provident i nie spłacane długi

• Autor wątku Autor wątku xbazzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xbazzz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam, moi rodzice kilka lat temu wpadli w tzw pułapkę kredytową, do dnia dzisiejszego mają podobno jeszcze 40 tys do spłacenia. w praktyce wygląda to tak że jeden kredyt spłacali drugim. W rodzinie dochód ma mój tata (renta inwalidzka) oraz ja pracuję za najniższą krajową. Mama i siostra nie pracują. Tata od kilku lat ma komornika na swojej rencie i to tyle jeśli chodzi o "spłacanie zobowiązań" cała reszta idzie rachunki i życie, nie zawsze starcza żeby wpłacić ratę u domokrążców z providenta itp. Ja dodatkowo byłem zmuszony wziąć u nich pożyczkę 3,5 tys bo zepsuł nam się piec centralnego ogrzewania i po prostu trzeba było go wymienić, oczywiście spłacam raty, resztę kasy wydaję na dojazdy do szkoły i takie tam podstawowe rzeczy,

moje pytanie związane jest z dzisiejszą sytuacją, kiedy kobieta z providenta, przyjechała do moich rodziców z jakimś "szefostwem" z warszawy, przez to właśnie że moi rodzice nie płacą tyle ile powinni ( miesięcznie podobno rata 350 zł, a oni płacą 90 )

nie słyszałem całej ich rozmowy i rodzice też nie chcą dużo o tym gadać, ale z tego co słyszałem dużo było krzyku i gróźb, na samym końcu powiedzieli "żegnamy się z państwem i żegnamy się z panem Bartoszem (ja), sami państwo tego chcieli, teraz zrobimy to po naszemu"

to brzmiało dość poważnie, więc moje pytanie brzmi :

co w takiej sytuacji może spotkać moich rodziców, skoro już mają komornika nad sobą i nie są w stanie spłacać na bieżąco swoich długów ??? mogą np kogoś zamknąć w więzieniu ?

czy ja w jakiś sposób mogę mieć przez to nieprzyjemności ? lub jakiś wpis do bazy dłużników lub coś w tym stylu ?

sory jeśli napisałem zbyt chaotycznie ale sam jestem zdenerwowany tą sytuacją, dzięki za pomoc

- do więźienia nie pójdą.
- ty nie będziesz miał żadnych konsekwencji, ponieważ nie jesteś dłużnikiem.
- do bazy dłużników (BIK) mogą być wpisani tylko twoi rodzice.

Oczywiście pracownicy "prowidenta" swoim zachowaniem próbują wpływać na psychikę dłużników (zastraszyć), aby zmusić ich do szybszego spłacenia zadłużenia, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
moi rodzice pewnie są już w bazie dłużników od kilku lat.. czy to znaczy że po prostu nawet jeśli nie będą płacić tyle ile powinni (bo nie mają z czego), skonczy się na komorniku ? całe zadłużenie 40 tys będzie powoli ściągnięte przez tego komornika ?

dokładnie rodzice od dawna pewnie w biku są, natomiast co do Twojej osoby to TY możesz trafić ewentualnie do BIG, KRD, ERIF (bazy gospodarcze) odnośnie komornika skoro ojciec go ma od dawna to wiesz jak działa

Powrót