Prosze o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku adrian1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian1999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dwa tygodnie temu zostalem zatrzymany z 3 kolegami przed jedna z dyskotek. Znaleziono przy mnie 72szt. tabletek ekstazy oraz w tym samym czasie udzielilem 10szt tabletek koledze. przedstawiono mi dwa zarzuty z Art. 62 par1 oraz art.58 par1 ustawy o przeciwdzialaniu narkomani. zostalem tymczasowo aresztowany 40h przyznalem sie do przedstawionych zarzutow nastepnie wplacilem 1000zl poreczenia majatkowego wyznaczone przez prokuratora. co mnie teraz czeka? tzn co moge teraz dostac? prosze o odpowiedz

chcialem dodac ze nigdy wczesnie nie mialem nic do czynienia z policja w tych sprawach to bylo pierwszy raz.

Udzielanie było dorosłym czy małoletnim?

Teraz czeka Pana sprawa.
Może w takiej sprawie zapaść wyrok w zawieszeniu.

Tak wiem ze czeka mnie sprawa ale czy moge dostac inny wyrok niz w zawieszeniu? Mam takze inny juz wyrok, bylem juz karany ale w innej sprawie
za przekupienie prawo jazdy dostalem 8 miesiecy wzawieszeniu na 3lata czy to takze bedzie brane pod uwage?

Może Pan dostać wyrok nie w zawieszeniu.
Będzie brane w jakimś stopniu pod uwagę, poza tym jesli czyn był w okresie próby to jest możliwość odwieszenia tego I czynu.

Tak czyn byl w okresie próby. Pani kurator powiedziala mi ze wlasnie tamten czyn nie bedzie brany pod uwage wiec teraz nie wiem? Czyli czego moge sie spodziewac w najbardziej prawdopodobnym rozwiazaniu? Z gory dziekuje za odpowiedz

nie ma najbardziej prawdopodobnego rozwiazania, sad wezmie pod uwage wszystkie okolicznosci, wiele zalezy tez od samego sadu.
Moze zapasc wyrok w zawieszeniu ale nie musi, moze zostac odwieszony wyrok poprzedni, ale nie musi.

[cytat:1vatv22h]
Pani kurator powiedziala mi ze wlasnie tamten czyn nie bedzie brany pod uwage wiec teraz nie wiem?
[/cytat:1vatv22h]
Może nie być brany pod uwagę jeśli chodzi o zarządzenie wykonania kary- czyli odwieszenie tego wyroku 8 mies.- skoro pani kurator tak mówi tzn. że chyba nie będzie wnioskować o odwieszenie, bo to zwykle kurator wnioskuje.
Ale to, że byłeś wcześniej karany wg mnie wpłynie na decyzję sądu- choć oczywiście wszystko zależy od konkretnego sędziego. Obecnie sprawy o narkotyki są karane dość surowo...

Właśnie sie dowiedziałem, że pani kurator nie będzie wnioskowac o odwieszenie poprzedniej kary. Już od ponad poltora miesiaca nikt się nie odzywa z prokuratóry i z sądu. Czy to jest normalne w tego typu sprawach? Kiedy mogę sie spodziewac jakiegoś kroku?

Wiesz- sądy mają dużo roboty i to wszystko długo trwa. Jak się niepokoisz to idź do sądu i spytaj się co i jak. Co do pani kurator to na razie nie masz wyroku w drugiej sprawie więc nie ma o co wnioskować, nie wiadomo co będzie jak będziesz już po wyroku. Poza tym sam sąd może zarządzić wykonanie kary ale nie musi.

Tak tylko jak wczesniej pisalem dostalem wyrok w tej drugiej sprawie tzn. za przekupienie prawka:(

Witam dziiaj bylem wezwany w tej sprawie na policje. Pytali sie od kogo mialem itd. Pan policjant powiedzial mi, ze bede wezwany na komende juz ostatni raz na wymierzenie kary. Tylko nie rozumiem czy obejdzie sie bez sprawy w sadzie?

[cytat="adrian1999":2tsexguy]Witam dziiaj bylem wezwany w tej sprawie na policje. Pytali sie od kogo mialem itd. Pan policjant powiedzial mi, ze bede wezwany na komende juz ostatni raz na wymierzenie kary. Tylko nie rozumiem czy obejdzie sie bez sprawy w sadzie?[/cytat:2tsexguy]
jak bez sprawy???

policja NIEJEST od wymierzania kar!!
jedynie co mogą ci zaproponować to na swój lub prokuratora wniosek o samoukaranie , czyli art. 335.kpk

niemusisz sie na to zgodzić , prokurator też niemusi .... sąd równierz NIEMUSI , więc trudno powiedzieć, dadzą ci prawdopodobnie taką propozycję i tyle , po to jesteś wzywany na komendę

ps. jezeli chodzi o artykuł 335 kpk to faktycznie sprawy być niemusi i niemusisz sie na nią stawiać , odbędzię się zaocznie.. zostaniesz tylko POWIADOMIONY nie WEZWANY na taką sprawę i to tyle

witam dzisiaj wszystkiego sie dowiedzialem poddalem sie karze dobrowolnie policjant z prokuratorem wymierzyli mi kare 1rok i 6miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 4lata oraz kuratora i kare pieniezna w wysokosci 1000zl.

witam rok prawie minal a ja dostalem dwa dni temu wezwanie do stawiennictwa w charakterze skazanego na rozprawe w przedmiocie zarzadzenia wykonania kary pozbawienia wolnosci. powiedzcie mi o co tu chodzi? przeciez wymierzono mi kare w zawieszeniu a tu takie cos?

Wychodzi na to, że planują odwiesić ci wyrok- przeczytaj temat o zarządzeniu wykonania kary i zastanów się dlaczego chcą ci ją odwiesić- może miałeś jeszcze inny wyrok, może nie kontaktowałes się z kuratorem itd...

doczytałam twój wcześniejszy post
"Tak wiem ze czeka mnie sprawa ale czy moge dostac inny wyrok niz w zawieszeniu? Mam takze inny juz wyrok, bylem juz karany ale w innej sprawie
za przekupienie prawo jazdy dostalem 8 miesiecy wzawieszeniu na 3lata czy to takze bedzie brane pod uwage?"
możliwe, że jednak wzięto ten wyrok pod uwagę - jeśli to o to chodzi to odwieszenie nie jest obligatoryjne...

http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/392-wykonanie-kary-warunkowo-zawieszonej-art-75-a.html

Ostatnia edycja:
Wczoraj spotkalem sie z kuratorka. Powiedziala ze nie ma co sie zbytnio przejmowac bo na jej okonie podstaw do odwieszenia kary. wszystko mam uregolowane tzn koszty spraw, nie podpadlem itd.. ale z sadem roznie bywa takze nie wiem?

No dobra ale wysłali ci pismo w sprawie zarządzenia kary więc chyba jest się czym przejmować- jeśli twierdzi, że nie- to poproś ją aby przyszła z tobą na to posiedzenie w sprawie zarządzenia kary...obecność kuratora na pewno dużo pomoże.

adrian1999 napisał:
witam rok prawie minal a ja dostalem dwa dni temu wezwanie do stawiennictwa w charakterze skazanego na rozprawe w przedmiocie zarzadzenia wykonania kary pozbawienia wolnosci. powiedzcie mi o co tu chodzi? przeciez wymierzono mi kare w zawieszeniu a tu takie cos?

To w tej pierwszej sprawie? Kurator nie występowal ale KRK po otrzymaniu kolejnego wyroku tez może z takim wnioskiem wystąpić. Nie twierdzę że tak jest w twoim przypadku bo powodów wyznaczenia takiego posiedzenia jest wiele. Może upływa ci okres próby w najblizszym czasie? Może termin wyznaczony do spłaty jakiegos zobowiązania z tego pierwszego wyroku? To że masz wezwanie w sprawie zarządzenia wykonania kary nie musi tez oznaczać, że zamiarem sądu jest zarządzenie tejże kary, a "ocena" czy środek probacji spełnił swój cel.
Do obligatoryjnego zarządzenia kary rzeczywiście podstaw nie ma.

Powrót