prośba o dobrą radę

• Autor wątku Autor wątku ewa.m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rafal_26 napisał:
a kolega pokryje opłaty

Co nie zmienia faktu, że zakazu nie ma.
Wniosek podlega opłacie (45 zł).
Jeżeli skazany jest pozbawiony wolności i nie ma żadnych środków finansowych do dyspozycji może złożyć wniosek do Sądu o zwolnienie go od opłaty od wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie, z dużymi szansami na jego uwzględnienie.

A! Jeszcze jedno. dyrektor ZK odmówił mam zmiany terminu widzeń. Widzenia były we środy. Niestety mam pracę do godz 15.oo a widzenia są do 13.00. Prosiłam o niedzielę i "bigos". W takim układzie nie wiem co zrobić bo nie mam możliwości zmiany godzin pracy.
Gdzie się jeszcze mogę odwołać?

Od takich decyzji służy skarga do sędziego penitencjarnego. Zakładam, że odmowa jest udokumentowana i nie minęło od jej ogłoszenia 7 dni.

no tak tylko boję się,że jak złożę skargę na decyzję p.Dyrektora to może być mało kożystne dla męża. W wypatku wydawania opinii czy coś takiego/

no myślę,że będzie miał te same obawy. Zwłaszcza jak słyszy o różnych działaniach w ZK. Zmiana klasyfikacji itd. Jest się czego obawiać. To państwo w państwie i działa wg. własnych praw.

Art. 105. § 1. Skazanemu należy umożliwiać utrzymywanie więzi przede wszystkim z rodziną i innymi osobami bliskimi przez widzenia(...) - ustalenie terminów widzeń wyłącznie w jednym dniu w tygodniu i to roboczym, w standardowych godzinach pracy jest wg mnie naruszeniem prawa. Na pewno nie ma widzeń w innym dniu? wolnym? Dla skazanych, których najbliżsi pracują jest to wręcz uniemożliwienie kontaktu poprzez widzenia.

Niestety ci na "M" mają w środy !! koszmar!!

Wczoraj zapadła decyzja, ze mąż idzie do pracy !!!!! A na dodatek była u mnie kuratorka z sądu. Nic nie powiedziała tylko pytała i pytała. Co to może oznaczać??

Prawdopodobnie sąd zlecił przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, a z jakiego powodu? Tego tutaj nikt nie wie. Może mąż wystapił o coś do sądu?

No tak, złożył w ZK Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia kary pozbawienia wolności. A ja złożyłam w Sądzie Penitencjarnym w S. Orkęgowym.

Czy wizyta kuratora po złożeniu takich wniosków i to ,że sąd się dość szybko zajął sprawą to może być coś pozytywnego??

Powrót