Propozycja policji do poddania się karze za kradzież - czy sąd się przychyli?

• Autor wątku Autor wątku martens1602
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martens1602

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Czesc
zaczne od poczatku. pracowalam na stacji paliw i robilam "wałki". kiedy zwolnilam sie z pracy szef wykryl to co robilam zabrali mnie na policje zostalam oskarzona o kradziez udowodnili mi 1700 zl dobrowolnie poddalm sie karze policja zaproponowala mi pol roku na 3 lata w zawieszeniu plus oddanie sumy na stacje plus 2000 tys grzywny i zeby odbyl sie proces beze mnie. dla mnie to najlepsze wyjscie ale dzis mam sprawe na ktora nie ide. moje pytanie.... czy jezeli jest to moje pierwsze przestepstwo (mam 20 lat) sad moze skazac mnie za to na odsiadke????? czy raczej przychyli sie do tego co zaproponowala mi policja kiedy mnie przesluchiwala???? najgorsze jednak jest to ze mam kredyt w banku ktorego nie spacalam i bank tez zrobil mi sprawe tyle ze cywilna o to zeby moc przez komornika sciagnac mi dlug i teraz czy te 2 sprawy moga sie polaczyc jakos czy wogole one maja cos do siebie i w tym wypadku moge isc siedziec?? wiem ze troche namotalam w tym pisaniu ale nie wiem jak inaczej to strescic.....prosze o szybkoa pomoc......

jestem dziewczyna (tak na marginesie);] stracilam prace potem wyjechalam za granice do taty i teraz szukam pracy wczoraj dostalam ostatnie zawiadomiene z banku ze albo w ciagu 30 dni splace zadluzenie lub dogadam sie z bankiem na jakis dogodny termin splat a jak nie to przysla mi komornika. mam dzis po 18 do nich dzwonic ale czy sad moze polaczyc mi te dwie sprawy???? i moge miec przez to inny wyrok?? a i czy za niesplacanie kredytu tez mozna isc do wiezienia? dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Zarzuty karne można mieć np. za wyłudzenie kredytu (od razu z zamiarem niespłacania) za posłużenie się nierzetelnymi dokumentami przy ubieganiu się o kredyt ale nie za samo niespłacanie kredyty w terminie.

martens1602 napisał:
udowodnili mi 1700 zl dobrowolnie poddalm sie karze policja zaproponowala mi pol roku na 3 lata w zawieszeniu plus oddanie sumy na stacje plus 2000 tys grzywny

Wyrok jest w zawieszeniu a spłata tych zobowiązań to warunki tegoż zawieszenia. Jeżeli ich nie dotrzymasz sąd może zarządzić wykonanie kary. 1700 na rzecz stacji paliw to pewnie tytułem naprawienia szkody z podaniem terminu wykonania zobowiązania i to powinnaś uregulowac w terminie aby uniknąć odsiadki. Na wezwanie do zapłacenia grzywny tez nie będziesz pewnie długo czekać - nie zapłacisz to orzekna kare zastępczą (2 stawki to jeden dzień odsiadki).
Nie tyle obawiałabym sie tego kredytu w banku (nie masz sprawy karnej za to) ile własnie tych warunków

No tak wiem ale oni wyznacza mi termin splaty dopiero po rozprawie????? czy ja powinnam zalatwic to zanim odbedzie sie rozprawa???????

Termin naprawienia szkody powinien być okreslony w wyroku i liczy sie od daty uprawomocnienia. Pamietaj też, że zapłata kwoty szkody określonej przez sąd to jedno, a uprawniony (stacja paliw) może żądac odsetek - dla sądu wazne będzie wpłacenie tego co zasądził bo to rzutuje na decyzje w sprawie zarządzenia kary.

sorry ale nic nie rozumiem z wyzej podanej odpowiedzi..... dzis o 15 mialam sprawe w tym temacie i kiedy ja bede musiala zaplacic to wszystko??
juz powinnam to zrobic zy dopiero wtedy jak dostane wyrok????

Poczekaj na prawomocny wyrok. W nim znajdziesz wszystko co zostało dzis orzeczone, ale jeszcze musi sie uprawomocnić.

to ile czasu mija od rozprawy zeby wyrok sie uprawomocnil;??? tak mniej wiecej

to ile czasu mija od rozprawy do uprawnomocniena sie wyroku??? tak mniej wiecej....????

Jeśli nie będzie apelacji (a pewnie nie będzie) to 7 dni

Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś pokrzywdzonemu naprawiła szkodę od razu jeśli nie kwestionujesz tej kwoty i nie zamierzasz się odwoływać. Co do grzywny to faktycznie nie ma potrzeby się śpieszyć. Mozna spokojnie poczekać na wyrok, jego uprawomocnienie się i wezwanie do zapłaty.

BTW: Termin naprawienia szkody nie zawsze jest wskazany w wyroku. Czasem terminem wymagalności zasądzonej kwoty jest przy naprawieniu szkody po prostu data prawomocności wyroku (zależy to od podstawy na jakiej Sąd orzekł obowiązek zapłaty na rzecz pokrzywdzonego).

ok;] mniej wiecej wszytsko wiem juz dzieki za wszystkie odpowiedzi

Za dlugi bankowe sie nie siedzi. Chyba ze ktoś posluzyl sie falszymym zaswiadczeniem o zatrudnieniu np. Nie połączą tez tych dwoch spraw na pewno. Nie sądze by cie zamkneli za to, nie jest to wielka suma, termin splaty otrzymasz wraz z wyrokiem. Nie bedzie to na pewno jeden czy dwa dni. Otrzymasz termin dłuzszy. Odnosnie komornika, banki czesto strasza, komornik moze dopiero cokolwiek ci zabrac jak zapadnie wyrok sądu, a jesli wyroku nie ma komornik nie ma prawa zajmowac ci majątku.

Termin splaty otrzymasz wraz z wyrokiem.
To akurat zależy od podstawy prawnej obowiazku naprawienia szkody.

O co chodzi?

W koncu dostalam POSTANOWIENIE SĄDU (zostalam oskarżona o przestepstwo z art. 278 $ 1 kk) i jest tam napisane "SĄD POSTANOWIL NA POSSTAWIE ART.343 $ 1 7 KPK NIE UWZGLEDNIC WNIOSKU PROKURATORA ZLOZONEGO W TRYBIE ART. 335 KPK I SPRAWE ROZPOZNAC NA ZASADACH OGOLNYCH, ALBOIEM WE WNIOSKU BRAK JEST UZGODNIENIA ODNOSNIE DOZORU KURATORA A OSKARŻONA JEST OSOBA MLODOCIANA"

Co to znaczy ze na zasadach ogolnych prosze o pomoc....

To znaczy, że Sąd nie zgodził się na zaproponowaną karę z powodu braku dozoru kuratora i w konsekwencji sprawa trafi na rozprawę (na którą stawiennictwo będzie już co do zasady obowiązkowe). Po rozprawie Sąd wyda wyrok i nie będzie musiał kierować się wnioskami stron co do kary.

Na rozprawie, po rozpoczęciu przewodu sądowego (odczytaniu aktu oskarżenia) a przed zakońćzeniem składania przez Ciebie wyjaśnień przed Sądem możesz jeszcze spróbować dobrowolnie poddać się karze w trybie art. 386 par. 1 k.p.k. (np. zgłaszając propozycję kary uzupełnioną o dozór kuratora).

czyli nie obedzie sie bez tego zebym ja nie byla na sprawie???

Powrót