K
kukov
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 798
Kiedy był wniesiony pozew?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ufff.........tego nie wiedziałem, kilku Osobom źle doradziłemKubeł zimnej wody napisał:@kukov
art. 75 ust. 2 i art. 77 ust. 4 Prawa przewozowego.
heh, teraz to już całkiem zgłupiałemrafal_26 napisał:Nie wiem, czy pamiętasz, kiedyś wskazaywałem, że mogą pojawić się wątpliwości, czy liczymy 3 - letni termin, uzasadnienie też podawałem dla takiego stanowiska.
4. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty.Art. 203 KPC
§ 1. Pozew może być cofnięty bez zezwolenia pozwanego aż do rozpoczęcia rozprawy, a jeżeli z cofnięciem połączone jest zrzeczeniem się roszczenia - aż do wydania wyroku.
§ 2. Pozew cofnięty nie wywołuje żadnych skutków jakie ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa. Na żądanie pozwanego powód zwraca mu koszty, jeżeli sąd już przedtem nie orzekł prawomocnie o obowiązku ich uiszczenia przez pozwanego.
§ 3. W razie cofnięcia pozwu poza rozprawą przewodniczący odwołuje wyznaczoną rozprawę i o cofnięciu zawiadamia pozwanego, który może w terminie dwuty-godniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów. Gdy skuteczność cofnięcia pozwu zależy od zgody pozwanego, niezłożenie przez niego oświad-czenia w tym przedmiocie w powyższym terminie uważa się za wyrażenie zgody.
§ 4. Sąd może uznać za niedopuszczalne cofnięcie pozwu, zrzeczenie się lub ogra-niczenie roszczenia tylko wtedy, gdy okoliczności sprawy wskazują, że wy-mienione czynności są sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecz-nego albo zmierzają do obejścia prawa.Bedek napisał:Teoretycznie można to i w nieskończoność.
A nóż a widelec się wreszcie skuje i nie wniesie w terminie sprzeciwu
Nie ma na to rady ?
Art. 5 kc albo co :what:
A może art.203 par.4 kpc?rafal_26 napisał:Niestety tylko 5 kc.
Raczej w grę wchodzą dwie inne możliwości:sashxxx napisał:w srode mam sprawe w sadziedam znac co i jak
powod niestety nie wycofal pozwu
moze faktycznie cos na mnie maja. moze ktos z Was ma mi cos w mojej sprawie do doradzenia??