Proszę o pomoc, zostałam wmanipulowana

• Autor wątku Autor wątku ona73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ona73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Proszę o pomoc, odpowiedzialność wspólnika sp. z o.o.

Witam
Mam duży problem, przez okres 11.2007-05.2009 byłam prezesem zarzadu spółki z o.o. tylko na papierze.
Zrobiłam komus przysługę kiedy wszyscy się odsuneli i zostałam "prezesem" bałam się tej funkcji i odpowiedzialnosci jaką za sobą niesie,
dlatego wiedziałam ze po "powrocie" osoby decyzyjnej składam rezygnację. Do okresu 08.2010 składałam dekleracje zerowe do us i nic się nie działo w firmie.
Osoba decyzyjna po powrocie pod koniec roku 2008 podpisała umowe z jakąs firmę i zrobiła dochód za 2008 za który nalezało zapłącic podatek 7,5 tys.
Chciałam złozyc rezygnację ale proszono mnie zebym jeszcze do czasu powołania nowego prezesa pełniła obowiązki. teraz wiem ze to najgłupsza rzecz którą w zyciu zrobiłam.
Nigdy nie pracowałam na etacie w tej spółce, pracowałam w swoim zawodzie, natomiast składałam podpisy do wiosny 2009.
Rozstałam się z osobą która za tym wszystkim stoi w 2009 i wczoraj dostalam postanowienie z US o wszesciu postepowania egzekucyjnego
osób trzecich jako członek zarządu bo egzekucja komornicza spółki jest nieskuteczna.
Musze wyjawnic majątek spółki bo w przeciwnym razie będę zobowiązana spłacic należnosc.
Dodam ze nie otrzymywałam zadnego wynagrodzenia w tej firmie i nigdy nie zobaczyłam ani jednej złotówki.
Spółka została wyczyszczona i nic tam się nie dzieje...
Wspolnikiem firmy jest inna spółka - akcyjna która posiada spory majątek, samochód, działki - czy mam prawo wyjawic majątek tej firmy.
Nadmienie ze w/w osoba decyzyjna jest prezesem własnie tej spółki akcyjnej.

Co mam robic?
czuje się okropnie, nie mam wgladu do dokumentów firmy bo osoba decyzyjna ma to gdzies i nie poczuwa się do odpoweidzialnosci bo był w tej firmie "tylko" prokurentem.
Czuję wielką niesprawiedliwość, bo nie jestem w stanie tego spłacac. Jestem matką samotnie wychowującą dziecko, spłacam kredyt mieszkanuiowy.

Proszę o pomoc, bo zawalił mi sie swiat.

Ostatnia edycja:
Spółka z o.o. musi być zarejestrowana w KRS (Krajowy Rejestr Sądowy)

Wyszukiwanie podmiotów w KRS

W rejestrze tym, są wpisane wszystkie informacje o spółce.

Rozumiem, że Pani już nie jest prezesem?

Nie jestem Prezesem od maja 2009 roku.

Więc czemu Urząd Skarbowy nie ściga obecnego prezesa ? Chyba, że spółka ta już nie istnieje ?

W marcu 2009 podpisałam cit 8 i wyszedł dochód - i powiedziano mi dzisiaj w skarbowce ze to moje zobowiązanie skoro firma jest nie wypłacalna:( czy moge ujawnic majątek wspolnika sp. z o.o.?

Proszę zapoznac się z Ustawą z dnia 15 września 2000 r. Kodeks spółek handlowych. (Dz. U. z dnia 8 listopada 2000 r.) od art. 151 do art. 300 dotyczą Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

RE: Proszę o pomoc, odpowiedzialność wspólnika sp. z o.o.

ona73 napisał:
Witam
Mam duży problem, przez okres 11.2007-05.2009 byłam prezesem zarzadu spółki z o.o. tylko na papierze.
Zrobiłam komus przysługę kiedy wszyscy się odsuneli i zostałam "prezesem" bałam się tej funkcji i odpowiedzialnosci jaką za sobą niesie,
dlatego wiedziałam ze po "powrocie" osoby decyzyjnej składam rezygnację. Do okresu 08.2010 składałam dekleracje zerowe do us i nic się nie działo w firmie.
Osoba decyzyjna po powrocie pod koniec roku 2008 podpisała umowe z jakąs firmę i zrobiła dochód za 2008 za który nalezało zapłącic podatek 7,5 tys.
Chciałam złozyc rezygnację ale proszono mnie zebym jeszcze do czasu powołania nowego prezesa pełniła obowiązki. teraz wiem ze to najgłupsza rzecz którą w zyciu zrobiłam.
Nigdy nie pracowałam na etacie w tej spółce, pracowałam w swoim zawodzie, natomiast składałam podpisy do wiosny 2009.
Rozstałam się z osobą która za tym wszystkim stoi w 2009 i wczoraj dostalam postanowienie z US o wszesciu postepowania egzekucyjnego
osób trzecich jako członek zarządu bo egzekucja komornicza spółki jest nieskuteczna.
Musze wyjawnic majątek spółki bo w przeciwnym razie będę zobowiązana spłacic należnosc.
Dodam ze nie otrzymywałam zadnego wynagrodzenia w tej firmie i nigdy nie zobaczyłam ani jednej złotówki.
Spółka została wyczyszczona i nic tam się nie dzieje...
Wspolnikiem firmy jest inna spółka - akcyjna która posiada spory majątek, samochód, działki - czy mam prawo wyjawic majątek tej firmy.
Nadmienie ze w/w osoba decyzyjna jest prezesem własnie tej spółki akcyjnej.

Co mam robic?
czuje się okropnie, nie mam wgladu do dokumentów firmy bo osoba decyzyjna ma to gdzies i nie poczuwa się do odpoweidzialnosci bo był w tej firmie "tylko" prokurentem.
Czuję wielką niesprawiedliwość, bo nie jestem w stanie tego spłacac. Jestem matką samotnie wychowującą dziecko, spłacam kredyt mieszkanuiowy.

Proszę o pomoc, bo zawalił mi sie swiat.

Niestety ktoś Panią wykorzystał.

Uciec od tego się raczej nie da, gdyż:

Przepis prawny:
Art. 299. KSH
§ 1. Jeżeli egzekucja przeciwko spółce okaże się bezskuteczna, członkowie zarządu odpowiadają solidarnie za jej zobowiązania.

§ 2. Członek zarządu może się uwolnić od odpowiedzialności, o której mowa w § 1, jeżeli wykaże, że we właściwym czasie zgłoszono wniosek o ogłoszenie upadłości lub wszczęto postępowanie układowe, albo że niezgłoszenie wniosku o ogłoszenie upadłości oraz niewszczęcie postępowania układowego nastąpiło nie z jego winy, albo że pomimo niezgłoszenia wniosku o ogłoszenie upadłości oraz niewszczęcia postępowania układowego wierzyciel nie poniósł szkody.

§ 3. Przepisy § 1 i § 2 nie naruszają przepisów ustanawiających dalej idącą odpowiedzialność członków zarządu.

Ponieważ zobowiązanie powstało za Pani kadencji, to Pani za nie odpowiada, jeżeli egzekucja z majątku spółki okaże się nieskuteczna. Majątku spółki, która jest wspólnikiem, nie można wskazać, gdyż wspólnicy nie ponoszą odpowiedzialności za zobowiązania spółki.

I jeszcze:

Przepis prawny:
Art. 116. Ordynacji podatkowej

§ 1. Za zaległości podatkowe spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji, spółki akcyjnej lub spółki akcyjnej w organizacji odpowiadają solidarnie całym swoim majątkiem członkowie jej zarządu, jeżeli egzekucja z majątku spółki okazała się w całości lub w części bezskuteczna, a członek zarządu:
1) nie wykazał, że:
a) we właściwym czasie zgłoszono wniosek o ogłoszenie upadłości lub wszczęto postępowanie zapobiegające ogłoszeniu upadłości (postępowanie układowe) albo
b) niezgłoszenie wniosku o ogłoszenie upadłości lub niewszczęcie postępowania zapobiegającego ogłoszeniu upadłości (postępowania układowego) nastąpiło bez jego winy;
2) nie wskazuje mienia spółki, z którego egzekucja umożliwi zaspokojenie zaległości podatkowych spółki w znacznej części.

§ 2. Odpowiedzialność członków zarządu obejmuje zaległości podatkowe z tytułu zobowiązań, których termin płatności upływał w czasie pełnienia przez nich obowiązków członka zarządu, oraz zaległości wymienione w art. 52 powstałe w czasie pełnienia obowiązków członka zarządu.

§ 3. W przypadku gdy spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji lub spółka akcyjna w organizacji nie posiada zarządu, za zaległości podatkowe spółki odpowiada jej pełnomocnik albo odpowiadają wspólnicy, jeżeli pełnomocnik nie został powołany. Przepisy § 1 i 2 stosuje się odpowiednio.

§ 4. Przepisy § 1-3 stosuje się również do byłego członka zarządu oraz byłego pełnomocnika lub wspólnika spółki w organizacji.

Powrót