Profi Credit

• Autor wątku Autor wątku pawel36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sprawa w Bielsku ? Weź prawnika bo sam sobie nie poradzisz a sprawa do wygrania. Rozumiem że spłaciłeś całą kwote którą pożyczyłeś? Te 9 tys to im oddales czy tyle chcieli?

Musisz do kogoś pójść. Są wysokie szanse na oddalenie powództwa w całości. Ale... zdefiniuj "początek kwietnia" Mamy 13 wiesz? Jest 14 dni od odebrania listu z sądu na reakcję.

Moim zdaniem to powództwo do całkowitego oddalenia. Sam tego na pewno nie ogarniesz, skoro w ogóle o to pytasz.
Ubezpieczenie hmmm - musiałbyś chyba przetrzeć szlaki i wnieść pozew o zwrot świadczenia nienależnego, chyba że udowodnią koszty ubezpieczenia w tej wysokości. Nie udowodnią, ale czy to akurat wystarczy to ci nie powiem.
Gdybyś po spłacie ok. 4500 zł zaprzestał spłat, to już więcej nic by od ciebie nie wyciągnęli.

do - >digiton

Początek Kwietnia to dokładnie był 6 kwietnia zostały wystawione pisma, doszły pare dni póżniej ... 7 albo 10 już nie wiem ale liczy sie chyba od tego 6 kwietnia ??

Pierwszy krok jaki planuje zrobić to napisać pismo o wstrzymanie nakazu zapłaty czy jakos tak sie ono nazywa. Tu mnie bardzo zastanawia czy wysyłając takie pismo moge sobie zrobić czas na dalsze p[przemyślenie sprawy, czy lepiej razem z tym pismem przesłać jakies jeszcze dokumenty.

Myślałem o tym zeby trochę ładniej napisać historie z mojego pierwszego postu, dodatkowo pobrać pdf z apki bankowej i napisać ze nie zapłace nić ponad tą kwote która przewinęła sie w pierwszych wiadomościach od windykatora bo nie potwierdził innych kosztów zadnym dowodem. Dodać ze sam sie upominałem ale przez dwa miesiące nic ...

PS. On nie odbiera od paru dni ... !!! napisałem mu ze coś długo schodzi z tym mailem do mnie ... i przestał odbierać

Liczy się od dnia odebrania. To co chcesz zrobić nazywa się zarzuty, albo sprzeciw od nakazu zapłaty. I w tym musisz podnieść wszystko co chcesz. To jest nakaz upominawczy czy nakazowy z weksla? Czasami się zdarza upominawczy, zatem pytam.

maciek121500 napisał:
Pierwszy krok jaki planuje zrobić to napisać pismo o wstrzymanie nakazu zapłaty czy jakos tak sie ono nazywa. Tu mnie bardzo zastanawia czy wysyłając takie pismo moge sobie zrobić czas na dalsze p[przemyślenie sprawy, czy lepiej razem z tym pismem przesłać jakies jeszcze dokumenty.
Daj to komuś, niech ci pomoże. Sam nic nie dasz rady zrobić

Z Twoją wiedzą to faktycznie znajdź radcę/adwokata, bo sam to coś "pomerdasz".

My to wszystko tu wiemy. Swoją drogą autor tego bloga to ceniony znawca i praktyk tematyki wekslowej.

Witam wszystkich :)
Moja przygoda z PC wygląda tak:
2014 rok - zaćmienie umysłowe i wzięcie pożyczki w PC
Po ponad pół roku utrata pracy i scenariusz jaki wszyscy znamy. Z tym że u mnie mili panowie z windykacji dopuszczali się na przykład oklejenia skrzynki na listy wezwaniami z odwecie za wyproszenie z terenu posesji.
Sprawa sądowa z weksla w Bielsku Białej - złożony sprzeciw, zarzuty odnośnie kwoty zadłuzenia, kłamstwa co do wpłaconej przeze mnie łącznie kwoty, zarzuty odnosnie ubezpieczenia i kilka innych kwiatków ponieważ ja na przykład nie zawierałam umowy w punkcie PC tylko w Galerii Mokotów w McDonaldzie :D
W odpowiedzi PC wycofało pozew bez zrzeczenia się rozszczenia, Sąd sprawę umorzył.
Otrzymałam drugie wypowiedzenie umowy bo uznali że pierwsze było nieskuteczne (WTF) najprawdopodobniej po to aby przesunąć termin przedawnienia o prawie rok do przodu. Wysłali mi również po prawie roku zawiadomienie o cesji bo trzeba mieć na uwadze że PC ma dwie spółki i przerzucają długi jedna na drugą.
Odpisałam grzecznie że niczego nie uznaję itd i że jak będą dalej domagać się nie swojej wierzytelności to zgłoszę sprawę do prokuratury. Na tym kontakt się urwał.
Niedawno odebrałam nakaz zapłaty upominawczy z mojego Sądu wystawiony na PC.
Teraz to już zgłupiałam totalnie i wystąpiłam o pełnomocnika z urzędu. Kwoty są tak powalone że nie idzie niczego dojść, jakieś z kosmosu tabelki itd.
Jak myślicie co można podnieść w Sądzie teraz?
Na luzie mogę przytaczać kwiatki jakie powychodziły w Bielsku Białej?
Zastraszyć mnie nie zastraszyli i nie zastraszą tym bardziej że zgodnie z pierwszym wypowiedzeniem przedawnienie nastąpiłoby akurat w czerwcu.

Pozdrawiam wszystkich

Niedawno odebrałam nakaz zapłaty upominawczy z mojego Sądu wystawiony na PC.
No to smaruj sprzeciw.

Teraz to już zgłupiałam totalnie i wystąpiłam o pełnomocnika z urzędu. Kwoty są tak powalone że nie idzie niczego dojść, jakieś z kosmosu tabelki itd.
Normalka...

Jak myślicie co można podnieść w Sądzie teraz?
No na pewno nie przedawnienie, bo jak piszesz byłby to czerwiec. Ale jak tak sobie manipulują, to podnosiłbym zarzuty standardowo braku legitymacji i braku istnienia zobowiązania + dodatkowo braku udowodnienia kwoty roszczenia.

Zastraszyć mnie nie zastraszyli i nie zastraszą tym bardziej że zgodnie z pierwszym wypowiedzeniem przedawnienie nastąpiłoby akurat w czerwcu.
No to przedawnione nie jest.

Ale biorąc pod uwagę, że sobie żonglują, to pewnie mają w papierach taki bałagan, że spokojnie się wybronisz brakiem legitymacji+brakiem udowodnienia istnienia zobowiązania. Ja bym walczył.

Nawet jak załączyli do Sądu te swoje tabeleczki i "wyciągi" o cesji?
Poprzednim razem tego nie zrobili więc szybko poszło a tutaj do upominawczego już załączyli w zasadzie stos papierów łącznie z harmonogramem jak się u nich księgowały moje przelewy rat.

Te ich "wyciągi" najczęściej są funta kłaków warte.

No właśnie różnie z tymi Sądami bywa co do uznawania tych ich wyciągów... I to mnie w sumie najbardziej martwi bo dokumenty od cesji są poświadczone notarialnie...

Nie zapomnij w sądzie powiedzieć że już raz była sprawa w sądzie gdzie przedstawiali inną datę wypowiedzenia umowy, dobrze by było jakbyś posiadała poprzednie te ich wypowiedzenie( jak nie masz w domu to w sądzie powinni mieć w aktach tamtej sprawy ) .

A to tak w ogóle to jest cesja wierzytelności wekslowej ?

Na ogół to oni samą cesje i weksel przedstawiają bez deklaracji wekslowej, jakie dowody dołączyli do pozwu ?

Podpisy osób pod cesją są notarialnie potwierdzone ?

Ostatnia edycja:
To nie jest z weksla teraz. Zwykły upominawczy.
Z weksla było w BB i się wycofali i wystąpili po ponad pół roku do mojego sądu.
Załączyli:
1. Pozew
2. Pełnomocnictwo adwokata
3. Kopię umowy pożyczki
4. Kartę klienta w której jest tabelka z datami kiedy do nich docierały moje przelewy
5. Ostatnie wezwanie do zapłaty
6. Drugie wypowiedzenie pożyczki (o 1 ani słowa)
7. Potwierdzenia odbioru ostatniego WDZ i drugiego wypowiedzenia (moich odpowiedzi nie załączyli
8. Uchwały Nadzwyczajnego Zgromadzenia Wspólników poświadczone notarialnie w sprawie wydzielenia i przeniesienia wierzytelności z jednej spółki na drugą
9.Wyciąg z KRS spółki która weszła w posiadanie wierzytelności

A z weksla ta sama firma pozew składała bo sama wiesz że oni tam mieszali jakimiś zmianami w spółkach.

Z weksla składała ta co weszła w posiadanie a nie ta z którą formalnie zawierałam umowę. Ale nie dołączyli żadnych papierów potwierdzających nabycie długu ani nic. Więc wycofali pozew z weksla i poszli po zwykły nakaz zapłaty w moim sądzie.
I teraz załączyli cesję, uchwały zarządu itd wszystko notarialnie poświadczone.

Ale ile ci pożyczyli to pewnie tego nie przedstawili.

Wezwania tez pewnie zwykłym listem bez potwierdzenia przyszły , o cesji też pewnie cię nie powiadomili.

A kwota na wekslu jest ta sama której teraz żądają ?

W skrócie od początku ściga mnie ta spółka na którą sobie przerzucili wierzytelność a nie ta z którą zawieralam umowę. Do sprawy z weksla nie dali żadnych dowodów potwierdzających prawo dochodzenia wierzytelności więc ją wycofali i złożyli o nakaz w moim sądzie tym razem z dokuemntami jak wyżej poświadczonymi notarialnie

Powrót