prosze o pomoc z prawa KK

• Autor wątku Autor wątku malami427
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malami427

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam moj znajomyzostal zatrzymany i do 4 dni niemiecka policja przetrzyumuje go i nie chca nic powiedziec. nie wiem dokladnie nawet jakie zarzuty ma postawione ale z dwoma kolegami pobili jednego polaka na terenie niemiec ma limo i zlamany nos a drugigo zabrali samochodem do lasu ten ma takze limo i polamany nos i zebro. a dostaje donosy ze niby sa oskarzenie o probe niieumyslnego zabojstwa cos takiego wgl istnieje?? i kradziez bo tego co wywiezli do lasu t zabrali mu pieniadze prosze o szybkie odpowiedzi co robic

powiedzcie co robic gdzie dzownic zeby sie czekogolwiek dowiedziec

Jeśli przetrzymywany jest już cztery dni, to znaczy że sąd wydał już postanowienie o aresztowaniu (nakaz aresztowania=niem. Haftbefehl). Jeśli będziesz dzwonić do Niemiec i pytać np. w prokuraturze, to musisz powiedzieć, kim jesteś dla aresztowanego. Jeśli dotychczas mówiłaś, że jesteś "znajomą", to nic dziwnego, że nie udzielono Ci żadnej informacji. I jeszcze odnośnie "próby nieumyślnego zabójstwa". Próba, a właściwie usiłowanie (po niem. "Versuch") popełnienia jakiegoś przestępstwa jest zawsze umyślna; nie ma nieumyślnego usiłowania.

Wiedzą kim jestem. dzis rano tam w niemieckim mieszkaniu znowu bylo przeszukanie w kazdym badz razie obrazie tych dwoch panow nie sa wielkie a halasu jak za morderstwo. ja nie wiem czy niemieckie prawo jestaz tak surowe.i co ja moge w tej sprawie zrobic ?? szukac niemeickiego prawnika czy to nic nie da? i mam jeszcze jedno pytanie bo powiedziane mi ze powinnam wydac oswiadczenieni ze jest on jedyna osoba ktora utrzymuje rodzine i ze pojechal tamw celach zarobkowych a ja jestem kobieta w ciazy. czy to moze nam pomoc ?

Jest bardzo niejasne, pod jakim konkretnie zarzutem został aresztowany. Postanowienie sądu o aresztowaniu zostało mu doręczone i on ma je przy sobie, a więc wie jaki zarzut został mu postawiony, ponieważ ten zarzut sformułowany jest w tym postanowieniu. Czy było usiłowanie zabójstwa, nie musi wynikać z tego, jakie były obrażenia.
Trzeba koniecznie dowiedzieć się, jaka jest sygnatura akt prokuratorskich. Jeśli jesteś jego dziewczyną lub narzeczoną, udzielą Ci podstawowych informacji; używaj określenia "narzeczona", po niemiecku "Verlobte". Oczywiście, możesz napisać o Waszej sytuacji o ciąży, ale to nie będzie miało znaczenia w decyzji o utrzymaniu nakazu aresztowania. Myślę, że powinien go ktoś odwiedzić w areszcie; także Ty możesz go tam odwiedzić, ale musiałabyś postarać się o widzenie, tzn. zadzwonić do prokuratury, dowiedzieć się o sygnaturę akt i napisać podanie o udzienienie zezwolenia na widzenie. W jakiej miejscowości on przebywa w areszcie? Jeśli jest podejrzany o jakiś ciężki czyn, to zostanie mu przydzielony obrońca z urzędu. Można oczywiście zatrudnić jakiegoś adwokata w jego sprawie po to, żeby przynajmniej dowiedział się, o co właściwie chodzi.

Ostatnia edycja:
przypominam że policja zabrała go z miejsca pracy. z tego co udalo mi sie dowiedziec to bd odpowiaadal za porwanie pobicie i kradziez. Nie wiem w jakiej miejscowosci jest on w tej chwili ale aresztowali go w Behren 150 km od Hamburga. Dzis rano znowu było przeeszuknaie w niemieckim mieszkaniui prawdopodobnie beda sądzeni o wielokrotne kradzieże. jest pod dozorem polskiego kuratora czy powinnam go o tym poinformowac ?? czy lepiej zeby odbywal on kare tam. Wiem też ze policja przekazała szefowej iż przyznali sie oni do zarzucanych im czynów. a najgorsze jest to ze moj narzyczony podobno pow ze to on był głownym prowokatorem wiec chyba chce wziążć cała winę na siebie

Jest miejscowość, która nazywa się Behren-Lübchin w pobliżu miasta Rostock. Sprawdź dokładnie, gdzie mieszkał Twój narzeczony, a może uda mi się wyszukać adres, nr telefonu i faksu do właściwej prokuratury. A poza ktoś powinien go odwiedzić w areszcie i dokładnie dowiedzieć się, o co chodzi, a przede wszystkim przeczytać postanowienie o aresztowaniu, które Twój narzeczony ma ze sobą w areszcie.

Jeśli jest to rzeczywiście miejscowość Behren-Lübchin (odległość, którą podałaś, zgadza się mniej więcej), to prokuratura właściwa miejscowo dla tej miejscowości to:

Staatsanwaltschaft Rostock (Prokuratura Rostock)
Doberaner Str. 116
18057 Rostock

Telefon: (0381) 4564-0
Telefax: (0381) 4564-440
eMail: verwaltung@sta-rostock.mv-justiz.de

Tam możesz skierować Twoję prośbę o widzenie (Besucherlaubnis); możesz to zrobić faksem.

ja sprawdzalam to Behren-Lubchin to nie to jest tylko samo behren jak sie wpisuje w mape to wyswietla sie to behren0lubich jako pierwsze a to ma byc samo behren. wiem ze on przyznal sie do zarzucanych mu czynow czy to mu pomoze?? wszyscy mi mowia zeby lepiej odbywal kar w niemczech bo tam sa lepsze warunki niz tu u nas. czy ja mam powiadomic jego kuratora??

ja juz naprawde niewiem co mam zrobic zeby cokolwiek w tej sprawie sie ruszylo. wszyscy mowia mi ze jezeli nie jestem zona to nie dostane widzenia. porpstu chora sytuacja/. a czy ja moge dostarczyc mu do wiezienia jakies rzeczy osobiste itd?

Nie możesz słuchać wszystkich, a zwłaszcza tych, którzy mówią tylko po to, żeby coś powiedzieć. Jeśli chcesz uzyskać widzenie z narzeczonym, masz jako narzeczona napisać do niemieckiej prokuratury o zezwolenie na widzenie: Musisz w podaniu napisać dokładne dane narzeczonego (także datę urodzenia), oświadczyć, że jesteś narzeczoną aresztowanego, dołączyć kopię swojego dowodu tożsamości. Podanie możesz wysłać faksem i podać swój numer faksu, a jeśli nie masz, podasz jakiś inny numer faksu, dokąd sekretariat prokuratury mógłby Ci przefaksować zgodę na widzenie (Besuchsschein). A więc zamiast słuchać opowieści, zrób co tutaj sugeruję. Jeśli jest to Behren-Lübchin, jak przypuszczam, to sprawę prowadzi prokuratura w Rostock-u, do której numer faksu podałem w poprzednim poście. Do Prokuratury w Rostocku (o ile jest to Rostock), możesz także zadzwonić.
Niekiedy sąd zarządza tzw. "Besuchssperre", tzn. zakaz odwiedzin; robi to jednak tylko wówczas, jeśli zachodzi obawa, że odwiedziny bądą wykorzystane do matactwa; ale sądy niemieckie orzekają taki zakaz odwiedzin w wyjątkowych wypadkach. A poza tym to w Niemczech wśród par, które żyją razem, żyje, przeszło 25% nie zawarło małżeństwa, i te pary nie są dyskryminowane w porównaniu z parami, które zawarły małżeństwo; także przy odwiedzinach partnerów w areszcie śledczym.

Ostatnia edycja:
te miejscowosc ktora podajesz jest od hamburga w dol a ta o ktorej ja mowie jest od hamburga w bok.a czy moj narzyczony bd musial potwierdzac ze ja jestem wlansnie t osoba za ktora sie podaje? podobno niemiecka policja tez wypytywala o mnie ze ja niby z nimi wspolpracowalam i w polsce sprzedawalam te ukradzione rzeczy i gdyby bylo tak to obawiam sie ze moj narzyczony sie mnie wyprze tylko po to zeby mnie chronic i nie wplatac w cala sprawe

Jeśli jest tak jak piszesz, to nie wykluczone, że Twoje nazwisko wymienione jest w aktach w jakimś zeznaniu lub dokumencie i wówczas trzeba się liczyć z tym, że zezwolenia na widzenie nie dostaniesz. Jeśli chodzi o miejscowość, to nie jestem pewien, czy jest to ta miejscowość, którą podałem, a która leży w obszarze właściwości miejscowej prokuratury w Rostock-u. A może nazwę tej miejscowości pisze się inaczej?. W tej sytuacji trzeba poczekać aż sąd ustanowi dla Twojego narzeczonego obrońcę z urzędu i z nim się skontaktować. Można, oczywiście wynająć też jakiegoś obrońcę z wyboru, ale to związane jest z poważnymi wydatkami.

wiem jak to sie pisze i wiem ze to napewno ta miejscowosc. planuje wyjazd do niemiec z tlumaczem tak chyba bedzie najlepiej

Najprawdopodobniej chodzi o Behren, które jest częścią miasteczka
29365 (kod pocztowy) Sprakensehl w powiecie Gifhorn, w Dolnej Saksonii; jest to bardzo mała wieś, w której mieszka ok. 130 mieszkańców, i w której jest fabryka płotów (Scheerer Zäune). W takim razie właściwa miejscowo prokuratura jest w Hildesheim:

Staatsanwaltschaft Hildesheim
Kaiserstraße 60 (i Bahnhofsallee 37)
31134 Hildesheim
e-mail: STHI-Poststelle@justiz.niedersachsen.de
Telefon: 05121 9 68-0
Telefax: 05121 9 68-3 44

Ostatnia edycja:
tatk to ta prokuratura wlasnie dostalam tel z niemiec i szefowa mi to podala . podala mi takze numery artykulow ktore byly napisane w protokole przeszukania mieszkania prosze powiedziec mi co znacza te protokoly § 223, §224 §239 §249 §250 §253 §255

Są to paragrafy z niemieckiego kodeksu karnego:

§ 223 naruszenie nietykalności cielesnej; pobicie;
§ 244 niebezpieczne naruszenie nietykalności cielesnej; ciężkie pobicie;
§ 239 pozbawienie wolności, tj. np. zamknięcie kogoś i przetrzymywanie;
§ 249 napad rabunkowy, rozbój;
§ 250 ciężki napad rabunkowy, rozbój; np. z bronią, popełniony w bandzie itp.;
§ 253 szantaż;
§ 255 wymuszenie rozbójnicze

Takie prognozy byłyby nieodpowiedzialnym "wróżeniem z fusów", jeśli nie zna się stanu faktycznego.
W każdym razie najcięższym zarzutem jest ten z § 250 StGB tzn "ciężki rozbój" (niem. scherer Raub), za popełnienie którego kara pozbawienie wolności jest od 5 do 15 lat, a w przypadku mniejszej wagi (niem. minderschwerer Fall) od 1 roku do 10 lat).ońc
Jeśli nie będzie miał obrońcy z wyboru, to sąd przydzieli mu obrońcę z urzędu; wynika to z § 140 StPO (Strafprozessordnung=niem. kodeks postępowania karnego), który mówi, że w przypadku zagrożenia karą powyżej 1 roku pozbawienia wolności, oskarżony musi mieć obrońcę; jeśli nie ma obrońcy z wyboru, sąd przydziela mu obrońcę z urzędu.

Ostatnia edycja:
Powrót