digiton
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 4 146
A rzadko się zdarza sędzia który stosuje art 203 §4, zwłaszcza to po "lub". W tym tygodniu mnie pozytywnie jeden zaskoczył. Ale to też pewno dlatego, że powód sam nie wiedział jak się nazywa.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Cywilnoprawne.Informujemy że które zobowiązanie nie istnieje? Podatkowe czy cywilnoprawne wobec wierzyciela-wystawcy PIT 8c bo to drugie jak najbardziej istnieje tylko jako zobowiązanie naturalne. To nie O.P. żeby przedawnione należności wygasły
maniek6 napisał:Cywilnoprawne.
Jeśli było przedawnione to jest przychód więc podatek powinien być naliczony.
Wtedy nawet nie ma sensu "walczyć".
Otrzymał od domniemanego wierzyciela informację, że dane są prawidłowe (a nie mogą być nawet gdyby wierzytelność istniała, bo naliczyli swoje nienależne koszty) i uwaga... uznał to za wiarygodne i wydał decyzję wymiarową. Odwołanie poszło, będę informował.4. US powinien się zwrócić do domniemanego wierzyciela o informacje czy dane są prawidłowe i z czego wynikają. Jeśli tego nie zrobi, wzywamy go do tego, iż budzi to nasze wątpliwości i powinno zostać zbadane.
karaczoch napisał:na sprawie pozwany podnosi kilka zarzutów w tym przedawnienie.
Sąd idąc najszybsza droga orzeka że wierzytelność jest przedawniona a nad resztą zarzutów pozwanego już nie rozważa i kończy sprawę i w aktach widnieje że na podstawie przedawnienia oddala powództwo.
Nie widzę związku.No tak byłby przychód gdyby wierzytelność przysługiwała wystawcy PIT, a często jest tak że nie potrafi tego udowodnić przed Sądem , a na sprawie pozwany podnosi kilka zarzutów w tym przedawnienie.
Również przy postępowaniu podatkowym nie wiele nam to wnosi. O prawie cywilnym wypowiadać się nie będę bo na pewno macie szerszą wiedzę niżeli ja.Sąd idąc najszybsza droga orzeka że wierzytelność jest przedawniona a nad resztą zarzutów pozwanego już nie rozważa i kończy sprawę i w aktach widnieje że na podstawie przedawnienia oddala powództwo.
Często spotykasz się z patologiami podatkowymi. Jeśli zobowiązanie zostało przedawnione to koszty windykacji itp. nie mogą stanowić KUP. Ba, nawet umorzenie długu który jest przedawniony nie może być wrzucony w KUPy.Często taki wystawca PIT wlicza w tym zeznaniu do kwoty koszty windykacji, postępowania sądowego, korespondencji itp.
Zatem jak najszybciej zmienić pełnomocnika w postępowaniu odwoławczym. Bardzo prosto można wyciągnąć, iż wierzyciel skłamał i nie przedstawia całości dowodów. Ale trzeba wnioskować i wskazywać drogę. Na takie działania przed WSA będzie trochę za późno.trzymał od domniemanego wierzyciela informację, że dane są prawidłowe (a nie mogą być nawet gdyby wierzytelność istniała, bo naliczyli swoje nienależne koszty) i uwaga... uznał to za wiarygodne i wydał decyzję wymiarową.
Grunt to wiedzieć co chce się wykazać i dążyć do tego. Jak się odpuści - pełna zgoda.Znaczy prawnie pewnie jest, ale praktyka... Ehh... Jak z każdym urzędem.
Moje zdanie jest takie , dług nie znika staje się zobowiązaniem naturalnym , a ja mam prawo kiedyś go spłacić i tej wersji będę się trzymał , przecież mam prawo odmówić obdarowania mnie na siłę , czymś czego nie chcę.
Czyli krótko mówiąc, że ten fundusz w ogóle nie jest Twoim wierzycielem.undusz nie potrafi udowodnić że kupił
Przyjąłbym takie, że wiadome jest mi, że Prokura ten dług chciała kupić, ale tego nie zrobiła. A wierzyciel pierwotny nic nie umorzył, nadal pozostając wierzycielem.Dokładnie o to mi chodziło , nie znam firmy o nazwie Prokura , nie miałem z nimi nic wspólnego , nie pożyczałem nigdy od nich żadnych pieniędzy i nie istnieje pomiędzy nami żadna umowa , więc traktuję ten pit jako głupi żart.
Kompletnie błędne uznanie. Przychód powstaje w momencie "umorzenia", sęk w tym że:DarthPaulus napisał:Dla mnie kolejną istotną kwestią jest to, że jak słusznie się przewinęło w którejś z cytowanych opinii w artykule, że nawet jeśli uznany że przedawnione zobowiązanie generuje przychód to chwilą uzyskania przychodu jest moment przedawnienia czyli np. 2008 rok
DarthPaulus napisał:No właśnie nie, według niektórych interpretacji samo przedawnienie już kreuje obowiązek podatkowy. Na szczęście ostatnio przynajmniej w zakresie izb administracji skarbowej formuje się logiczna linia orzecznicza, że tak nie jest ale z drugiej strony krąży głupia interpretacja MF z 2013, że tak jest
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
marianna222 napisał:Cytat:
Sąd idąc najszybsza droga orzeka że wierzytelność jest przedawniona a nad resztą zarzutów pozwanego już nie rozważa i kończy sprawę i w aktach widnieje że na podstawie przedawnienia oddala powództwo.
A co zrobic ,zeby sad orzekl oddalenie powodztwa z powodu nieistnienia roszczenia.
Czy mozna niezgodzic sie z orzeczeniam sadu o oddaleniu powodztwa z powodu przedawnienia, chcac uzyskac wiecej, czyli calkowite anulowanie dlugu