Produkt niezgodny z opisem - sprzedawca mówi, że kłamię

• Autor wątku Autor wątku sundre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sundre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, kupiłem na allegro telefon, telefon miał być nowy, "w stanie idealnym, fabrycznym", używany rzekomo tylko 4 dni w etui i ze szkłem na froncie. Przesyłka dotarła do mojego miejsca zamieszkania w poniedziałek, ja wróciłem do domu dzisiaj i otworzyłem przesyłkę, telefon z tyłu znacząco porysowany, przy patrzeniu się pod konkretnymi kątami. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i mnie wyśmiał, powiedział, że kłamię i chcę go oszukać, bo zdjęcia produktu były przecież dostępne. Problem w tym, że zdjęcia były bardzo słabej jakości, miejsce z rysami było przyciemnione a miejsce bez rys dobrze oświetlone, nawet nie mam 100% pewności, że na zdjęciach był dokładnie ten telefon. Sam potrafię zrobić zdjęcie w taki sposób aby te rysy nie były widoczne. Dał mi do zrozumienia (nie mówiąc tego wprost), że nic mu nie udowodnię i to tylko i wyłącznie moja wina. Powiedziałem, że zostanie mu wysłane listem poleconym za potwierdzeniem odbioru odstąpienie od umowy bez podania przyczyny, na co odpisał, że odstąpienie przyjmie ale to prawnik i tak zadecyduje co dalej. Potem wysłałem zdjęcia telefonu bez rys, pokazując mu, że też mogę w ten sposób "oszukiwać" po czym zaczął mnie wyzywać od szympansów. Ktoś mi powie co mogę zrobić w tej sytuacji? Telefon kosztował prawie 3000 zł, aukcja kup teraz, płaciłem kartą, nie wiem czy ma to znaczenie, w każdym razie jestem załamany.

Jeżeli kupowałeś od osoby prywatnej to nie masz prawa zwrotu bez podawania przyczyny. Przykro mi to mówić ale chyba nic nie ugrasz. Stan na zdjęciach zgadza się ze stanem faktycznym.

Sprzedawca prowadzi działalność i wystawił mi fakturę VAT.

Masz dwa wyjścia. Jeśli jesteś konsumentem masz 14 dni na odstąpienie. Pamiętaj jednak, że odebrałeś telefon bez zastrzeżeń (nie masz protokołu) i sprzedawca może próbować potrącić z ceny za zmiany. Druga droga, to reklamacja z rękojmi z żądaniem obniżenia ceny - problem dowodowy pozostaje ten sam.

Już wolę zapłacić ale przynajmniej odzyskać większość. Czy taka kwota potrącenia może być wysoka? Telefon to iPhone 7 Plus 128GB, sprzedawany jako używany.

Powrót