Programy promocyjne-jaki sposób udowodnienia legalnośći?

• Autor wątku Autor wątku teriero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teriero

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam.
Często korzystam z promocji zagranicznych serwisów www. sprzedających licencyjne oprogramowanie.Będąc zarejestrowany w takiej witrynie mogę cyklicznie pobrać 1 program za free i po weryfikacji przesyłany mi jest via e-mail kod(s\n nr.)programu.W e-mailu zwrotnym czasami występują moje dane osobowe,czasami tylko e-mail.Niektóre z programów po zainstalowaniu w swojej metryczce(o programie) mają informacje,że są jedynie zarejestrowane.
Takim przykładem może być jeden z najlepszych programów diagnostycznych,który jest również popularny na rynku pirackim.
Ściągając ten program w licencji i zasadach użytkowania nie ma nigdzie mowy o formie w jakiej będę go użytkował(w domu,firmie-itp)
Z powodu kryzysu,takie praktyki marketingowe zaczynają się stawać coraz bardziej popularne w zachodnich krajach UE i USA,bardziej przyjaznych konsumentom.
Ale konkretnie prowadzę działalność gospodarczą opartą na pracy z komputerem.
Instaluje taki program np. na laptopa.
Jest kontrola.Co w takim przypadku będzie dowodem legalności owego programu? Czy li tylko ów e-mail z potwierdzeniem s/n(kluczem).
Czy też muszę zwrócić się z prośbą do portalu o wystawienie mi specjalnej "bumagi" potwierdzającej,że dali mi w prezencie ten program a w moim kraju prawo przerosło formą treść?

Ostatnia edycja:
Witam,

ciekawy problem ;) Ale jak jak zwykle decydują 'papiery'. W razie kontroli powinien Pan udostępnić organowi kontrolnemu (Art. 119. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) "dowody posiadania licencji", które zwykle zapisane są w licencji - może to być oryginalny nośnik, naklejka, pudełko, faktura zakupowa, etc. I to Pana obowiązuje - wtórną sprawą byłoby, czy Pan program zakupił czy dostał.

Problem faktycznie mógłby powstać w przypadku konieczności posiadania dowodu zakupu (faktury), kiedy przy darowiźnie (promocji) tego nie ma. Wtedy rzeczywiście powinno się zachować jakiś dokument / potwierdzenie o formalnym przekazaniu programu przez producenta / dystrybutora (choć sam producent taką informację powinien archiwizować u siebie - ale wiadomo, jak bywa).

A tak na marginesie - jeśli darowizna dla firmy to i podatek za tym jakiś idzie, nieprawdaż... :D

Witam
Trochę żle przedstawiłem sprawę.A więc jeszcze raz:

Wszystko okey wg. tekstu obowiązującej ustawy.Jasne.
Ale w europie i USA formy pozyskiwania klientów i marketingu poszły dalej niż nasze ustawy przewidują i producenci oprogramowania w ramach promocji "obdarowują" dystrybutorów starszymi wersjami oprogramowania i upoważniają ich do darmowej dystrybucji dla stałych klientów(wilk syty i owca cała...) i w konkretnym przypadku zakup licencjonowanego oprogramowania(klucza) do kilku programów w pewnym sklepie internetowym X-upoważnia mnie do pobrania raz na jakiś czas jednego programu darmowo.
Procedura wygląda następująco: pobieram wersje programu(zazwyczaj niższą,starszą od sprzedawanej przez sklep X).Klikam link wpisując swoje dane(nr klienta) i otrzymuje zwrotny e-mail z kluczem programu.
(Przykład-patrz poniżej).Czy kopia takiego e-maila w formacie txt może być dowodem legalności tego programu?
Nie tracił bym czasu na dociekania na ten temat ale znając faktyczne i praktyczne formy i przykłady takich kontroli i "bajzel" w temacie po stronie organów kontroli,czy mogę nie obawiać się,że posiadając taki program nie pozostanę bez komputera na 2 mce-do czasu wyjaśnienia sprawy przez organ kontroli(co dzieje się nagminnie)?

Przykład potwierdzenia klucza programu:(proszę zwrócić uwagę,że nie są podane żadne moje dane ani adres e-mail)

Liebe loaderinnen, liebe loader,
vielen Dank für das Interesse an unsere kostenlose Vollversion xxxxxx Ultimate. In dieser E-Mail erhalten Sie nun sowohl den Downloadlink der Software als auch die Seriennummer.
Download: xxxxxxxxxx
Lizenzschlüssel: XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX
(klucz licencyjny)
Wir wünschen Ihnen viel Spaß mit Ihrer kostenlosen Vollversion xxxxxxxx Ultimate!
Ihr XXXXX.de & XXXXX Team

Powrót