Prokura i pit 8c

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Od US do podatnika tak. Ale od wystawiającego do podatnika już nie do końca. Bo w wypadku kontaktu US>podatnik to podatnik ma obowiązek aktualizować swój adres.

Ale meritum jest takie, że brak informacji PIT 11 lub PIT 8 nie stanowi podstawy do pominięcia części przychodów w zeznaniu rocznym. Owszem taki podatnik ( który nie otrzymał informacji od płatnika) może liczyć na ulgowe potraktowanie przez US. Np. Po czynnościach sprawdzających US odstąpi od ukarania za nierzetelne zeznanie roczne, ale i tak urzędnicy będą oczekiwać korekty zeznania i zapłaty podatku w prawidłowej wysokości, więc nie odbieranie PIT 8C nic Ci nie da. Należy go starać się skutecznie zakwestionować wskazując, że waszym zdaniem płatnik wystawił go nierzetelne bo np. wskazali jako przyczynę przysporzenia majątkowego umorzenie, gdy warunki z 508 KC nie są spełnione. A nawet gdy wierzyciel wpisał jako przyczynę przysporzenia przedawnienie zobowiązań, czyli teoretycznie zachował się prawidłowo w myśl durnej interpretacji MF, to uważam, że trzeba walczyć. Po pierwsze interpretacja MF była ba szczęście tylko interpretacją indywidualną i wiąże organy podatkowe tylko w sprawach podmiotu, którego dotyczy czyli banku-wnioskodawcy. W innych sprawach naczelnicy urzędów skarbowych mogę orzekać swobodnie, wprawdzie jak znam życie będą się sugerować tym rozstrzygnięciem ale zawsze szansa jest. Poza tym są sądy administracyjne na szczęście i jest szansa, że jak już nie raz to było naprostują MF.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Znalazłem takie pismo które w lipcu 2016r. otrzymałem od Kruka
Odnosząc się do podniesionego zarzutu przedawnienia oraz jednocześnie deklaracji o odmowie spłaty zadłużenia informujemy że Wierzyciel uznał zarzut jako zasadnie podniesiony.
Z uwagi na powyższe wyjaśniamy , że przedawniona kwota będzie stanowiła Pana przychud i będzie podlegała opodatkowaniu na podstawie Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W związku z powyższym będzie miał pan obowiązek rozliczenia ww. dochodu w Urzędzie Skarbowym. Obowiązkiem prawnym Wierzyciela będzie sporządzenia PIT 8C i przesłanie go do pana oraz do właściwego US z początkiem 2017r.
Nie ma tu żadnej mowy , ani zapytania , o to czy chcę aby ten dług został umorzony czy nie.
A może ja chciałbym kiedyś spłacić to zadłużenie , prawda ? przecież nie zniknęło , tylko się przedawniło i stało się zobowiązaniem naturalnym.

Jednakże interpretacja MF mówi, że przedawnione też trzeba rozliczyć w PIT. Tak, bzdurna, ale nie pierwsza i nie ostatnia. Dlatego nadziei upatrywałbym w wykazaniu, że takiego zobowiązania w ogóle nie było.

Czyli co pismo do Kruka bo widzę że to on takie praktyki stosuje. W piśmie że nie wyrażam zgody na umorzenie przedawnionego długu dla którego toczyła się sprawa w Sądzie ........ pod sygn. akt. ................... .
I wobec powyższego wzywasz do anulowania albo do skorygowania wystawionego PIT-8 poprzez wyzerowanie kwoty .
W przypadku braku odpowiedzi z Waszej firmy na podstawie ( I tutaj jakaś mądra glowa mogłaby jakiś paragraf podsunąć ) skieruję sprawę na drogę sądową.

Wysłać pismem za potwierdzeniem odbioru , kopię tego wraz z pokwitowaniem nadania zabrać ze sobą i do US.

Nie wiem czy Damian pytałeś się na jakiej podstawie w US twierdza że wszystko jest dobrze, jeśli oni na tej indywidualnej interpretacji to ona ma się nijak do twojej sprawy. To taka sama interpretacja jak do odstąpienia od ściągania podatku od umorzenia długu za czynsz czy mandat tyle że tamta dotyczyła banku.

Ostatnia edycja:
@karaczoch , napisałeś :
Nie wiem czy Damian pytałeś się na jakiej podstawie w US twierdza że wszystko jest dobrze
powiedziano mi tak :
Jest NIP podmiotu obowiązanego do składania informacji
są dane , czyli Prokura N.S.F.I.Z
są wszystkie dane wraz z peselem podatnika
Jest podane z jakiego tytułu jest przychód : Przedawnienie wierzytelności
jest kwota
jest podane imię i nazwisko , osoby upoważnionej do sporządzenia informacji
jest parafka - tylko pieczątki brakuje
Z tą pieczątką to musi być ? czy nie
przejrzałem kilkanaście posiadanych informacji pit 11 , i wszystkie są opieczętowane.
Wiem tonący brzytwy się chwyta.

Bardzo brzytwy. Nie musi, firmy zwykle stemplują, bo tak się przyjęło (niegdyś było to wymagane), ale obecnie już nie jest.

Jednakże interpretacja MF mówi, że przedawnione też trzeba rozliczyć w PIT. Tak, bzdurna, ale nie pierwsza i nie ostatnia. Dlatego nadziei upatrywałbym w wykazaniu, że takiego zobowiązania w ogóle nie było.
Czy ja wiem czy taka bzdurna. Dość spójna jeśli chodzi o unormowania w prawie podatkowym. Bardziej niezrozumiały jest zakaz wprowadzenia tego w KUP'y.
Nie wiem czy Damian pytałeś się na jakiej podstawie w US twierdza że wszystko jest dobrze, jeśli oni na tej indywidualnej interpretacji to ona ma się nijak do twojej sprawy.
Jest mnóstwo interpretacji, orzeczeń sądowych - w żadnej nie znalazłem odejścia od takiego zastosowania prawa zatem niemal z pewnością można stwierdzić, iż te interpretacje mają się dobrze co do tej sprawy.

Wychodzi na to, że można każdego , kogo znamy: adres, pesel, imię nazwisko wykończyć takim pit -em , zanim dowiedzie swoich racji .
Jutro wysyłam pismo do kruka , zobaczymy co oni na to .
Poinformuję jak dadzą odpowiedź.

@Syphar napisałeś :
Od tego akurat jest pewna bliska mi osoba, ale teraz to nie ma szans, w sądach od rana do wieczora. Wieczorem spytam.
Jak wiesz coś więcej ?

Tak. No generalnie sprawa jest taka, że w takich sytuacjach US powinien na wyrok sądu stwierdzający nieistnienie zobowiązania po złożeniu korekty PIT nadwyżkę nadpłaconego podatku zwrócić.

Ale - niestety - do wyroku jak wiadomo trochę się czeka, a wcześniej podatek jest należny.

Syphar napisał:
Tak. No generalnie sprawa jest taka, że w takich sytuacjach US powinien na wyrok sądu stwierdzający nieistnienie zobowiązania po złożeniu korekty PIT nadwyżkę nadpłaconego podatku zwrócić.

Ale - niestety - do wyroku jak wiadomo trochę się czeka, a wcześniej podatek jest należny.

Czyli jest dokładnie tak , jak mówiono mi w US
Nasze przepuszczenia się sprawdzają , co do wykończenia konkurencji , lub uprzykrzenia życia nielubianym.
Ja zawalczę z Prokurą (Krukiem) zobaczymy co odpiszą.

damian xxx napisał:
Znalazłem takie pismo które w lipcu 2016r. otrzymałem od Kruka
Odnosząc się do podniesionego zarzutu przedawnienia oraz jednocześnie deklaracji o odmowie spłaty zadłużenia informujemy że Wierzyciel uznał zarzut jako zasadnie podniesiony.
Z uwagi na powyższe wyjaśniamy , że przedawniona kwota będzie stanowiła Pana przychód i będzie podlegała opodatkowaniu na podstawie Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W związku z powyższym będzie miał pan obowiązek rozliczenia ww. dochodu w Urzędzie Skarbowym. Obowiązkiem prawnym Wierzyciela będzie sporządzenia PIT 8C i przesłanie go do pana oraz do właściwego US z początkiem 2017r.

A może z tym pismem powinieneś iść do US. To że oni uznali zarzut jako zasadnie podniesiony wyjaśnia tylko że zgadzają się z tym i wycofają pozew. Natomiast nie stwierdzają że umorzą wobec powyższego ten dług.
Sama dalsza treść pisma to próba , kolejna sztuczka na zastraszenie dłużnika i ostatnia szansa na wyciągnięcie od dłużnika pieniędzy.Niczym się nie różni te pismo od innych w stylu "przekażemy sprawę do windykacji", "skierujemy sprawę do Sądu"

I fajnie by było gdyby US podał podstawę prawną na której się opiera, bo czytając na wielu stronach opinii prawników wynika że dłużnik nie powinien tego placić.

US nie jest od rozpatrywania , czy przychód jest czy go nie ma , wytłumaczyli mi jest wystawiony pit ? to trzeba się rozliczyć.
Takie były rozmowy , w dniu wczorajszym.
Wyliczyłem korektę zeznania z tym pit 8c , w moim przypadku 149zł. do zapłaty.
Teraz to się wk......m , listonosz przynosi list polecony od Kruka , odbieram może jakieś sprostowanie ?
W środku pit 8c , tym razem na kwotę 275zł. wystawca Prokura
Nie mam pojęcia co to jest , zaczęło się , powariowali ???

Ostatnia edycja:
Chyba tak, i powiem Ci że faktycznie ich pozwij. Jeśli masz czas i chęci. Bo teraz to już kuriozum. Chyba, że dotyczy to innego zobowiązania?

Tak innego , bo kwota inna , tylko nie wiem jakiego.

damian xxx napisał:
Tak innego , bo kwota inna , tylko nie wiem jakiego.

Wychodzi na to że każdemu mogą wysłać takiego PITa ,nawet osobie ktora nie miała u nich długu. A US stwierdzi , podatniku sam sobie to sprawdź.

karaczoch napisał:
Wychodzi na to że każdemu mogą wysłać takiego PITa ,nawet osobie ktora nie miała u nich długu. A US stwierdzi , podatniku sam sobie to sprawdź.

Mam takie właśnie odczucie

Mało, że sprawdź. Sam podatniku pozywaj, bo przecież oni pozew wycofają bez zrzeczenia się roszczenia. A US jak mnie zapewniono, akurat na wyrok sądu w przedmiocie ustalenia nieistnienia zobowiązania to zareagują zgodnie z oczekiwaniem podatnika. Tylko, że to trwa, a podatek trzeba zapłacić. Oni potem "ojej, pomyliliśmy się, oddamy panu kasę".

Syphar napisał:
Mało, że sprawdź. Sam podatniku pozywaj, bo przecież oni pozew wycofają bez zrzeczenia się roszczenia. A US jak mnie zapewniono, akurat na wyrok sądu w przedmiocie ustalenia nieistnienia zobowiązania to zareagują zgodnie z oczekiwaniem podatnika. Tylko, że to trwa, a podatek trzeba zapłacić. Oni potem "ojej, pomyliliśmy się, oddamy panu kasę".

Czyli KAŻDEGO można w ten sposób w Polsce wykończyć. Wystarczy wysłać PIT w związku z umorzeniem długu na 10 mln zł...

Powrót