S
Syphar
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 13 564
Od US do podatnika tak. Ale od wystawiającego do podatnika już nie do końca. Bo w wypadku kontaktu US>podatnik to podatnik ma obowiązek aktualizować swój adres.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czy ja wiem czy taka bzdurna. Dość spójna jeśli chodzi o unormowania w prawie podatkowym. Bardziej niezrozumiały jest zakaz wprowadzenia tego w KUP'y.Jednakże interpretacja MF mówi, że przedawnione też trzeba rozliczyć w PIT. Tak, bzdurna, ale nie pierwsza i nie ostatnia. Dlatego nadziei upatrywałbym w wykazaniu, że takiego zobowiązania w ogóle nie było.
Jest mnóstwo interpretacji, orzeczeń sądowych - w żadnej nie znalazłem odejścia od takiego zastosowania prawa zatem niemal z pewnością można stwierdzić, iż te interpretacje mają się dobrze co do tej sprawy.Nie wiem czy Damian pytałeś się na jakiej podstawie w US twierdza że wszystko jest dobrze, jeśli oni na tej indywidualnej interpretacji to ona ma się nijak do twojej sprawy.
Syphar napisał:Tak. No generalnie sprawa jest taka, że w takich sytuacjach US powinien na wyrok sądu stwierdzający nieistnienie zobowiązania po złożeniu korekty PIT nadwyżkę nadpłaconego podatku zwrócić.
Ale - niestety - do wyroku jak wiadomo trochę się czeka, a wcześniej podatek jest należny.
damian xxx napisał:Znalazłem takie pismo które w lipcu 2016r. otrzymałem od Kruka
Odnosząc się do podniesionego zarzutu przedawnienia oraz jednocześnie deklaracji o odmowie spłaty zadłużenia informujemy że Wierzyciel uznał zarzut jako zasadnie podniesiony.
Z uwagi na powyższe wyjaśniamy , że przedawniona kwota będzie stanowiła Pana przychód i będzie podlegała opodatkowaniu na podstawie Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W związku z powyższym będzie miał pan obowiązek rozliczenia ww. dochodu w Urzędzie Skarbowym. Obowiązkiem prawnym Wierzyciela będzie sporządzenia PIT 8C i przesłanie go do pana oraz do właściwego US z początkiem 2017r.
damian xxx napisał:Tak innego , bo kwota inna , tylko nie wiem jakiego.
karaczoch napisał:Wychodzi na to że każdemu mogą wysłać takiego PITa ,nawet osobie ktora nie miała u nich długu. A US stwierdzi , podatniku sam sobie to sprawdź.
Syphar napisał:Mało, że sprawdź. Sam podatniku pozywaj, bo przecież oni pozew wycofają bez zrzeczenia się roszczenia. A US jak mnie zapewniono, akurat na wyrok sądu w przedmiocie ustalenia nieistnienia zobowiązania to zareagują zgodnie z oczekiwaniem podatnika. Tylko, że to trwa, a podatek trzeba zapłacić. Oni potem "ojej, pomyliliśmy się, oddamy panu kasę".