Propozycja redukcji dlugu IK

• Autor wątku Autor wątku Monika Ja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika Ja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mój brat dostał z Kredyt Inkaso PROPOZYCJĘ REDUKCJI DŁUGU. Domyślamy się, że chodzi o kredyt, który zaciągnął na firmę w celu zakupienia auta. W piśmie nie podają z jakiego tytułu jest dług. Hasło głosi : „ Wpłać dowolną sumę do 31 stycznia 2013r., a my pomniejszymy twoje zadłużenie o jej dwukrotność. Np. wpłacasz 100 zł, my liczymy to jako 200 zł. Możesz w ten sposób uzyskać redukcję swojego zadłużenia nawet do 40%! Resztę długu spłacisz w dostosowanych do Twoich możliwości ratach.” Co to jest za ŚCIEMA??? Wyliczają, że na wierzytelność składają się tytuły zobowiązania:
Należność główna : 26 683,75
Odsetki karne: 8 285,63
Odsetki umowne: 0,00
Odsetki na 18-01-2013 7 130,04
Koszty 130,00
Koszty procesu i egzekucji: 0,00

Czy mógłby mi ktoś napisać co oznaczają poszczególne pozycje – w szczególności dwa rodzaje odsetek? Przecież to nie organizacja charytatywna żeby płaciła czyjeś zobowiązania – a wynika z ich „propozycji”, że ponieśliby część długu.
Brat zarabia ( nie jest zarejestrowany) około 2000 miesięcznie z czego 1200 płaci alimentów na 3 dzieci.. Rozumiem, że następnym ( w chwili braku odzewu) ich krokiem będzie sprawa w e-sądzie, nakaz zapłaty i oddanie sprawy do komornika.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie piszesz nawet, czy brat spłaca zobowiązanie, czy też nie. Bo jeśli spłaca to po co wchodzić w jakieś podejrzane układy i bać się e-sądu. Żeby założyć sprawę w sądzie musieliby mieć tytuł prawny do długu. Nikt nikomu za darmo nie daje pieniędzy. Przy tej propozycji możecie tylko stracić.

Oczywiście nie spłaca stąd też odezwała się firma IK. Czy może mi ktoś napisać co oznaczają dwa różne rodzaje wymienionych odsetek? Co to oznacza i jak to sprawdzić : "Żeby założyć sprawę w sądzie musieliby mieć tytuł prawny do długu"?

Monika Ja napisał:
Oczywiście nie spłaca stąd też odezwała się firma IK. Czy może mi ktoś napisać co oznaczają dwa różne rodzaje wymienionych odsetek? Co to oznacza i jak to sprawdzić : "Żeby założyć sprawę w sądzie musieliby mieć tytuł prawny do długu"?

To znaczy, że musieliby przedstawić Twojemu bratu dokumenty potwierdzające, że nabyli jego zobowiązania od wierzyciela. Wątpię jednakże żeby tak było ponieważ to najpierw wierzyciel musiałby uznać, że dług jest nieściągalny, poprzez właśnie założenie sprawy sądowej i nieskuteczną egzekucję. Jak przeglądałem informacje internetowe na temat tej firmy top doszedłem do wniosku (być może błędnego), że pracownicy tej firmy w jakiś bezprawny sposób wchodzą w posiadanie informacji z BIK i poprzez składanie rzekomo korzystnej oferty naciągają dłużników na kolejne koszta. Wrzuć w Google hasło IK opinie i sama oceń

Dziękuje bardzo za odpowiedź.;)

Ale w takiej sytuacji, o ile dłużnik nie ma nieruchomości albo cennych ruchomości i tak komornik nic nie ściągnie z brata. Nawet gdyby pracował na etacie to i tak należności alimentacyjne są na 1miejscu, a z tego co zostało, komornik nie może zająć ani 1zł.

Może dług jest przedawniony i ta hojna propozycja ma na celu uznanie długu.

Jesli dlug jest przedawniony to istnieje pare czynnosci ktore moga spowodowac uznanie dlugu. Jedna z czynnosci jest wplacenie dowolnej kwoty na poczet dlugu przedawnionego. Dlug przedawniony nie oznacza ze nie istnieje. Oznacza jedynie, ze nie istnieje obowiazek jego splaty. Niektorzy ludzie chca byc uczciwi i splacic dlug po 5 latach wiec prawo musi im umozliwic oswiadczenie, ze nadal o dlugu pamietaja i chca go splacic. Po to jest uznanie dlugu. W przypadku gdyby nie bylo to mozliwe, ludzie zyliby z wyrzutami sumienia, a dlugu nie mogliby splacic nie tworzac sytuacji bezpodstawnego wzbogacenia sie wierzyciela.

Jeśli dług się przedawnił to wierzyciel nie może sądownie zmusić dłużnika do jego zapłaty (chociaż wiele firm windykacyjnych próbuje licząc na nie wiedzę dłużnika)

Powrót