E
erkorda
Oczywiście, zwykła kradzież to nie § 248 lecz § 242 StGB (Strafgesetzbuch=niemiecki kodeks karny). Pisałem wtedy o tzw. kradzieży rzeczy o małej wartości, tzn. do 50,- Euro, a jest to przepis § 248a StGB, i przez pomyłkę, nie sprawdzając (zawsze trzeba sprawdzić!!!) napisałem, że zwykła kradzież to § 248 StGB, a przecież takiego paragrafu już nie ma w niemieckim kodeksie karnym, bo już dawno temu został uchylony. A więc przepraszam; nobody is perfect. A zatem jesteś oskarżona o zwykłą kradzież z § 242 StGB. Natomiast § 163a Abs. 1 Satz 2 StPO (Strafprozessordnung = niemiecki kodesks postępowania karnego), to przepis, który nakazuje prokuraturze wysłuchanie podejrzanego w formie pisemnej, jeśli sprawa jest prosta; innymi słowy: zamiast podejrzanego przesłuchiwać, podejrzany ma prawo zgodnie z § 163a Abs. 1 S. 2 StPO, czyli ustęp 1 zdanie drugie tergo przepisu, wypowiedzieć się na piśmie, jeśli chce. Poniżej zacytowałem w orginale ten ustęp 1 pragrafu 163a StPO:
§ 163a StPO
1) Der Beschuldigte ist spätestens vor dem Abschluß der Ermittlungen zu vernehmen, es sei denn, daß das Verfahren zur Einstellung führt. § 58a Absatz 1 Satz 1, Absatz 2 und 3 sowie § 58b gelten entsprechend. In einfachen Sachen genügt es, daß ihm Gelegenheit gegeben wird, sich schriftlich zu äußern.
§ 163a StPO
1) Der Beschuldigte ist spätestens vor dem Abschluß der Ermittlungen zu vernehmen, es sei denn, daß das Verfahren zur Einstellung führt. § 58a Absatz 1 Satz 1, Absatz 2 und 3 sowie § 58b gelten entsprechend. In einfachen Sachen genügt es, daß ihm Gelegenheit gegeben wird, sich schriftlich zu äußern.