Proficredit!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku Fiber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fiber

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Wprawdzie już raz zadawałam na forum pytanie o podobnej tresci, jednak nie otrzymałam żadnej odpowiedzi, probuję zatem ponownie i bardzo proszę o pomoc.Otóż:

Posiadam pożyczkę w firmie PROFI CREDIT. Do tej pory wszytskie raty spłacałam regularnie. Ostatnio spóźniłąm się z wpłatą 13 dni /kwota raty została zaksięgowana w dniu 17 stycznia a termin płątności był na 4, w tym samym dniu wysłane zostało pismo do zakłądu pracy. Nadmienię, że przy podpisaniu umowy, podpisałam rónież zgodę na potrącanie z wynagrodzenia kwoty raty w przypadku opoznienia w spłącie i tą włąsnie zgodę wysłano do zakłądu pracy. Zadzwoniłam do Profi z awanturą, że wpłąta zostałą wysłana i nie zalegam z płatnosciami, ze tego tak nie zostawie itp itd, wiec Pani podpowiedziala mi, ze zaklad pracy nie musi potracac tej kwoty poniewaz nie jest to tytul wykonawczy ani tym podobne i wystarczy ze napisze pismo do kadr ze nei wyrazam zgody na cos takiego. W zakaldzie pracy zostalam wysmiana, i powiedziano mi ze skoro podpisalam wczesniej takie pismo to oni juz na to nic nie poradza i beda potracac.

Moze ktos odpowie mi, czy mam jakies szanse zeby "cofnac" to "zajecie" wynagrodzenia, rzetelnie splacalam do tej pory-fakt spoznilam sie ale wszystko jest uregulowane na biezaco. Dodam jeszcze ze w tym czasie gdy zakald pracy otrzymal pismo ja otrzymalam inne pismo z informacja ze mam zaleglosc i powinanm ja wplacic do dn 20 stcznia/paranoja-skoro zakald pracy otzrymal w dniu 18 stycznia pismo o potracaniu/. Bardzo proszę o zainteresowanie moim postem, czy powinnam jednak nalegac zeby zakald pracy zaprzestal potracen skoro nie jest to ani wyrok sadowy ani pismo od komornika.

Z gory dziękuje.

Z powazaniem

Ochrzań księgową. Tylko komornik może dokonać zajęcia wynagrodzenia. Cofnij zgodę i poinformuj, ze to co przeksięguje na konto Profi, pokryje własnej kieszeni.

korf napisał:
Ochrzań księgową. Tylko komornik może dokonać zajęcia wynagrodzenia. Cofnij zgodę i poinformuj, ze to co przeksięguje na konto Profi, pokryje własnej kieszeni.[/QUOTE

Cóż za ulga:)
bardzo dziękuję za odpowiedź, jutro wreczam pani ksiegowej pisemko z informacja ze cofam zgode, a moglabym prosic o jakis paragraf prawny dotyczacy zasad potracania z wynagrodzenia, na ktory moge sie powolac w pisemku?jeszcze raz bardzo dziekuje za szybka reakcję na moj post:)

Art. 91 kodeksu pracy (i związane z nim poprzednie).

Dziękuję bardzo za odpowiedź:)

Bardzo proszę o pomoc!!!!!

Napisałam do ksiegowosci pismo, ze zgodnie z trescia art 91 Kodeksu Pracy oswiadcam, ze nei wyrazam zgody na potracanie z wynagrodzenia jakichkolwiek nalzenosci dla instytucji PROFI CREDIT.

Przed chwilą odebrałam list polecony/za potwierdzeniem odbioru/ o nastepujacej tresci:
" W związku z Pani oświadczeniem z dnia 09.02.2012 informuję, że jest ono sprzeczne z Pani wcześniejszą dyspozycją z dnia 29.03.2011 roku, której kopię Urząd posiada w swoich aktach. Dyspozycja z dni 29.03.2011 roku została podpisana przez Panią jako nieodwołalna.
Wobec powyższego /nazwa zakładu pracy-dział ksiegowosci/ dokonywać będzie potrąceń z pani wynagrodzenia na rzecz PROFI CRDEIT z tytułu zawartej przez Panią umowy nr........"

PROSZĘ, niech mi ktoś poradzi co mam zrobić, jak to wszytsko odkręcić, jakich argumentów użyć. Nie zalegam z płatnością dla PROFI. Zresztą skoro tylko komornik moze potracac z wynagrodzenia to dlaczego oni w ksiegowosci kurczowo trzymaja sie mojej dyspozycji/rownie dobrze mogl ktos zalozyc fikcyjna firme parabankowa i podrobic moj podpis na taiej dyzpozycji i wyslac do zakaldu pracy/ Mam juz dosc, rece opadaja. Moze ktos zainteresuje sie ponownie moim postem i odpowie na moje pytanie. Bede bardzo wdzieczna.

Z powazaniem.

PONAWIAM pytanie i bardzo prosze o pomoc w w/w sprawie.

Proszę powołać się, że ŻADNE oświadczenie woli nie jest NIEODWOŁYWALNE, a szczególnie to dotyczące kodeksu pracy. O czym osoba zajmująca tak wysokie stanowisko, jak kierownik kadr powinna wiedzieć.
W związku z czym jesteś zmuszony zawiadomić państwową inspekcję pracy o możliwości popełnienia przez księgową wykroczenia określonego w art. 282 § 1 pkt 1 kodeksu pracy.

Dzwoniłam do księgowości, twierdzą ze w tresci podpisanej przeze mnie dyspozycji jest informacja ze dyspozycja jest nieodwracalna az do wygasniecia zobowiazania, jest tez informacja ze PROFI skieruje sparwe na droge postepowania sadowego jesli zakald pracy nie przekaze srodkow zgodnie z dyspozycja. Poza tym znalazlam w Gazecie Prawnej ponizej cytowane zapiski. Przepraszam, ale naparwdę nei zostanie mi chyba nic innego jak się poddać:

"Przepisy kodeksu pracy przewidują możliwość dokonywania potrąceń z wynagrodzenia za pracę. Do potrąceń ustawowych określonymi w art. 87 k.p. należą: alimenty, inne kwoty egzekwowane na podstawie tytułów wykonawczych, zaliczki udzielone pracownikowi, kary pieniężne nałożone przez pracodawcę na pracownika. Jednak poza nimi kodeks pracy dopuszcza potrącenia dobrowolne na rzecz pracodawcy. Mogą one być dokonywane jedynie za zgodą pracownika (art. 91 par. 1 k.p.). Uznaje się, że zgoda pracownika na dokonywanie potrąceń dobrowolnych musi być wyrażona na piśmie. Istotne jest również to, że w momencie wyrażania zgody przez pracownika musi istnieć dług, a pracownik musi być świadomy jego wielkości i istnienia przesłanek odpowiedzialności, gdyż w braku takich zgoda będzie nieważna z mocy prawa. Zgoda pracownika na potrącenia nie może być zatem blankietowa, powinna dotyczyć już istniejącej wierzytelności (wyrok SN z 5 maja 2004 r., I PK 529/03, Pr. Pracy 2004/10/35 i uchwała SN z 4 października 1994 r., I PZP 41/94, OSNP 1995/5/63). W przypadku niespełnienia powyższych warunków pracownik może nie tylko dochodzić wypłaty potrąconej przez pracodawcę kwoty, ale także żądać odsetek i ewentualnie – po wykazaniu przesłanek odpowiedzialności odszkodowawczej pracodawcy – odszkodowania".

Ależ, dlaczego pani mnie przeprasza, to pani sprawa, czy się pani podda, czy nie.

A co ma wspólnego ów komentarz z "nieodwołalnością" potrącenia. Zgodnie z orzecznictwem i doktryną dyspozycje w tym zakresie można zmienić w kazdym czasie bez podania przyczyny.

Profi credit skonstrowal oswiadczenie tak ze w jego tresci jest informacja ze wyrazam na potracanie z wynagrodzenia danej kwoty, zgoda jest nieodwołalna. Dolaczyli rowniez pismo do zakladu pracy ze w przypadku gdy zakald pracy nei wywiaze sie z realizacji w/w zgody na potracanie-PROFI skieruje sprawe na droge sadowa.

Nie zamierzam jednak odpuscic, napisze kolejne pismo do zakaldu pracy, tylko prosze mi pwoiedziec jakim przepisem sie podeprzec, ze pracownik moze takie oswiadczenei woli cofnac?

rafal_26 napisał:
Ależ, dlaczego pani mnie przeprasza, to pani sprawa, czy się pani podda, czy nie.

A co ma wspólnego ów komentarz z "nieodwołalnością" potrącenia. Zgodnie z orzecznictwem i doktryną dyspozycje w tym zakresie można zmienić w kazdym czasie bez podania przyczyny.

Profi credit skonstrowal oswiadczenie tak ze w jego tresci jest informacja ze wyrazam na potracanie z wynagrodzenia danej kwoty, zgoda jest nieodwołalna. Dolaczyli rowniez pismo do zakladu pracy ze w przypadku gdy zakald pracy nei wywiaze sie z realizacji w/w zgody na potracanie-PROFI skieruje sprawe na droge sadowa.

Nie zamierzam jednak odpuscic, napisze kolejne pismo do zakaldu pracy, tylko prosze mi pwoiedziec jakim przepisem sie podeprzec, ze pracownik moze takie oswiadczenei woli cofnac?

cos pokrecilam podczas odpisywania na post i pojawily sie 2 odpowiedzi z mojej str i tera znie wiem czy to w ogole jest widoczne, bardzo prosz eo odp

Napisać w umowie można wszystko, ale jeśli jest to sprzeczne z prawem, to uważa się że NIE OBOWIĄZUJE. Gdyby prawo było tak głupie, to można by się zobowiązać (nieodwołalnie) do zabicia teściowej, co więcej żądać tego w sądzie.
Z tak postawionym zagadnieniem zostawiam Pani przemyślenia...

Co do meritum, to z treści powoływanego przez panią orzeczenia wynika pośrednio, że pracownik może taką zgodę cofnąć w KAŻDYM czasie, ale nie ma to skutku WSTECZNEGO. Co wydaje się oczywiste.

rafal_26 napisał:
Napisać w umowie można wszystko, ale jeśli jest to sprzeczne z prawem, to uważa się że NIE OBOWIĄZUJE. Gdyby prawo było tak głupie, to można by się zobowiązać (nieodwołalnie) do zabicia teściowej, co więcej żądać tego w sądzie.
Z tak postawionym zagadnieniem zostawiam Pani przemyślenia...

Co do meritum, to z treści powoływanego przez panią orzeczenia wynika pośrednio, że pracownik może taką zgodę cofnąć w KAŻDYM czasie, ale nie ma to skutku WSTECZNEGO. Co wydaje się oczywiste.

Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź.
Podczas rozmowy telefonicznej zostałam dziś poinformowana, że wynagrodzenie za miesiąc marzec zostało juz pomniejszne o wysokość raty dla Profi, pomimo ze złozyłam oswiadczenie:((

witam
mógł by mi ktoś podać jakiś wzór jak napisać pismo o cofnięcie takiej zgody na Dyspozycje potrącenia raty kredytu z wynagrodzenia i gdzie to wysłać czy do pracodawcy czy do banku

zależy skąd jest potrącane, nie wiesz tego?

wiem ale nie wiem czy wysłać to do tego banku w ktorej mam porzyczke czy do ksiegowej z pracy

jak potrącenie nastepuje w pracy to cofnij dyspozycję

no tak tylko jakie pismo napisac zeby cofnac dyspozycje

Powrót