Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dowiedziałam się....wartość przedmiotu sporu. ;)

mala mi78 napisał:
w ciągu dwóch tyg od doręczenia nakazu zapłacić powodowi kwotę 3559,30 PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 2012-12-14 do dnia zapłaty oraz kwotę 645,81PLN tytułem zwrotu kosztów procesu albo w tym terminie wnieść sprzeciw do tutejszego Sądu.
jerry23 a co z tymi odstetkami oraz zwrotem kosztów procesu?

jerry23 napisał:
ło matko... wpisz sobie do notesu OK?
ja też czy tylko koleżanka? I notes nosić przy sobie czy może leżeć w szufladzie?

A tak poważnie to nie zauważyłam jak edytowałeś post i dopisałeś....
jerry23 napisał:
dałbym jedynie "...złożył pozew o zapłatę w elektronicznym postępowaniu upominawczym..." no i tam dalej poskładaj to w zdania, nie w równoważniki. komornik powinien zawiesić niezwłocznie, w e-sądzie czas to jakieś 3-4 tygodnie. może szybciej, może dłużej - ale teraz mają mniej spraw po nowelizacji kpc, ale i zarazem mniej ludzi oddelegowanych.

kwotami się nie interesuj, bo co mają wspólnego kwota główna, odsetki, koszty zastepstwa i komornicze z kosztami żądanymi przez koleżankę??? co najwyżej tyle, że od wps zależy kwota zwrotu za zastepstwo prawne. wps (wartość przedmiotu sporu) to należność główna. te kwoty od komornika to by was interesowały, gdyby sprawa była pozamiatana i trzeba było to płacić.

Dodam,że koleżanka ma już zaświadczenie,że od luty 2004r zamieszkiwała w obecnym mieście tymczasowo a od 2006 r.na pobyt stały pod obecnym miejscem zamieszkania.

jerry23 napisał:
brzmi niemniej ciekawie :)

Podsumowując.Pismo do komornika o zawieszenie egzekucji a do Lublina do Sądu Sprzeciw od nakazu.Czy do komornika wysyłać to co do Sądu (jako do wiadomości) czy wystarczy pismo o zawieszenie? A do Sądu wysyłać to co do Komornika,że takie czynności koleżanka podjęła?

do komornika - można do wiadomości, do sądu - nie ma sensu

Dziękuję za pomoc. Jak co będę pytała dalej ;)

Na ile % koleżanka ma szanse na powodzenie w sprawie czyli,że komornik zawiesi postępowanie i,że Sąd w Lublinie uzna sprzeciw za zasadny? ? ?

Ostatnia edycja:
Widziałam,odpowiedziałam bo nadal czegoś nie rozumiem. Już nie wiem co mamy robić?

powinno. jeśli nie było ustanowionej komunikacji elektronicznej, na pewno będzie listonosz

Kochani a przede wszystkim najbardziej pomocny jerry23. Właśnie koleżanka mi zadzwoniła,że otrzymała pismo od komornika o zawieszeniu egzekucji. Małymi krokami wszystko na dobrej drodze jak myślę (chociaż z tym chwila mi ciężko). Czyli co teraz może komornik?Może nadal potrącać z wynagrodzenia,wystawiać na licytację ruchomości?

teraz komornik nic nie może robić nowego, czyli nie wystawi nic na licytację. nie wiem jak z zajętym wynagrodzeniem - czy do komornika i depozytu, czy do koleżanki (bo zawieszenie nie uchyla zajęć), niech zapyta komornika ale raczej czeka ją pismo do sądu art. 821(1) kpc...

jerry23 napisał:
nie wiem jak z zajętym wynagrodzeniem - czy do komornika i depozytu
Już mam pismo i w postanowieniu jest tak :
"1.Zawiesić pstępowanie egzekucyjne KM..../13 przeciwko dłużnikowi Anna Lewandowska
2.Pozostawić dotychczasowe czynności w mocy a wyegzekwowane kwoty do depozytu sądowego"

Czyli rozumiemy,że jednak wynagrodzenie będzie pobierane? Zawieszenie jest na podstawie art.820kpc

Uzasadnienie:

Postępowanie egzekucyjne prowadzone było zgodnie z wnioskiem wierzyciela.Dłużnik złożył wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego KM..../13 gdyż dłużnik złożył skuteczny sprzeciw od nakazu zapłaty.

Ostatnia edycja:
zapytaj komornika, sądze że będzie miała potrącane z wynagrodzenia (oczywiście wg przepisów o egzekucji z wynagrodzenia) i jeżeli więc jakaś część podlega egzekucji, to będzie szło do depozytu

A jeśli od tego miesiąca będą potrącane od 1200zł netto alimenty w wysokości 300zł to już nie będzie kwoty do potrącenia. Bo egzekucja alimentacyjna jest od2006r ale u miejscowego komornika(według właściwości ogólnej) tyle,że alimenty wpłacała sama i nie informowała o tym zakładu pracy...

1200 netto to nie ma chyba sensu potrącać alimentów przez komornika - niemal 1200 netto to kwota wolna, a co powyżej to i tak weźmie potem z depozytu, zaś od alimentów 300 zł komornik weźmie 24 zł kosztów

Powrót