prosze o pomoc z prawa KK

• Autor wątku Autor wątku malami427
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pisza ze to mozliwe ze ma taki charakter. mialam na mysli to ze on zazwyczaj pomaga kolega swoim kosztem

Jestes osoba obyta w temacie. tylko pytanie czy jestes adwokatem z wyksztalcenia?

Jeśli sąd przjąłby, że jego rola była w tych czynach wiodąca, to byłoby to oczywiście, bardzo niekorzystne dla niego. W każdym razie w niemieckim procesie karnym ogromną rolę przy wymierzaniu kary odgrywa postawa oskarżonego. To nie jest jakaś teoria lub nie mająca pokrycia w realiach opinia. Sąd chce wiedzieć z kim ma do czynienia; czy z wyrachowanym, na zimno działającym kryminalistą z kryminalnymi skłonnościami, czy też jakimś spontanicznie działającym facetem, któremu nie wiadomo dlaczego "puściły hamulce", ale który potrafi prostolinijnie, po męsku stać do tego, co zrobił, i przy wyjaśnianiu sprawy nie kombinuje "jak koń pod górę". O ile pamiętam, pisałaś, że był alkohol. Wszystko zależy od tego, jak sąd będzie go "widział", to znaczy jak on sam się zaprezentuje i "sprzeda" wyjaśniając na rozprawie. Myślę, że dziś nie wymyślimy już nic nowego.

jutro bede dzwonic do prokuratury bo bd rano u mnie tlumacz i wtedy moze cokolwiek sie ruszy przy ywjezdzie do niemiec bd szukac prawnika. Jeżeli dowiem sie jutro cokolwiek nowego w sprawie to bede pisac bardzo dziekuje za doychczasowa pomoc

mam juz nawet numer sprawy. prosze zebys napisal mi wzor tego podania o widzenie . jak mam je napisac

Napisz to tak: (kartka A4)
---------------------------------------------------------------------------------
(Tu u góry z lewej Twoje (tu po prawej: miejscowość i data)
imię, nazwisko
adres

Staatsanwaltschaft Hildesheim
Kaiserstraße 60
31134 Hildesheim

per Telefax 0049 5121 9 68-3 44

Aktenzeichen: (tu wpiszesz niemiecką sygnaturę akt sprawy)
Ermittlungsverfahren gegen: (tu wpiszesz imię, nazwisko i datę urodzenia narzeczonego

Betreff: Besuchserlaubnis

Sehr geehrte Damen und Herren,

ich bitte um Erlaubnis für meinen Besuch bei meinem Verlobten, Herrn (tu jeszcze raz napisz jego imię i nazwisko), der sich in Untersuchungshaft befindet. Ich bin mit ihm verlobt und wir leben in unserem gemeinsamen Haushalt.

Ich bin von von dem Herrn (tu jego nazwisko) schwanger. (schwanger= w ciąży; to zdanie napisz, jeśli jesteś w ciąży i masz jakieś zaświadczenie; jeśli nie, to nie pisz tego zdania.

Bitte, faxen Sie mir die Entscheidung über mein Gesuch an die Faxnummer: (tu podaj numer faxu, gdzie maję Ci przefaksować decyzję; w Niemczech lub w Polsce z pełnym numerem kierunkowym).

Ich füge eine Kopie meines Personalausweises.

Für ihre Mühe bedanke ich mich im voraus und verbleibe

mit freundlichen Grüßen

(twój podpis)

Anlage: kopie des Personalausweises

-----------------------------------------------------------------------

Przepisz to porządnie, wpisz to co należy (niemiecka sygnatura akt, jego imię, nazwisko, data urodzenia), dołącz czytelną kopię Twojego dowodu osobistego i poślij to faksem; podaj w tym piśmie jakiś numer faksu, gdzie mogli by Ci przesłać pismo w tej sprawie.
To zdanie o ciąży wpisz, jeśli możesz dołączyć jakieś zaświadczenie;

Ostatnia edycja:
nie mam wlasnie zadnego faxu na ktory mogliby mi to przyslac nie moga odpowiedziec mi droga poczty?

Zgodnie z przepisami przesyłają ten "Besuchsschein", czyli pozwolenie na widzenie, do aresztu śledczego także, czyli w areszcie obsługa będzie go też miała. Dlatego musiałabyś się telefonicznie w prokuraturze dowiedzieć, czy w ogóle zostało pozwolenie na widzenie wydane i na wszelki wypadek spytaj, czy w areszcie będą mieli to pozwolenie na widzenie. Zapytaj także o numer telefonu do aresztu, bo tam Ci powiedzą, kiedy są widzenia, i kiedy możesz przyjechać. Może ta szefowa, jeśli jest przyjazna, mogłaby podać Ci jej numer faksu, żeby do niej przesłali. Ale powtarzam: zwykle jest tak, że areszt też otrzymuje kopię tego zezwolenia.

Ostatnia edycja:
pytalam juz ja mowi ze nie ma. a powiedz mi jeszcze czy on bedzie musial potwierdzic kim ja jestem bardzo obawiam sie tego ze bd chcial odsunac mnie od stresu <to jego zdanie > i np powie ze mnie nie zna czy cos takie. bo on mysli zazwyczaj w druga stone niz ja

Powiem Ci, że właściwie to oni nie pytają aresztantów, bo w praktyce coś takiego, żeby o widzenie zwróciła się osoba podająca się za bliską, nieznająca człowieka, się nie zdarza. On może po prostu odmówić wyjścia na widzenie. No ale chyba tego nie zrobi.

dostalam negatywna odpowiedz na widzenie. jest jakakolwiek mozliwosc zebym napisala mu list czy paczke wyslala?? wiem ze on nawet tam nie ma ubran ani zadnych rzeczy osobistych.

chciala bym napisac mu kilka slow wsparcia jakiegokolwiek ale nie wiem czy oni wgl przed rozprawa dadza mu moj list jezeli wgl by doszedl

Poczta aresztowanego może być czytana przez osoby prowadzące dochodzenie na zarządzenie sędziego śledczego (Ermittlungsrichter). Takie zarządzenia wydaje się przeważnie w tych wypadkach, kiedy chodzi o przestępczość zorganizowaną. Listy, które zawierają jakiekolwiek wypowiedzi o toczącym się postępowaniu, o samym przestępstwie itp. nie są przekazywane aresztowanemu. Możesz mu wysłać paczkę z odzieżą; rzeczy te zostaną mu wydane.

jezeli chodzi o ta paczke z odzieza to dzis ta niemka dzwonila i powiedziala mi ze oni tam dostali cos napewno a zeby on dostal ta paczke z odzieza musi ma najpierw wyslac jakies pozwolenie ktore nazyw a sie Wäschepaketmarke on mi musi to wyslac i wtedy ja musze to przykleic na paczke bo inaczej jej mu nie przekaza jezeli tego na paczce nie bd wiec panuje mu napisac list zeby zalatwil to i przeslal mi poczta zebym mogla wyslac mu rzeczy. dziwi mnie jeszcze jedna rzecz oni to zrobili w 3- 3 chlopakow i moj nazyczony z jednym jest tu Justizvollzugsanstalt Sehnde
Postfach 10 01 65
31312 Sehnde

a ten trzeci ktory mial wczesniej problemy z prawem jest tu
JVA Braunschweig
Rennelbergstraße 10
38114 Braunschweig

dlaczego ich trzymaja osobno?? i dzis mi ona pow ze teraz policja jej przekazala ze tylko jeden z nich sie przyznal do winy ale nie wiadomo ktory. jezeli mozesz mi jakos pomoc to prosze o szybka odpowiedz

jezeli chodzi o ta paczke z odzieza to dzis ta niemka dzwonila i powiedziala mi ze oni tam dostali cos napewno a zeby on dostal ta paczke z odzieza musi ma najpierw wyslac jakies pozwolenie ktore nazyw a sie Wäschepaketmarke on mi musi to wyslac i wtedy ja musze to przykleic na paczke bo inaczej jej mu nie przekaza jezeli tego na paczce nie bd wiec panuje mu napisac list zeby zalatwil to i przeslal mi poczta zebym mogla wyslac mu rzeczy. dziwi mnie jeszcze jedna rzecz oni to zrobili w 3- 3 chlopakow i moj nazyczony z jednym jest tu Justizvollzugsanstalt Sehnde
Postfach 10 01 65
31312 Sehnde

a ten trzeci ktory mial wczesniej problemy z prawem jest tu
JVA Braunschweig
Rennelbergstraße 10
38114 Braunschweig

dlaczego ich trzymaja osobno?? i dzis mi ona pow ze teraz policja jej przekazala ze tylko jeden z nich sie przyznal do winy ale nie wiadomo ktory. jezeli mozesz mi jakos pomoc to prosze o szybka odpowiedz

Witam, Witam,
Mój bardzo dobry przyjaciel zostal zatrzymany w czwartek przez niemiecką policję na podstawie europejskiego nakazu zatrzymania wydanego w Polsce. Ani On, ani ja nie poslugujemy sie biegle jezykiem niemieckim. Jestesmy z mezem tutaj jedyni, ktorzy mogą
mu w jakis sposob pomóc. Po pierwsze potrzebuję podpowiedzi w jaki sposob uzyskanic widzenie z nim, jakos będę musiała dostac się do jego mieszkania, zabrac jego osobiste rzeczy, pod domem gdzie byl zameldowany stoi jego auto. Domyslam się, że wydanie mi jego kluczy wiaże sie z mnostwem wnioskow, upowaznien, zgody sądu itp. Bez języka duzo nie zdziałam, nie chcę z drugiej stronyy prosic o pomoc w telefonowaniu do ZK jakiegos byle znajomego z pracy.. Dodam, ze zatrzymany pracowal tutaj legalnie, ma meldunek, wynajmuje sam mieszkanie. Dowiedzialam sie, ze bedzie przez najblizszy czas w areszcie w Attendorn. ktos z Was wie jak uzyskac widzenie? Czy musze miec zgodę sadu albo prokuratora? Nie wiem czy zatrzymanie ENA to na zasadach aresztu tymczasowego, czy jest normalnym skazanym jakby... ENA zostal wystawiony na 99% do odbycia juz wyroku w Polsce.
Bardzo proszę o wszelkie podpowiedzi....

Z gory dziękuję

Powrót