Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty.

• Autor wątku Autor wątku dagy111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wniosek został złożony teraz czekamy na odpowiedź sądu. Korzystając z okazji chciałbym się zapytać o jeszcze jedna sprawę, mianowicie zmarł brat mojego dziadka, który pozostawił po sobie zadłużenie i wysokość tego długu znacznie przerasta wysokość "majątku" jaki posiadał. Wszyscy w rodzinie zrzekli się spadku po zmarłej osobie, ja też, ale zostały jeszcze moje dzieci i jak wiadomo sąd musi wyrazić zgodę abym ja to zrobił w ich imieniu. W sądzie jednak muszę przedstawić dowody na istnienie tego długi i tu własnie tkwi problem ponieważ nie posiadam żadnych dokumentów (umowy kredytowej) na istnienie tego długu (rodzina z którą mieszkał nie ma ponoć zielonego pojęcia gdzie są te wszystkie dokumenty ale mniejsza z tym...), jedyne co się znalazło to harmonogram spłat kredytu i to dość aktualny, z tego dokumentu wiem ze jest to ALIOR i widzę jaka kwota pozostała to zapłaty...i teraz moje pytanie.. moje dzieci są teraz jako jedyni spadkobiercami i czy ja mogę wystąpić w ich imieniu do banku o udzieleni informacji na temat stanu konta, całkowitego zadłużenia itp? mając takie dokumenty mógłbym od razu składać wniosek do sądu...dodam, że identyczna sytuacje miałem rok wcześniej, tylko wtedy zmarła babcia mojej żony, która miała już komornika na emeryturze i on nam od ręki wystawił zaświadczenie o wysokości pozostałego zadłużenia, sąd wtedy wyraziła zgodę na zrzeknięcie się spadku czyli długów w imieniu małoletnich dzieci... bardzo prosiłbym o pomoc albo o odesłanie to wątku gdzie taki temat był juz poruszany.

Witam wszystkich serdecznie
Mam pytanie przyszło do mnie pismo od Komornika że ma wyrok i chce robić egzekucje należności za jakiś dług z banku na kwotę 5500 pln - należność główna. Niewiele myśląc zadzwoniłam z tej kobiety zapytać o co chodzi nie dosyć że była nieprzyjemna to jeszcze zaczęła mnie straszyć że mi zajmie ruchomości itd. Wierzycielem jest ten fundusz Prokura jednak słuchacie mam do Was prośbę co zrobić aby sprawdzić za co jest ten dług nie pasuje mi ani kwota , ani bank "zachodni" nigdy tam konta nie miałam ani czas bo musiało być to koło 12 lat temu jak nie więcej. ? także co zrobić jak dług ma więcej niż 10 lat to jak potem wnosić o przedawnienie coś mi mocno nie pasuje z tym wszystkim.

Najpierw zapytaj w sądzie - masz na piśmie od komornika sygn. akt i sąd jaki wydał nakaz - gdzie i kiedy doręczano nakaz zapłaty i czy był odebrany. Jeśli pod adres, pod jakim nie mieszkałaś wówczas, to tutaj znajdziesz wskazówki jak to odkręcić.

Mam kilka pytań amelia2013 ale jak w sądzie zapytać jechać tam czy jakieś pismo wysyłać ? poprosiła bym jaśniej bo się totalnie nie znam :( , pismo pewnie szło na mój adres zameldowania a ja wynajmuje mieszkanie z kimś na pół i się boje że mi tu komornik scenę zrobi ...

Witam ponownie! Dostaliśmy odpowiedź z sądu, zażalenie zostało cofnięte tak jak wnosiliśmy, teściowa została wezwana na przesłuchanie i co najważniejsze zawieszono rygor natychmiastowej wykonalności wyroku zaocznego. Jutro z tym pismem idzie do komornika czy na tej podstawie zostanie wstrzymana egzekucja komornicza? Co do samego przesłuchania to o co mogą pytać?

Dzień dobry
Moim dochodem jest renta chorobowa w wysokości 840zł.
Ile może zabrać mi komornik działający w imieniu NSFIZ ?

Witam ponownie

zrobiła tak jak pisaliście czyli napisałam o tym , że nie dostałam nakazu zapłaty. Otrzymałam w piątek pismo że pozytywnie rozpatrzono mój wniosek i ponownie wysłano do mnie:
- postanowienie o uchyleniu postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności
później dostałam pismo :
- postanowienie z sądu
ten fundusz postanawia odrzucić wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty
i
- ponownie nakaz zapłaty
Historia zobowiązania:
umowa z bankiem zawarta była na kwotę około 3000 dni 2004.11.22
spłacałam pamiętam , że zostało mi bardzo mało może jedną dwie raty
w roku 2011.01.07 BPH zawarło z tym funduszem umowę i zcedowało wierzytelność. Moim zdaniem to przedawnione jest i w dodatku na całą kwotę jest postępowanie bo domagają się 3034 plus odsetki około 2500 czyli chcą 5500. Problem polega na tym , że nie mam umowy ani dokumentów tego zobowiązania a bank nie ma już tak starych dokumentów.

Będę bardzo wdzięczna za jakąś podpowiedź co dalej zrobić.
Jak macie jakieś pytania proszę pisać to coś lepiej opisze ale mi się wydaje że z grubsza wszystko opisałam.

beatag77 napisał:
Będę bardzo wdzięczna za jakąś podpowiedź co dalej zrobić.
Sprzeciw do nakazu zapłaty (w terminie). Zarzut przedawnienia.
beatag77 napisał:
Problem polega na tym , że nie mam umowy ani dokumentów tego zobowiązania a bank nie ma już tak starych dokumentów.
Właśnie dlatego Bóg stworzył instytucję przedawnienia.

Czy da się jakoś wstawić zdjęcie chce to postanowienie wrzucić ? ważne bo muszę najpóźniej jutro wysłać bo to pewnie w terminie 7 dni trzeba odesłać.

Czy możecie mnie jakoś przekierować linkami do wzorów pism o przedawnieniu nie chce czegoś źle zrobić bo narobię sobie sporych kłopotów jak coś będzie nie tak. Czyli jak napisać sprzeciw i czy w tym sprzeciwie mam podnieść ten zarzut przedawnienia ?

Ostatnia edycja:
anusiek73 napisał:
Ale przepraszam bardzo! Prokura..... nie jest upoważniona do zajmowania czegokolwiek! Jedynym człowiekiem władnym w tej sprawie jest komornik. Uprzedzam, że wyłudzają Oni długi, które bardzo często dawno są już przedawnione. nie posiadają stosownych pelnomocnictw do reprezentowania firm, które rzekomo są poszkodowane. Ja ostatnio wygrałam sprawę z Prokurą :) Komornik Pieńkos działa na zlecenie Kruka, czyli jakby jakiejś tam prokury której nie ma, bo jak napisałam do nich pismo to mi sie list wrócił. Jak zaczęłam sie bronić w sądzie, to sie okazało, że "wierzyciel" nie posiada żadnych dokumentów, które by świadczyły o nabyciu długu, także nie dość, że wygrałam sprawę, to jeszcze firma Kruk zwróciła mi nienaleznie pobrane należności. Uprzedzam! Nic nie płacić dobrowolnie, walczyć w sądzie!
Witam jeśli ktoś ma podobny problem z p Bieńkoś i udało mu się załatwić to proszę o jakieś wiadomości Pozdrawiam

amelia2013 napisał:
Problem nie leży u komornika

Nie mam pojęcia od czego zacząć mąż dostał właśnie pismo od bieńkoś niestety listy jeśli jakieś były a prawdopodobnie, były odbierane lecz nie przekazywane z muejsca zameldowania a teraz udało się przechwycić to pismo od komornika a w nim brak informacji za co jaka kwota nic tylko ze komornik przeszukaj mieszkanie i zabierze rzeczy a i czysty druk do wpłaty nie wiem co z tym zrobić ktoś coś poradzi ?

Na piśmie masz sygn akt tytułu wykonawczego i sąd jaki go wydał. Dzwonisz do sądu, pytasz na jaki adres wysłano nakaz i kto odebrał. Jeśli mąż mieszkał na innym adresie niż adres wysyłki to śmiało może wnieść sprzeciw i zweryfikować zasadność powództwa na wokandzie.

Witaj Amelia
pytanie : dostałam od pracodawcy info na temat zajęcia wynagrodzenia od komornika na podstawie wyroku, którego na oczy nie widziałam , wysyłany była na inny adres, żadnego wezwania do zapłaty etc... Czy wnosząc sprzeciw do Sądy mogę się ubiegać o zwolnienie z kosztów ? sprawę wniosła Prokura- nigdy się ze mną nie kontaktując, ponieważ wysyłali jakiekolwiek pisma na inny adres, pod którym nigdy nie mieszkałam , mieściła się tam moja firma, której nota bene już od półtora roku nie ma pod tym adresem.
Rozumiem, że wtedy sprawa zostanie wycofana od komornika- od niego też nie otrzymałam żadnego pisma... Czy wysyłając sprzeciw do sądu mam również poinformować o tym komornika ? Zależy mi na czasie, proszę o odpowiedź.

Jeśli to nakaz w postępowaniu upominawczym, to nie ma żadnych opłat.
Wnosisz sprzeciw do sądu z udowodnieniem prawidłowego adresu zamieszkania oraz o zaświadczenie z art. 139 par 5 k.p.c. Do komornika wnosisz wniosek o zawieszenie w trybie art. 820(3) par 1 k.p.c., później o umorzenie.
Co innego jeśli to nakaz w post. nakazowym.

Powrót