Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku pl92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czyli rok zostanie zawieszony w splacie a dajmy na to 20 lat musze splacic. bezsens

Nie koniecznie, nie wiem jak wygląda sprawa kiedy jeszcze byłaś pod opieką rodziców. W każdym razie ponad 20 lat rodzice za czynsz nie płacili ?

altafox napisał:
Prosze nie wprowadzać w błąd forumowiczów. W przypadku gdy osoba zameldowana udowodni przed sądem że w danym okresie nie mieszkała w miejscu zameldowania zostanie zwolniona z długu za w/w okres nie zamieszkiwania.

Jakaś podstawa prawna? artykuł? uchwała SN?
Oczywiście oprócz art.688*1 K.C.
Bo takie teksty to możesz sobie pisać do końca roku....................!

nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie bo sama nie wiem , przepuśćmy najgorsze co jeżeli tak

Ceglasty napisał:
Jakaś podstawa prawna? artykuł? uchwała SN?
Oczywiście oprócz art.688*1 K.C.
Bo takie teksty to możesz sobie pisać do końca roku....................!

Zakres odpowiedzialności za spłatę czynszu ogranicza się do okresu zamieszkania a nie do okresu zameldowania.

art. 4 ust. 6 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych :

6. Za opłaty, o których mowa w ust. 1—2 i 4, odpowiadają solidarnie z członkami spółdzielni, właścicielami lokali niebędącymi członkami spółdzielni lub osobami niebędącymi członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, osoby pełnoletnie stale z nimi zamieszkujące w lokalu, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na ich utrzymaniu, a także osoby faktycznie korzystające z lokalu.

61. Odpowiedzialność osób, o których mowa w ust. 6, ogranicza się do wysokości opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania lub faktycznego korzystania z lokalu.

Ostatnia edycja:
altafox napisał:
Zakres odpowiedzialności za spłatę czynszu ogranicza się do okresu zamieszkania a nie do okresu zameldowania.

A co to będzie obchodziło komornika, jak zablokuje dziewczynie wynagrodzenie?
Przeczytaj poprzednie posty a później zastanów się o czym piszesz.

@pl92 musi zapłacić zadłużenie, później złożyć pozew do Sądu, pozwać swoją matkę a na rozprawie udowodnić i przekonać Sąd, że tam od roku nie mieszkała. Co jej da przeczytanie części ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych które cytujesz?

Ostatnia edycja:
czyli bez drastycznego przebiegu nie oejdzie sie? chciałam tego wszytskiego uniknąć, myslałam że da sie z tego jakos zrzec czy cos w tym stylu .....

Ceglasty napisał:
Bardzo odkrywcze, nie ma znaczenia czy mieszkała czy nie.

Ceglasty napisał:
a na rozprawie udowodnić i przekonać Sąd, że tam od roku nie mieszkała.

Skoro nie ma znaczenia czy mieszkała czy nie, to po co według Ciebie ma udowadniać przed sądem że od roku tam nie mieszkała ? Przeczysz samemu sobie...

Ceglasty napisał:
@pl92 musi zapłacić zadłużenie, później złożyć pozew do Sądu, pozwać swoją matkę a na rozprawie udowodnić i przekonać Sąd, że tam od roku nie mieszkała.

Czyli według Ciebie pierw ma kolokwialnie mówiąc spłukać się całkowicie z kasy płacąc nie swoje zadłużenie a potem dopiero ma udowadniać przed sądem, że spłacała zadłużenie, którego nie była zobowiązana spłacać ?

pl92 napisał:
czyli bez drastycznego przebiegu nie oejdzie sie? chciałam tego wszytskiego uniknąć, myslałam że da sie z tego jakos zrzec czy cos w tym stylu .....

Według litery prawa powinnaś w ciągu 3 miesięcy od dnia zmiany adresu zamieszkania się wymeldować. Teraz trzeba będzie udowodnić przed sądem, że nie mieszkałaś przez okres nie zamieszkiwania przez ciebie gdyż obecnie istnieje domniemanie, że tam mieszkałaś skoro byłaś zameldowana.

Ostatnia edycja:
altafox napisał:
§ Student prawa §

altafox napisał:
Teraz trzeba będzie udowodnić przed sądem, że nie mieszkałaś przez okres nie zamieszkiwania przez ciebie gdyż obecnie istnieje domniemanie, że tam mieszkałaś skoro byłaś zameldowana.

altafox napisał:
Skoro nie ma znaczenia czy mieszkała czy nie, to po co według Ciebie ma udowadniać przed sądem że od roku tam nie mieszkała ? Przeczysz samemu sobie...

nie cytuj wypowiedzi wyrwanych z kontekstu

Owijasz w bawełne zamiast odpowiedzieć na moje pytania w poście powyżej, nie ustosunkowujesz się do merytorycznej części wątku a więc doskonale na polityka byś się nadawał a jak to z politykami w dzisiejszych czasach bywa to słabo jeżeli chodzi o wiedze prawną.

ok czyli nie wypłace sie przy mojej pensji do usranej smierci ze tak to juz nazwe bede chodzic glodna i bezdomna na to wychodzi bo musze splacic nie swoj dlug. czyli temat zakonczony , tak ? sorry to jest chory kraj jak dla mnie ,ludzie poczciwi zawsze mają pod górkę zaś ci którzy grają nie fair zawsze im się upiecze, to dla tych właśnie ludzi przystosowane jest prawo. co taki przeciętniak jak ja na umowie zlecenie może spłacić tak ogromne zadłużenie nie mając wsparcia w państwie! do czego ten kraj dąży.

Ostatnia edycja:
Nie koniecznie, musisz poczytać odnośnie egzekucji komorniczej. Na pewno muszą Ci zostawić środki do życia, wątpie aby mogli przejąć całość nawet w przypadku umowy-zlecenie. Akurat w kwestiach egzekucyjnych nie mam wiedzy więc nie chcem mówić nadaremnie nieprawdy.

pl92 napisał:
czyli bez drastycznego przebiegu nie oejdzie sie?
Dużo zależy od dobrej woli dłużnika.
W wiele gminach można odpracować dług, rozłożyć go na raty z umorzeniem odsetek i różne inne możliwości. W niektórych gminach są nawet specjalne programy.
Można zgłosić się do gminy, porozmawiać, napisać pismo. Warto sprawdzić jakie są możliwości.

Piszesz,że masz 21 lat.Do pewnego czasu uczyłaś się i utrzymywanie Ciebie było obowiązkiem Twoich rodziców.za ten czas dług Ciebie nie obejmie.
To i tak zapewne zebrała się ogromna kwota.
Niestety od podjęcia pracy i przejścia na własne utrzymanie miałaś prawny obowiązek dokładać się do czynszu.
Napisz jak potoczyły się sprawy.

Witam wszystkich, jestem tu nowa i chcialam sie dowiedziec czy przez konsulat moga mnie sciagnac do polski, tzn.jestem w niemczech gdzie w polsce mam dlugi jak kazdy i zostalam wezwana do kolonii na przesluchanie w charakteze podejzanej i chcialam sie dowiedziec czy nie sciagna mnie zaras z przesluchania do polski czy tylko przesluchaja i wyposzcza z tamtad chcialam tez dodac ze na ugode chce z nimi isc i splacic wszystko od reki na konto zeby miec swiety spokuj czy mog cos z tego miec czy bedzie wszystko dobze I co to znaczy ten watek; w celu ogloszenia Pani ostanowienia o przestawieniu zarzutow, przesluchania Pani w charakterze podejrzanej oraz wreczenia zawiadomienia o TERMINIE KONCOWEGO ZAZNAJOMIENIA Z MATERIALAMI POSTEPOWANIA, wlasnie nie wiem z tym oco chodzi prosze o pilna i szypka pomoc

Powrót