Prosba do sądu Grodzkiego

• Autor wątku Autor wątku woojtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woojtek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. W sobote wracajac ze studniówki(4:00) wyprzedzałem wlekacy sie samochód z przyczepa,było to na lekkim wzniesieniu i podwójna linia ciągła. Widoczność była dobra nic nie jechało do zakretu bylo 400metrów jak zacząłem wyprzedzać uprzedzajać wcześniej mrugajac długimi. Gdy byłem na wysokości tego samochodu on zaczął przyśpieszać(ale to mało istotne) w tem z naprzeciwka z baardzo duża predkoscia zaczął sie zblizać samochód 300 metrów pokonał w czasie 3-6 sekund wiec musiał mieć grubo ponad 120-140 jak sie okazało była to Policja,radiowóz minął mnie jak zjeżdzałem po dokonaniu mijania, lecz musiał troche zjechac na pobocze. Radiowóz dojeżdzajac do mnie wogóle nie zmniejszył predkości. Jechałem dalej w sumie bardzo wolno juz później bo jeszcze byłem przejety tamta sytuacja, po 10 minutach radiowóż z duza predkościa(ponownie) zblizył sie. Zatrzymałem pojazd na poboczu. Policjant odrazu wyskoczył do mnie ze zabiera mi prawojazdy bez gadania,wtem nadjechał pojazd, który mijałem również sie zatrzymał funkcjonariusz podszedł do niego spisał jego dane jakbym chciał skierowac sprawe do sadu to bedzie miał świadka. Gdy powrócił znowu do mnie juz nie był taki "zdenerwowany" i powiedział, ze dostaje mandat 500zł( z 2 paragrafów tylko sie nie moge odczytac z jakich) i czy przyjmuje czy nie w tej kwesti jak mnie straszył wcześniej, że zabiera mi prawo jazdy jak nie przyjme mandatu to przyjałem mandat, bo co ja bym zrobił o 4 rano do domu 70 km,ale nie o to sie tu głównie rozchodzi. Znajomy mi poradził,aby skierować wniosek do sądu Grodzkiego o zmniejszenie mandatu i poprzeć to faktem, że mój ojciec nie żyje, matka ma na utrzymaniu 3jke dzieci z marnej pensji nauczycielskiej i renty rodzinnej, studniówka łacznie kosztowała ponad 800zł. Czy mozliwe jest, ze sąd zmniejszy mandat?

[cytat:17293isk]
było to na lekkim wzniesieniu i podwójna linia ciągła
[/cytat:17293isk]
Ale o co Panu chodzi????
Nie wiem jak Pan zdał egzamin na prawo jazdy zadając takie pytania???
Polecam dogłębną lekturę USTAWY - PRAWO O RUCHU DROGOWYM!!!! :!:

[cytat="woojtek"]Znajomy mi poradził,aby skierować wniosek do sądu Grodzkiego o zmniejszenie mandatu i poprzeć to faktem, że mój ojciec nie żyje, matka ma na utrzymaniu 3jke dzieci z marnej pensji nauczycielskiej i renty rodzinnej, studniówka łacznie kosztowała ponad 800zł. Czy mozliwe jest, ze sąd zmniejszy mandat?[/cytat]

Może Pan nie czytał dokładnie lub ja sie nie wyraziłem dość jasno. Wiec prostuje. Czy w tej sytuacji moge liczyc na zmniejszenie mandatu. A tamta sytuacja nie ma nic wspólnego jak ja zdałem prawo jazdy :!: opisałem ja by przybliżyć sytuacje i aby ktoś mógł ocenić przez to moje szanse na dostane zmniejszenia mandatu :!:

wszystko ok tylko nie wiem czemu łobuz chcial ci prawo jazdy odrazu zabrac? za co niby ... sprawa by była w sądzie i sad by zdecydował czy zabrac prawko czy ukarac itp ale co im zrobisz jak to banda łobuzów.

Skoro przyjął Pan mandat, to z chwilą podpisania go przez Pana stał się on prawomocny.
Co do uchylenia mandatu to kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia mówi:
[cytat:1rplw3p4] Art. 101.
§1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn nie będący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.

§ 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz nałożył grzywnę w drodze mandatu albo przedstawiciel tego organu oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego. [/cytat:1rplw3p4]

W sytuacji kiedy jednak popełnił Pan wykroczenia, a chodzi Panu jedynie o zmniejszenie kary, sąd bezwzględnie odrzuci Pana sprzeciw.
Gdyby odmówił Pan przyjęcia mandatu na miejscu zdarzenia, to wówczas zostałby skierowany na Pana wniosek do Sadu Grodzkiego.

Dla informacji - za jednoczesne popełnienie dwóch lub więcej wykroczeń policjant mógł ukarać Pana mandatem w wysokości do 1000zł.
Trudna sytuacja materialna człowieka nie upoważnia go do łamania przepisów prawa.

[cytat="wolframik"]
wszystko ok tylko nie wiem czemu łobuz chcial ci prawo jazdy odrazu zabrac? za co niby ... sprawa by była w sądzie i sad by zdecydował czy zabrac prawko czy ukarac itp ale co im zrobisz jak to banda łobuzów. [/cytat]
Proszę zmienić używane słownictwo. Zwłaszcza to związane z określaniem policjantów. :!: :!: :!:

Dziękuje Panu za odpowiedz. Pozdrawiam. I pewnie skorzystam z wniosku, który wynika i poprostu zapłace ten mandat. Jeszcze raz dziekuje

celem uszczegółowienia dodam, że uchyleniu podlega mandat karny jedynie wtedy, gdy został nałożony za czyn nie będący wykroczeniem, bądź otrzymała go osoba, która nie ukończyła 17 lat/ osoba ubezwłasnowolniona. Nie ma wpływu na uchylenie mandatu sytuacja materialna, rodzinna, zawyżony mandat itp. Podpisanie mandaty jest przyznaniem się do winy. Jeśli policjant, straż miejska/ itp poucza, iż należy podpisać mandat, a następnie wnieść od niego odwołanie i wtedy będzie można go unieważnić, nie należy tego słuchać. W sytuacji, gdy nie popełniło się wykroczenia, bądź proponowany mandat jest za wysoki itp, należy odmówić jego przyjęcia.
pozdrawiam

Powrót