T
Tomek3021
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Proszę o rade w wyjaśnieniu sprawy. W 2007 wziąłem pożyczkę w providencie, której nie spłaciłem do końca. 06.2009 provident wypowiada umowe, przekazuje do działu windykacji. 12.2009 zgłasza sprawę do sądu rejonowego-sąd grodzki o zapłatę(stawiennictwo nieobowiązkowe). Sąd oddala powództwo-kosztami obciąża stronę powodową. W 2013 dług przejmuje firma Ultimo ( kontaktuje się, straszy, Ja nie podejmuje jakiejkolwiek mediacji. 12.2013 ultimo zgłasza sprawę do sądu rejonowego wydział cywilny(stawiennictwo nieobowiązkowe)- z pisma czytam -Sąd po zapoznaniu na posiedzeniu niejawnym postanawia umorzyć postępowanie: uzasadnienie : powód cofnął pozew ze skutkiem prawnym, co skutkuje umorzeniem postępowania, gdyż dalsze prowadzenie postępowania jest niedopuszczalne / art.355&1Kpc
12.2014 Znowu Ultimo, wezwanie sąd rejonowy-wydział cywilny na rozprawę ( za 4 miesiące) (stawiennictwo obowiązkowe) 2 tyg odpowiedź na pozew
Proszę o wyjaśnienie sensu rozpraw, czy podnieść zarzut przedawnienia- czy to załatwi sprawę, czy powód tylko straszy rozprawą, czy do niej dojdzie?
12.2014 Znowu Ultimo, wezwanie sąd rejonowy-wydział cywilny na rozprawę ( za 4 miesiące) (stawiennictwo obowiązkowe) 2 tyg odpowiedź na pozew
Proszę o wyjaśnienie sensu rozpraw, czy podnieść zarzut przedawnienia- czy to załatwi sprawę, czy powód tylko straszy rozprawą, czy do niej dojdzie?