A
agafredzia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam, burmistrz przeciąga wydanie decyzji. Co dalej: wezwanie do usunięcia naruszenia prawa czy zażalenie do SKO?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
voyteg napisał:A teraz pora na skarge na bezczynnosc burmistrza do WSA http://forumprawne.org/sady-adminis...wana-skarga-na-bezczynnosc-organu-do-wsa.html
agafredzia napisał:I nic nie wskazuje na rychły koniec.
z treści uzasadnienia wynika że Buermistrz wydał decyzję po wniesieniu zażaleniaagafredzia napisał:Burmistrz dostał karę ale postępowanie trwa nadal.
agafredzia napisał:Oczywiście, od tamtej pory była już w/w decyzja, odwołanie, sprawa w WSA Sygn. akt II SA/Ke 102/17,
agafredzia napisał:W międzyczasie część terenu wykupiło PSG i wybudowali mi 27 m od domu układ zaporowo-upustowy nie patrząc na trwające postępowanie. Mam więc pod domem wodę z gazem.:-(
agafredzia napisał:Od tamtej pory wojewoda uważa, że nie wykazałam się interesem prawnym tylko faktycznym
Z powiedzianego dotąd wynika, że w postępowaniu związanym z samowolnym wykonaniem robót budowlanych krąg stron, ustalany na podstawie interesu prawnego w rozumieniu art. 28 K.p.a., jest szerszy niż w przypadku postępowania o wydanie pozwolenia na budowę, w którym decydującą rolę odgrywa ocena pozostawania nieruchomości należącej do inwestora, właściciela, użytkownika wieczystego lub zarządcy w obszarze oddziaływania obiektu (robót budowlanych). Na gruncie definicji z art. 3 pkt 20 Prawa budowlanego, o posiadaniu przez dany podmiot przymiotu strony decyduje wystąpienie konkretnej, rzeczywistej ingerencji w sferę jego interesu prawnego, natomiast w przypadku postępowań, gdzie krąg stron jest ustalany na podstawie art. 28 K.p.a., chodzi jedynie o możliwość wpływu postępowania na interes prawny czy obowiązek podmiotu, nie zaś pewność zaistnienia takiego wpływu.
agafredzia napisał:Od tamtej pory wojewoda uważa, że nie wykazałam się interesem prawnym tylko faktycznym
Z powiedzianego dotąd wynika, że w postępowaniu związanym z samowolnym wykonaniem robót budowlanych krąg stron, ustalany na podstawie interesu prawnego w rozumieniu art. 28 K.p.a., jest szerszy niż w przypadku postępowania o wydanie pozwolenia na budowę, w którym decydującą rolę odgrywa ocena pozostawania nieruchomości należącej do inwestora, właściciela, użytkownika wieczystego lub zarządcy w obszarze oddziaływania obiektu (robót budowlanych). Na gruncie definicji z art. 3 pkt 20 Prawa budowlanego, o posiadaniu przez dany podmiot przymiotu strony decyduje wystąpienie konkretnej, rzeczywistej ingerencji w sferę jego interesu prawnego, natomiast w przypadku postępowań, gdzie krąg stron jest ustalany na podstawie art. 28 K.p.a., chodzi jedynie o możliwość wpływu postępowania na interes prawny czy obowiązek podmiotu, nie zaś pewność zaistnienia takiego wpływu.