Przdawnienie?? - Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku sashxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sashxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Pare lat temu zakupilem w abonamencie telefon , ale niestety popadlem w tarapaty finansowe(utrata pracy itp.)i niestety przestalem oplacac abonament a po paru miesiacach operator zrewal ze mna umowe . zmuszony bylem wyjechac z kraju za praca:( a w miedzy czasie operator
sprzedal moj dlug firmie windykacyjnej. Firma windykacyjna przysylala roznego rodzaju grozby do moich rodzicow a telefony byly co najmniej 2 razy w m-c. po powrocie do kraju byl spokoj ze 2 lata az do dnia dzisiejszego . Otrzymalem pismo z KRD i drugi list z sadu z Nakazem Zaplaty w postepowaniu upominawczym z astronomiczna kwota do zaplaty:(
Bardzo prosze o informacje , czy przedawnienie moze dotyczyc mojej sprawy bo mam 2 tyg. aby wniesc sprzeciw a z tego co sie orietuje to dlugi za swiadcznia okresowe przedawniaja sie po 3 latach.
ponizej zamieszczam liste dowodow jaka mi przeslali

Lista Dowodow
1. Umowa nr..............
Podstawa zobowiazania strony pozwanej
Umowa o swiadczenia uslug telekomunikacyjnych zawarta przez strone
2.inny z dnia 2007-03-01
Uzyskanie legitymacji czynnej powoda
zawiadomienie o przelewie wiezytelnosci
3.Faktura nr......... z dnia 2003-09-05
Istnienie zobowiazania pozwanego i jego wysokosc
4.Faktura nr......... z dnia 2003-10-05
5.Faktura nr......... z dnia 2003-11-05
6.Faktura nr......... z dnia 2004-04-08

O ile nie nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia roszczenie jest już przedawnione. W takiej sytuacji należy w sprzeciwie od nakazu zapłaty podnieść zarzut przedawnienia. Wówczas sąd wyznaczy rozprawę. W takim przypadku firma windykacyjna najprawdopodobniej cofnie pozew przed rozpoczęciem rozprawy, gdyż jak sądzę ma świadomość upływu terminu przedawnienia a nie chce ponieść kosztów przegranego procesu.

Przepis prawny:
Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje,
3) przez wszczęcie mediacji.

hmmm... jak to rozumiec wszczecie medjacji?? wysylali jakies listy i wydzwaniali , ale czy to jest wsczecie medjacji??

Nie, to nie jest mediacja. Mediację przeprowadza sie przed mediatorem czyli bezstronna i neutralną osoba trzecią. Celem mediacji jest doprowadzenie do porozumienia między stronami sporu.

powolaj sie na art118kc czyli 3 lata na urzedowym formularzu do sadu skladasz 2 sztuki

to rozumiem ze jezeli jezeli cos by przerwalo bieg przedawnienia to by napisali mi w tej liscie dowodow ze np. uznalem dlug lub podjalem medjacje??

sashxxx napisał:
to rozumiem ze jezeli jezeli cos by przerwalo bieg przedawnienia to by napisali mi w tej liscie dowodow ze np. uznalem dlug lub podjalem medjacje??

Jeśli było przerwanie, to ew. takie argumenty podniosą w odpowiedzi na sprzeciw lub na rozprawie. Jeśli nie było przerwania, to zapewne cofną pozew. Nie zgadzaj się na samo cofnięcie pozwu. Poszukaj w podobnych tematach, dlaczego.

hmm... teraz sie zastanawiam czy nie przerwalem tego biegu przedawniaenia:( ze 3 lata temu przed swietami przyjechalem na 2 tyg do polski i akurat odebralem telefon od nich ale nie chcialem z nimi rozmawiac i sie rozlaczylem.

nie wiem czy to ma znaczenie ale w uzasadnieniu napisali:
"Powod podjal polubownego odzyskania naleznej mu od pozwanego kwoty,kierujac do niego wezwania do zaplaty, jednakze proby okazaly sie bezskuteczne" czy to tez moze przerwac bieg przedawnienia??

Nie, takie działanie nia przerywa biegu przedawnienia.
@Rafal 26 w przypadku cofnięcia pozwu przed rozpoczęciem rozprawy pozwany nie ma nic do gadania. Jego zgoda nie jest potrzebna.

a czy ktos z Was podpowie jak taki sprzeciw sie pisze??

Poszukaj w sieci - jest sporo wzorów. Jeżeli pozew został wniesiony na urzędowym formularzu sprzeciw również powinien być wniesiony w takiej formie. W sprzeciwie powinieneś wskazać, czy zaskarżasz nakaz zapłaty w całości czy w części oraz przedstawić zarzuty przeciwko żądaniu pozwu, ewentualnie okoliczności faktyczne i dowody na ich potwierdzenie.

Witam. czy ktos z Was podpowie jak wypelnic moj w/w sprzeciw od nakazu zaplaty ktory opisalem w pierwszym poscie. nie mam pojecia jak wpelnic nastepujace punkty:

6 Zakres zaskarzenia lub wyroku zaocznego

7 Zarzuty i wnioski pozwanego

8 Zadanie zwrotu kosztow procesu

9 Uzasadnienie

10 Wnioski dowodowe

6. Czy zaskarżasz nakaz w całości czy w części (w części - jakiej?)
7. Zarzuty przeciwko nakazowi - np. przedawnienie, zaspokojenie części roszczenia.
8. Czy żądasz, w przypadku uznania Twoich zarzutów, obciążenia kosztami drugiej strony - tak, żądasz.
9. Opisujesz sytuację, jak tu na początku.
10. Dowody.

Tomu wielki dzieki za podpowiedz :) zastanawiam sie co moge wpisac we wnioskach dowodowych ?? jakie dowody??

zapomnialem dopytac co wpisac w pozycji Fakt podlegajacy stwierdzeniu??

Chodzi o to jaki fakt chcesz udowodnić przeprowadzeniem konkretnego dowodu. Np. wniosek dowodowy - dowód z dokumentu, fakt podlegający stwierdzeniu - istnienie długu.

Witam. odświeźe troszke temat :) jakies 2 tyg. udalo mi sie sklecic i wyslac sprzeciw w/w sprawie.:) wczoraj otrzymalem poczta postanowienie.

I stwierdzic skuteczne wniesienie sprzeciwu i utrate mocy nakazy zapłaty w całośći
II przkazac rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego

moje pytanie. jak dalej bedzie wyglądal przebieg sprawy??
nigdzie nie jest napisane na tym postanowieniu kiedy bedzie ta sprawa:( i czy wogóle sie odbedzie??

Powrót