Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku kondzia69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Oczywiście, zwykła kradzież to nie § 248 lecz § 242 StGB (Strafgesetzbuch=niemiecki kodeks karny). Pisałem wtedy o tzw. kradzieży rzeczy o małej wartości, tzn. do 50,- Euro, a jest to przepis § 248a StGB, i przez pomyłkę, nie sprawdzając (zawsze trzeba sprawdzić!!!) napisałem, że zwykła kradzież to § 248 StGB, a przecież takiego paragrafu już nie ma w niemieckim kodeksie karnym, bo już dawno temu został uchylony. A więc przepraszam; nobody is perfect. A zatem jesteś oskarżona o zwykłą kradzież z § 242 StGB. Natomiast § 163a Abs. 1 Satz 2 StPO (Strafprozessordnung = niemiecki kodesks postępowania karnego), to przepis, który nakazuje prokuraturze wysłuchanie podejrzanego w formie pisemnej, jeśli sprawa jest prosta; innymi słowy: zamiast podejrzanego przesłuchiwać, podejrzany ma prawo zgodnie z § 163a Abs. 1 S. 2 StPO, czyli ustęp 1 zdanie drugie tergo przepisu, wypowiedzieć się na piśmie, jeśli chce. Poniżej zacytowałem w orginale ten ustęp 1 pragrafu 163a StPO:

§ 163a StPO
1) Der Beschuldigte ist spätestens vor dem Abschluß der Ermittlungen zu vernehmen, es sei denn, daß das Verfahren zur Einstellung führt. § 58a Absatz 1 Satz 1, Absatz 2 und 3 sowie § 58b gelten entsprechend. In einfachen Sachen genügt es, daß ihm Gelegenheit gegeben wird, sich schriftlich zu äußern.

Nie nie masz za co przepraszać,bo to właśnie dzięki Tobie jeszcze nie osiwiałam z tych nerwów i strachu;) i bardzo dużo pożytecznego dowiedziałam się w mojej sprawie.Jeszcze raz dziękuję Ci za wyrozumiałość i pomoc.Teraz muszę cierpliwie czekać pewnie na jakieś pisma z prokuratury bądź sądu.Jak jeszcze wymyślę jakieś pytanie to mam nadzieję,że będę mogła liczyć na pomoc:roll:

Pytaj, pytaj, jeśli tylko zauważę, że coś napisałaś i będę miał czas, na pewno odpowiem, jeśli będę znał odpowiedź. Lubię wszystkich ludzi; tych, których nigdy nie widziałem i nigdy nie zobaczę, też. Pozdr. RK

Ostatnia edycja:
Erkorda ma jeszcze kilka pytań odnośnie mojej sprawy więc pozwoliłam sobie napisać do Ciebie na prywatną skrzynkę.Jeśli znajdziesz czas to czy mógłbyś mi na nie odpowiedzieć,bo chyba oszaleje przez to czekanie-zachciało mi się przygód i teraz mam za swoje,nie:(.Jeszcze tylko kilka dni będę miała internet i chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej jaka jest procedura spraw karnych w Niemczech.Jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas:)

No i dostałam pismo z prokuratury:(.Czy ktoś życzliwy mógłby mi to przetłumaczyć-tak na chłopski rozum,bardzo bym prosiła:( Das Ermittlungsverfahren haben ich gemaB(wiem,że to znaczy-odpowiedni)153 Abs.1 der Strafprozessordnung eingestellt. Im Wiederholungsfalle konnen Sie nicht mit einer erneuten Einstellung rechnen.Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tego tekstu.Dlaczego nie ma tam żadnej kary pieniężnej?Narobiłam scheiBe i źle się z tym czuje,sumienie będzie mnie gryzło do końca życia!!!

A może ktoś się orientuje jak to jest w Niemczech,czy sklep dowie się o moim wyroku czyli o umorzeniu postępowania?

Powrót