Profi

• Autor wątku Autor wątku sowa73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sowa73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.Firma profi credit rok temu złożyła pozew o zapłatę.Roszczenie z weksla.Podniosłem zarzut ''dokument nie jest wekslem,ma wpisane dwie daty '' prawo wekslowe.Firma wycofała pozew.Minął rok Profi znowu składa pozew o zapłatę,tym razem nie dołącza weksla ani deklaracji do pozwu,wogóle o nim nie wspomina.Co zrobić?

Czekaj na nakaz, w terminie (ważne - patrz pouczenie w nakazie które prześle Sąd!!!!)sprawdź podstawę żądania zapłaty... Zdecydujesz czy wnieść sprzeciw.... Może mają wątpliwą podstawę roszczenia?

Napisałem już o wstrzymanie nakazu zapłaty wraz z sprzeciwem.Oni w pozwie piszą '' wnoszę o wydanie nakazu zapłaty i orzeczenie nim,że strona pozwana winna zapłacic powodowi kwotę 26 340,55zł z odsetkami...'' W Uzasadnieniu piszą ,że dnia.... strony zawarły umowę pożyczki nr... na kwotę... Tytułem umowy strona pozwana zobowiązała się do zapłaty powodowi... Oni piszą tytułem umowy a to powinno być roszczenie weksla! czy to oszustwo?

Wspomnę tylko ,że pożyczka była na kwotę 5800zł

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sąd wydając im nakaz zapłaty daje im zabezpieczenie.Nie muszą już czekać na klauzulę wykonalności.Od razu idą z tym do komornika dlatego musiałem wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty

czy ktoś miał do czynienia z taką sprawą?

Tak.
A Ty tak namieszałeś, że naprawdę powinieneś skorzystać z pomocy adwokata.
BTW: Nakaz zapłaty masz teraz w upominawczym, prawda?

nakazowym

Witam, jestem w podobnej sytuacji, pożyczyłam od Profi Credit 3 700 zł raty wpłacałam regularnie do momentu kiedy straciłam pracę, później raty płaciłam z opóźnieniem dwa miesiące temu wpłaciłam ratę po 30 dniach opóźnienia i otrzymałam informację że firma zerwała ze mną umowę i wystąpiła o nakaz zapłaty całości do sądu. Nakazu do dnia dzisiejszego nie otrzymałam ale całość kredytu udało mi się spłacić z tym że firma żąda zapłaty dodatkowych 2 000 tys. z tytułu kosztów sądowych i odsetek, oczywiście wszystko jest ustalane telefonicznie do dziś nie otrzymałam żadnego pisma od firmy. Proszę o informację czy postępowanie firmy jest zgodne z prawem czy muszę płacić tę kwotę? Będę wdzięczna za odpowiedź w tej sprawie.

sowa73 napisał:

W nakazowym wnosi się zarzuty, a nie sprzeciw.
Jeżeli oni dostali nakaz w nakazowym tylko z umowy pożyczki (nie składając pozwu z weksla), to Twoje szanse na wygraną są bliskie zera.

No chyba, że namieszałeś. Tak czy siak - idź do adwokata.

Oni nie dostali jeszcze nakazu.Zarzuty wniosłem razem z sprzeciwem od wydania nakazu zapłaty.Interesuje mnie czy mogą żądać nakazu zapłaty bez uwzględnienia weksla,który był zabezpieczeniem pożyczki.?

Witam, wzięłam pozyczke w Profi credit na kwotę 3800 - wczoraj dostałam pozew z śadu i zajęcie komornicze na prawie 16000 zł za spóżnienie się z jedną ratą - czy jest jakas możliwość wyplatania się z tej sytuacji - przeciez ten pozew to jawne oszustwo....?

najpierw dostajesz pozew i musisz odpowiedzieć na niego wraz z pismem o wstrzymanie zakazu zapłaty.Skoro masz dopiero pozew to dlaczego masz już zajęcia komornicze?Odwołuj się,skarż nie daj za wygraną bo cię oskubią!!! Czy dostałaś wypowiedzenie umowy pożyczki?

Nie, ja rok temu dostałam pozew - dogadałam sie z firma i płaciłam raty ale windykator był wyjatkowym skur..... i oddał mnie do komornika - jest efekt

czy dostałaś wypowiedzenie umowy?Jeśli nie ,możesz podważyć wyrok sądu na nieprawidłowe wypowiedzenie umowy,niemożnośc oceny ryzyka kredytowego,lichwiarskie odsetki itd.Próbuj może się uda.Musisz jeszcze napisać wniosek o wstrzymanie zajęc komorniczych do sądu.

no to super, nie wiedziałam że tak można - zawsze to jakies swiatełko w tunelu

Radziłbym słuchać zaawansowanych użytkowników niż "przechodniów". Bedek napisał co możesz zrobić.

czyli można powództwo przeciwegzekucyjne,oczywiście terminy prawne są ważne,i może więcej odpowiedzi na temat a nie głupich rad!!! Jakieś zainteresowanie tylko wtedy ,gdy ktoś się pomyli to też jakiś sposób na uzyskanie informacji od tych profesjonalistów.Poczytaj w internecie o powództwie przeciwegzekucyjnym i na pewno dasz radę !!! powodzenia

Powrót