P
pawel503
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Czyli pismo może wynikać z niewiedzy komornika o tym że konto jest moje a jego dłużnika,czy też celowo próbuje wykorzystać naszą niewiedzę? co powinienem zrobić?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
rafal_26 napisał:Pani Aneto proszę o przeczytanie CAŁOŚCI tematów pokrewnych.
Wszystko jest tam wyjaśnione, a szczególnie, że:
nie jest konieczne dochowanie terminu, jeśli adres był błędny, nie jest konieczne złożenie skargi na klauzulę, bo to opóźnia sprawę.
Dlatego trzeba zrobić to, co napisał kolega powyżej.
Wnosimy SPRZECIW, w którym piszemy, że nie doręczono nam skutecznie nakazu, bo mieszkaliśmy w tym czasie w miejscu X (dołączamy zaświadczenie o zamledowaniu), a nakaz wysłano w miejsce Y.
W drugim zdaniu piemy krótko: Nie zgadzam się z nakazem zapłaty roszczenie jest przedawnione.
Tak sformułowane pismo PODPISUJEMY, ładujemy do koperty i wysyłamy do sądu.
Koniec tematu.
Hasło złodzieja.Galaxy_R napisał:Nie spłacajcie za wszelką cenę tylko WALCZCIE !
Ten sam formularz, tylko u góry zaznaczasz odpowiednią opcjęgosc9999 napisał:czyli jeżeli dobrze rozumiem złożyć sprzeciw od wyroku zaocznego (to jest to samo co sprzeciw od nakazu zapłaty?)
Dodatkowe pismo o treści, że cofasz zażalenie z dnia w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności. Jak zażalenia nie opłacisz to ono będzie odrzucone wtedy automatycznie, z tym że dłużej to potrwa.gosc9999 napisał:a co w przypadku cofnięcia zażalenia, czy muszę napisać jakieś formalne pismo czy zostanie cofnięte automatycznie?
Tak, jest to kwota wartości przedmiotu sporu podana w rubryce 6.1 w formularzu pozwugosc9999 napisał:Opłaty liczyć 2,5% od kwoty sporu czyli bez opłat sądowych?
To już potem się dowiesz, bo nie wiadomo co konkretnie sąd przyślegosc9999 napisał:Jeżeli złoże sprzeciw i zostanie pozytywnie rozpatrzony to co kolejno należy zrobić?
Odpowiedź masz w piśmie z sądugosc9999 napisał:swoją drogą dlaczego dużo ludzi pisało aby złożyć te 3 wnioski które ja złożyłem a Pani proponuje całkowite inne wyjście z tej sytuacji?
Tak, przy tej w.p.s. będzie to 30 zł, jak wezwał sąd (teraz dobrze doczytałam że 3 dychy to od zażalenia i sprzeciwu). Możesz przelewem na wskazane konto sądowe doąłczająć potwierdzenie zapłaty.gosc9999 napisał:Opłatę mogę przelać na konto i załączyć potwierdzenie zapłaty? I czy sąd nie będzie się czepiał tego, że zostały złożone już 3 wnioski a teraz przedstawiamy jakby nie patrząc inne zażalenie?
Co do opłaty..czy nie musi ona wynosić min 30 zł? bo w moim przypadku 2,5% ze 180 zł to ok 5 zł ?
Zasadniczo to ciężar dowodowy spoczywa wówczas na powodzie. Nie mniej jednak należy czytać co powód napisze w odpowiedzi i argumentować przeciwko tym twierdzeniom. Słowem należy trzymać rękę na pulsie.gosc9999 napisał:A czy pozwana będzie musiała udowadniać przedawnienie długu?