Przeciąganie wydania decyzji

• Autor wątku Autor wątku agafredzia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agafredzia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, burmistrz przeciąga wydanie decyzji. Co dalej: wezwanie do usunięcia naruszenia prawa czy zażalenie do SKO?

Dzięki, napisałam zażalenie na Burmistrza do SKO.

Burmistrz dostał karę ale postępowanie trwa nadal. I nic nie wskazuje na rychły koniec.

agafredzia napisał:
Burmistrz dostał karę ale postępowanie trwa nadal.
z treści uzasadnienia wynika że Buermistrz wydał decyzję po wniesieniu zażalenia

Tego samego dnia do SKO wpłynęło zażalenie A. F. i E. K. na przewlekłe prowadzenie postępowania i niezałatwienie sprawy. W dniu [...] Burmistrz Miasta wydał decyzję nakazująca J. S. przywrócenie stanu poprzedniego poprze zebranie i usunięcie nawiezionych mas ziemi i gruzu na działkach [...] do rzędnych terenu 144,6 m. n.p.m. przy ul K. i 144,5 m n.p.m. w głąb działki, tj, zgodnych ze stanem przed podwyższeniem terenu, a wskazanych na mapie w skali 1:500 stanowiącej integralną część decyzji.

Oczywiście, od tamtej pory była już w/w decyzja, odwołanie, sprawa w WSA Sygn. akt II SA/Ke 102/17, powrót do Burmistrza i nowy hydrolog. W międzyczasie część terenu wykupiło PSG i wybudowali mi 27 m od domu układ zaporowo-upustowy nie patrząc na trwające postępowanie. Mam więc pod domem wodę z gazem.:-(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
agafredzia napisał:
Oczywiście, od tamtej pory była już w/w decyzja, odwołanie, sprawa w WSA Sygn. akt II SA/Ke 102/17,

Do rozwazenia tryb z tego poradnika https://forumprawne.org/sady-admini...u-zyskac-prawo-do-odszkodowania-poradnik.html

agafredzia napisał:
W międzyczasie część terenu wykupiło PSG i wybudowali mi 27 m od domu układ zaporowo-upustowy nie patrząc na trwające postępowanie. Mam więc pod domem wodę z gazem.:-(

Jesli byly przy tym wydawane akty adminsitracyjne, to prosze rozwazyc w kontekscie wznowienie postepowania lub stwierdzenie niewaznosci. Wzory II lub III z poradnika https://forumprawne.org/prawo-admin...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html

Przepraszam za powielanie wątków, ale te sprawy są ze sobą powiązane. Postępowanie o zakłócenie stosunków wodnych dotyczy tych samych terenów. O budowie dowiedziałam się kiedy przyjechał sprzęt i rozpoczęli prace, w urzędzie powiedziano mi, że nie jestem stroną. Złożyłam wniosek o uznanie mnie za stronę i unieważnienie decyzji. Od tamtej pory wojewoda uważa, że nie wykazałam się interesem prawnym tylko faktycznym, GINB dwa razy przyznał mi rację ale mimo to wojewoda wydał decyzję o umorzeniu postępowania. Złożyłam odwołanie do GINB.

agafredzia napisał:
Od tamtej pory wojewoda uważa, że nie wykazałam się interesem prawnym tylko faktycznym

przydatne orzeczenie

II SA/Op 174/14 - Wyrok WSA w Opolu z 2014-05-22

Z powiedzianego dotąd wynika, że w postępowaniu związanym z samowolnym wykonaniem robót budowlanych krąg stron, ustalany na podstawie interesu prawnego w rozumieniu art. 28 K.p.a., jest szerszy niż w przypadku postępowania o wydanie pozwolenia na budowę, w którym decydującą rolę odgrywa ocena pozostawania nieruchomości należącej do inwestora, właściciela, użytkownika wieczystego lub zarządcy w obszarze oddziaływania obiektu (robót budowlanych). Na gruncie definicji z art. 3 pkt 20 Prawa budowlanego, o posiadaniu przez dany podmiot przymiotu strony decyduje wystąpienie konkretnej, rzeczywistej ingerencji w sferę jego interesu prawnego, natomiast w przypadku postępowań, gdzie krąg stron jest ustalany na podstawie art. 28 K.p.a., chodzi jedynie o możliwość wpływu postępowania na interes prawny czy obowiązek podmiotu, nie zaś pewność zaistnienia takiego wpływu.

agafredzia napisał:
Od tamtej pory wojewoda uważa, że nie wykazałam się interesem prawnym tylko faktycznym

przydatne orzeczenie

II SA/Op 174/14 - Wyrok WSA w Opolu z 2014-05-22

Z powiedzianego dotąd wynika, że w postępowaniu związanym z samowolnym wykonaniem robót budowlanych krąg stron, ustalany na podstawie interesu prawnego w rozumieniu art. 28 K.p.a., jest szerszy niż w przypadku postępowania o wydanie pozwolenia na budowę, w którym decydującą rolę odgrywa ocena pozostawania nieruchomości należącej do inwestora, właściciela, użytkownika wieczystego lub zarządcy w obszarze oddziaływania obiektu (robót budowlanych). Na gruncie definicji z art. 3 pkt 20 Prawa budowlanego, o posiadaniu przez dany podmiot przymiotu strony decyduje wystąpienie konkretnej, rzeczywistej ingerencji w sferę jego interesu prawnego, natomiast w przypadku postępowań, gdzie krąg stron jest ustalany na podstawie art. 28 K.p.a., chodzi jedynie o możliwość wpływu postępowania na interes prawny czy obowiązek podmiotu, nie zaś pewność zaistnienia takiego wpływu.

Powrót