Prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Beata2501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beata2501

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mam nietypowa sytuacje w zwiazku z alimentami.
Ale moze zaczne od poczatku.
Kilka lat temu przekazalam ojcu opieke nad corka. Sad zasadzil mi alimenty, ktorych na poczatku nie bylam w stanie placic, poniewaz mialam trudnosci z podjeciem stalej pracy. W takiej sytuacji dogadalam sie z ojcem corki ze nie bedzie ode mnie pobieral alimentow. Z biegiem czasu moje stosunki werbalne ojcem corki znacznie sie pogorszyly. W 2008 roku wyslal wniosek do komornika o egzekucje.
Po otrzymaniu pierwszego pisma o zajeciu komorniczym cala zalegla sume alimentow pomogl mi splacic tata. Mama zaoferowala ze przejmie moj obowiazek alimentacyjny zebym nie miala narastajacego dlugu u komornika.
W latach 2010-2018 ojciec dziecka nadal nasyla na mnie komornika.
Na przelomie pazdziernika i lutego 2017 roku splacilam cala zaleglosc (ktora komornik sciagal przez mojego pracodawce). I nie mialam zadnego zadluzenia. Przez caly czas po zakonczeniu egzekucji z 2017 roku wplacam co miesiac alimenty na konto ojca corki.
Od maja tego roku (po otrzymaniu przez zaklad pracy pisma o egzekucji komorniczej) komornik sciaga z mojego wynagrodzenia ok.80% wyplaty.
Bylam z wizyta w kancelarii komorniczej z dokumentacja potwierdzajaca wplaty alimentow na rzecz corki. Za rada komornika zlozylam wniosek skierowany z wyjasnieniem pobieranych alimentow na corke do ojca.
Miesiac temu znowu pojawilam sie w kancelarii z zapytaniem czy przyszla odpowiedz na moj wniosek. Niestety ojciec corki do dzis nie odpowiedzial na moj wniosek.
Przez ta sytuacje podupadlam na zdrowiu. Mam problemy z kregoslupem i w obecnej sytuacji nie stac mnie na leczenie.
Usilnie probowalam ublagac ojca corki o wycofanie wniosku o egzekucje ale ojciec nie chce go wycofac. Swoja decyzje tlumaczy tym ze jest to jego zabezpieczenie na wypadek gdybym zostala zwolniona z pracy.
Chcialabym zaznaczyc, ze prace mam juz stala (narazie umowe mam do konca roku z mozliwoscia jej przedluzenia).
Prosze o pomoc co w tej sytuacji mam robic. Od maja do wrzesnia 2018 roku komornik pobral mi juz 5358,50 zl. I nadal jest sciagana naleznosc na rzecz komornika (w tym miesiacu zostala potracona kwota w wysokosci 1184,53 zl z mojego wynagrodzenia). Nie wiem co mam w tej sytuacji robic.
Kancelaria nic nie moze zrobic i poradzono mi zebym wytoczyla ojcu corki proces cywilny. Ja nie moge zlozyc wniosku o wycofanie egzekucji komorniczej.
Z gory dziekuje za pomoc.

Egzekucja po wpłaceniu długu się nie zakończyła, dalej należało wpłacać alimenty plus koszty komornicze bezpośrednio do komornika. Ojciec nic nie musi robić.
Jedyne co ojciec czy dorosłe dziecko w przyszłości będzie musiało zrobić to rozliczyć to co otrzymało bezpośrednio na rachunek w ramach alimentacji. Ponieważ nie płaciła Pani kosztów to np wpłacając 1 tyś tylko część komornik zaliczy na poczet bieżących alimentów.
W chwili obecnej jedyne co Pani powinna zrobić to złożyć wniosek przeciwegzekucyjny. Udowodnić, że ma Pani nadpłatę wynikająca z braku reakcji strony i powinna być Pani zwolniona z kosztów komorniczych (za te kilka miesięcy gdy ojciec otrzymał wpłaty od Pani i komornik a równocześnie za ten sam okres), a pozostała nadwyżka powinna być Pani zwrócona. Zalecam w przyszłości wpłacać alimenty do komornika, aby uniknąć ponownych nadpłat.
Aby uwolnić się od komornika bez zgody wierzyciela należy wpłacić do depozytu sądowego szesciokrotnosc świadczenia alimentacyjnego. Po uzyskaniu zgody na depozyt i wpłacie pilnować comiesięcznego terminowego wpłacenia alimentów.

Moze doprecyzuje moja wypowiedz w zwiazku z tym co napisalam powyzej.
Zgodnie z pismem o egzekucji komorniczej zaklad pracy wplaca na konto komornika odliczona kwote wynagrodzenia a to co zostaje to dostaje na swoje komto bankowe. Kiedy wynagrodzenie pojawia sie na moim koncie ja robie przelew na konto ojca corki w tytule przelewu wpisuje "Alimenty na.... za miesiac...... 2018 r). Od dwoch lat co miesiac kazdego 10-go robie przelew (przelewy sa zalezne od tego jaka mam zmiane w pracy w dniu wyplaty, poniewaz pracuje w systemie 3-zmianowym) bezposrednio na konto ojca corki.
Z tego co mi wiadomo to jakas suma pieniedzy jest w depozycie.
Ojciec corki od poczatku wiedzial jaka jest moja sytuacja materialna i zdrowotna ale jest uparty.
Z kregoslupem mam problemy od trzech lat po rezonansie magnetycznym diagnoza jest taka ze mam lewostronne skrzywienie kregoslupa i rozszczep kregu S1. A do tego od dziecka mam wade wzroku. Przed urodzeniem corki zdiagnozowano u mnie" Druzy na nerwach wzrokowych"
Chcialabym wniesc do sadu wniosek o niesluszlym pobieraniu alimentow poprzez egzekucje komornicza wraz ze wnioskiem o zadouczynienie za poniesione straty finansowe oraz zdrowotne.
I tutaj kieruje swoje pytanie:
1) Czy warto jest zakladac sprawe z powodztwa cywilnego??
2) Czy sad moze w wyroku nalozyc nakaz wycofania egzekucji komorniczej ojcu corki??
3) Jakie sa szanse na wygranie takiego procesu (o ile do niego dojdzie)??
4) Czy z tytulu poniesionego uszczerbku na zdrowiu zostaloby mi przyznane zadouscuczynienie ( stosowna dokumentacje dotyczaca stanu mojego zdrowia posiadam)??
Z gory dziekuje za odpowiedz

Powrót