S
Syphar
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 13 564
Czyli właśnie sprawę masz otwartą. Doskonale. To teraz piszesz sprzeciw, a w nim podnosisz zarzuty:Jedyne co mogłem się dowiedziec od Pani że sądowy nakaz zapłaty zostal wysłany 28. 04. 2015 na adres zameldowania, lecz nie został doręczony. Zostało zostawione awizo i list wrócił do sądu.
1. Brak doręczenia nakazu wraz z pozwem - z uwagi na nieprawidłowy adres - załączasz dowody na adres prawidłowy na dzień wydania nakazu (najprościej zaświadczenie o zameldowaniu, ale jak masz w nosie obowiązek meldunkowy to kombinuj inne) i wnosisz o jego doręczenie wraz z pozwem na adres (aktualny).
2. Roszczenie nienależne
3. Brak legitymacji procesowej czynnej i biernej powoda (niech pokażą cesję)
I zastrzegasz, że dalsze ewentualne zarzuty wniesiesz do sądu po zapoznaniu się z pozwem wraz z załącznikami (i uwaga: na razie nie podnoś przedawnienia - to jak się zapoznasz). Oraz piszesz, jakby sędzia był lekko nieuważny, na wszelki wypadek, że termin do złożenia sprzeciwu nie rozpoczął biegu, ponieważ nakaz doręczono na nieprawidłowy adres, więc doręczenie zastępcze nie ma tutaj miejsca, sprzeciw jest więc wniesiony w terminie i wnosisz o jego uwzględnienie.
Pismo na formularzu Ministra Sprawiedliwości, możesz pobrać z oficjalnej strony Ministerstwa:
https://bip.ms.gov.pl/pl/formularze/formularze-pism-procesowych-w-postepowaniu-cywilnym/
I wysyłasz do do sądu w Krasnymstawie. Dodatkowo (możesz w jednej kopercie) piszesz do tego sądu już sam wniosek o wydanie zaświadczenia o utracie mocy nakazu zapłaty po uwzględnieniu sprzeciwu.
A ja dlatego, że spodziewałem się, że to kłamstwo, poleciłem Ci to sprawdzić w sądzie. Właśnie dlatego. I nie jest to wina tej pani z Ultimo. Tak naprawdę ona widzi w swoim systemie "doręczenie zastępcze" i nie wie w jaki sposób go doręczono. A mówić jej kazali tak a nie inaczej, żeby dłużnik, nawet i rzekomy, nie złożył sprzeciwu.Dodam jeszcze ze z rozmowy z Panią z ultimo wynikało ze nakaz doręczono, gdyż na moje twierdzenie z dopiero wczoraj dowiedziałem się o wyroku sądu odpowiedziała, ze matka miała obowiązek mnie poinformowac o tym fakcie. Dlatego wczesniej napisałem ze nakaz został doręczony.