się dalej?

Ja pisałam w innym wątku, bo zostałam nabrana na tej zasadzie, że kurier nie zostawił mi żadnej kopii umowy, więc nie wiedziałam co dokładnie zostało podpisane (tzn. nie wiedziałam KTO mnie wrobił), początkowo myślałam, że to MNI Telecom, bo znalazłam takie wpisy w internecie, po miesiącu zadzwoniła pani z TPSA i powiedziała, że to e-Telko (Al Jerozolimskie 123a, W-wa).
Procedura j.w. TPSA miała załatwić anulację, ja wypełniłam tylko formularz rezygnacji.

Ale.... na wszelki wypadek napisałam też do e-Telko pismo, informując ich o rezygnacji i powołując się na na art. 4 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę ...itd, bo umowa była podpisana u mnie w domu i nie minęły jeszcze 3 m-ce.
Po 2 tygodniach dostałam odpowiedź od e-Telko, że...nie podpisywałam umowy z e-Telko tylko z TelePolska :?: chociaż adres mają ten sam i przecież pani z TPSA tak mówiła:?:
Zapewnili mnie jednak o przekazaniu skanu mojego pisma
Ponieważ byłam niespokojna zadzwoniłam do TPSA, powiedziałam o innej nazwie operatora.
Pani uspokoiła mnie, mówiąc, że to nie ma znaczenia. Nie pamiętam szczegółów tej rozmowy, ale po tym już nigdzie nie pisałam. To był październik 2011.

Reszta jak u Was.Zadowolona, że cały czas jestem w TPSA (płacę co m-c rachunki), nikt inny żadnego pisma nie przysłał, więc chyba wszystko w porządku, aż do dziś....
27.01.2012 dostaję TYLKO rachunek na opłatę wyrównawczą 358,08 od TelePolska.
Za co? zgodnie z regulaminem "Pakiet promocyjny na świadczenie usług WRL itd", którego na oczy nie widziałam. Żadnego pisma!

Co będzie jak nie zapłacę?
Czy rzeczywiście komuś będzie się opłacało ciągnąćsprawę do sądu, czy komornik/windykator może przyjść bez sądu? Jak to jest?

Witam! Ja również dołączam się do pytań przedmówców.
Na przełomie września i października moja matka podpisała umowę rzekomo od pracownika TP SA. Kopia miała przyjść pocztą (ale do dzisiaj nie dotarła). Mama całe szczęście zaraz jak "wyłudziciel" wyszedł zadzwoniła do TP i okazało się, że nikogo nie wysyłali oraz zaoferowali pełną pomoc w odkręceniu głupiej sytuacji. Ku zdziwieniu wczoraj przyszła faktu ra prawie 400 zł do zapłaty. Mama dzwoniła do TP i u nich widnieje, że wszystko jest odkręcone.Co zrobić, przecież nie będzie złodziejom płacić za nic.

witam

Ludzie czytajcie umowy ! telekomunikacyjnych firm jest mnóstwo na rynku a tp sa tylko jedna .

ludzie zbajerowani ze beda płacic pare groszy mniej podpisza wszystko ...a potem płacz ..ze niby nazwa podobna była, itd

infolinie tepsy pracuja całodobowo wiecwarto sie dopytać nawet jak już ktoś przyszedł do domu z taka propozycja. czy to ten czy inny operator a dopiero potem świadomie podpisywać umowe lub jej nie podpisywac .

W tp masz umowy lojalnościowe wysyłane kurierem tylko jeśli coś zamawiasz telefonicznie na infolinii lub jak dzwonią z działów sprzedaży, podawana jest nazwa promocji i czas umowy .

Jeśli jednak chodzą jacyś ludzie jako przedstawiciele innych firm lub robia spotkania ze oferuja zmiany abonamentu z umową to na umowie jest nazwa co to za operator.

Na umowach zawsze jest logo operatora , troche ostrożności.
A jak już się zdarzyło podpisać z WRL-em do 10 dni masz odstapienie i to jak najszybciej z tej umowy .Trzeba wysłać pismo poleconym priorytetem z potwierdzeniem nadania do tego innego operatora z ktorym nie chce jednak umowy.

Sprawami takimi zajmuje sie infolinia 800-500-005 tp- ktora zajmuje się usługami regulowanymi.Tam można zgłaszać nadużycia innych operatorów.

Ostatnia edycja:
gocha30 napisał:
W tp masz umowy lojalnościowe wysyłane kurierem tylko jeśli coś zamawiasz telefonicznie na infolinii lub jak dzwonią z działów sprzedaży, podawana jest nazwa promocji i czas umowy .

Właśnie o to chodzi, że DZWONIĄ :mad: codziennie średnio 3 telefony z różnymi ofertami typu zmiany pakietów, obniżki, nowe promocje itp. urwanie głowy, TPSA też dzwoni i miałam już w 2010 roku podobną sytuację, że właśnie z TPSA proponowali aneks do umowy, potem przyszedł kurier, czyli znany scenariusz, dlatego moja czujność zawiodła!

gocha30 napisał:
Na umowach zawsze jest logo operatora , troche ostrożności.
A jak już się zdarzyło podpisać z WRL-em do 10 dni masz odstapienie i to jak najszybciej z tej umowy .Trzeba wysłać pismo poleconym priorytetem z potwierdzeniem nadania do tego innego operatora z ktorym nie chce jednak umowy.

Jak mogę odstąpić od umowy skoro nie zostawia mi się kopii (bo ma "przyjść później pocztą") i nie wiem z kim ją podpisałam.:?:

Do mojej mamy zadzwonił kurier, że jest już w drodze, że będzie za 5 min.Ze jest pracownikiem TP a nie firmy "kogucik" To dopiero bezczelny typ. Żałuje, że nie było mnie w domu w tym czasie :-x. Coś trzeba z tym dalej zrobić pytanie co. Jeszcze raz napiszę w skrócie przypadek mojej mamy. Zaznaczam, że powiedziałem jej, żeby przypadkiem nie płaciła tym złodziejom.

- podpisana umowa,ale w tym samym dniu sprawa zgłoszona do TP (TP oferuje załatwienie sprawy) przy czym okazuje się że kurier podszył się pod pracownika TP . BRAK namiarów na kuriera.
- kopia umowy z telepolski nie przyszła, więc nie można na nią odpisać
- nikt z telepolski nie dzwonił a ponoć trzeba z klientem skontaktować się telefonicznie czy potwierdza zmiane operatora.
- po pięciu miesiącach przychodzi faktura do zapłaty z karencją za zerwanie umowy.

cch9 napisał:
Właśnie o to chodzi, że DZWONIĄ :mad: codziennie średnio 3 telefony z różnymi ofertami typu zmiany pakietów, obniżki, nowe promocje itp. urwanie głowy, TPSA też dzwoni i miałam już w 2010 roku podobną sytuację, że właśnie z TPSA proponowali aneks do umowy, potem przyszedł kurier, czyli znany scenariusz, dlatego moja czujność zawiodła!

Jak mogę odstąpić od umowy skoro nie zostawia mi się kopii (bo ma "przyjść później pocztą") i nie wiem z kim ją podpisałam.:?:[/QUOTE------------
--------------------

no właśnie jak można coś podpisać i nie wziąśc dla siebie potwierdzenia....??

rozumiem ze czasem jest tzw pomrocznośc jasna wiec nie bede kopać leżacego,, poprostu trzeba być mega czujnym!

Mam nadzieje ze uda wam sie wykaraskać z tego//// PODOBNO W TV BYŁ NAWET TAKI PROGRAM

Więc Gosiu tak:

Biorąc kredyt z banku, załatwiając formalności przez internet - kurier przyjeżdża, podpisujesz umowę, później bank odsyła swoją. Tutaj jak widać praktykują podobnie z tym, że kopii już nikt nie widzi.Co do czujności to jak najbardziej zgadzam się, ale jak widać "złodzieje" żerują na starszych osobach. Sądzę że są jakieś kruczki żeby tak nieuczciwych sprzedawców jak telepolska załatwić.

Witam , mam problem z TELEPOLSKA , a właściewie to mój dziadek , do którego zadzwonił pan z tej firmy , zaproponował ofertę , po czym dziadek powiedział ze ma już podpisana umowę z NOM , dobra w kazdym bądź razie przyjechał kurier , który dał do podpisanie umowę , który zapewniał że umowa będzie ważna dopiero gdy skończy się mu umowa w NOMIE , no i pojechał , od sierpnia tam tego roku nie przyszło żadne potwierdzenie że została zawarat umowa z firma TELEPOLSKA , ani nie przyszło że umowa została rozwiązana z firmą NOM , dzisiaj dziadek dostał do zapłaty rachunek który jest wąłsnie z TELEPOLSKI do zapłaty 330zł , tylko jak to możliwe kiedy on jest nadal użytkownikiem NOMU , i tam płaci swoje rachunki , chciałabym abyscie poradzili co w tej sprawie zrobić ? zapłacic rachunek otrzymany od TELEPOLSKI ?? czy nic z nim nie robic , infolinia tej firmy niestety nie odpowiada , prosze o pomoc

Witam! Jak widzę też masz problem z teleoszustami. . Ja osobiście powiedziałem mamie żeby nie płaciła. 350 zł nie jest to jakiś majątek, ale z jakiej racji dawać złodziejom. U mnie sprawa wygląda inaczej, bo podawali się za kogoś innego oraz żadnej kopi umowy matka nie otrzymała. Z miłą chęcią sam w tym wypadku pozwałbym tą śmieszna pseudofirmę i dochodził racji w sądzie (najlepiej pozew zbiorowy), ale może da się to załatwić inaczej.Może ktoś doradzi co robić.

Tak niestety , nie wiem co w tej sytuacji mam poradzić dziadkowi .;/ ajjjj

Witam. Moją rodzinę niestety również dotyczy ta sama sytuacja. W dniu dzisiejszym dostaliśmy rachunek na kwotę 358.08, pomimo że umowa z Tele Polską została zerwana przez TP. Zadzwoniliśmy na infolinię TP i okazało się, że zerwanie umowy nastąpiło 8 dni przed aktywowaniem umowy z Tele Polska i dlatego może to być kara, ponieważ minimum to 10 dni... Co możemy zrobić w tej sytuacji? Czujemy się oszukani i nie wiemy do kogo się zwrócić o pomoc?

Powrót