przedawnie długu - podstawa prawna

• Autor wątku Autor wątku kikurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Iliveagain napisał:
Podepnę się trochę pod temat. Czy jak przegra sprawę Ultimo Portfolio Investment (Luxemburg) jest jak wyegzekwować od nich koszty ? Z tego co słyszałem, to specjalnie jest to zrobione na Luksemburg, żeby kosztów nie płacić, ale mi się wydaje, że chyba jakiś rachunek bankowy, z którego można wyegzekwować koszty powinien w Polsce być.

Spokojnie. Wystarczy, że komornik zajmie którąś z kilkuset tysięcy wierzytelności, jakie mają w stosunku do dłużników. A komornikowi mają obowiązek podać takie info...

Ciąg dalszy mojej sprawy:(usiłowałam od wczoraj wysłać drogą elektroniczną sprzeciw zgodnie z informacją ,którą uzyskałam tu na forum,ale po uzyskaniu dostępu do akt przeczytałam ,że 13.09 zapadła decyzja o nakazie wykonalności.Uznano ,że pismo zostało doręczone 29.07 mimo ,że na dokumentach awiza jest podpis mojego męża z datą 02.09(licząc od tej daty 14 dni upływa 16.09).Mam pytanie czy dalej mam wysyłać sprzeciw od nakazu?????czy to coś da?

nimfadora napisał:
Uznano ,że pismo zostało doręczone 29.07 mimo ,że na dokumentach awiza jest podpis mojego męża z datą 02.09(licząc od tej daty 14 dni upływa 16.09).Mam pytanie czy dalej mam wysyłać sprzeciw od nakazu?????czy to coś da?

Nie rozumiem, proszę dokładnie opisać treść zwrotnego potwierdzenia odbioru.

Skąd się wzięła data 29.07??

Przepraszam,okazuje się że to jakaś odrębna sprawa tego samego wierzyciela,dotyczy również cyfry plus ,nakaz jest na kwotę 700 zł (a drugi 1125 więc razem daje to prawie 2000 zł)tyko w tym przypadku jest wyraźnie na kopercie że nie podjęto listu.I to ma już prawomocny nakaz zapłaty z klauzulą.
Ten nakaz o którym wcześniej pisałam ma tylko adnotację wydano nakaz i do tego przysługuje mi sprzeciw.
Natomiast jak rozumiem od prawomocnego nakazu zapłaty nie ma już odwołania?

Jeśli było awizowane na pani właściwy adres to nie, chyba że pani w tym czasie wyjechała za granicę - wówczas będzie to podstawa do przywrócenia terminu.

Natomiast proszę się skupić i złożyć właściwy sprzeciw we właściwej sprawie.

Ps. sama pani świadczy, że warto mieć konto w epu, chociażby w tym właśnie celu.

Jeśli chodzi o sprawę nr 1- niestety jest to adres zameldowania męża do mieszkania do którego nie ma dostępu bo zostały zmienione zamki przez głównego lokatora i trwa postępowanie administracyjne,ale to zupełnie odrębny temat-obawiam się że ani sądu ani komornika nie będzie to interesowało prawda?:(
Sprawa 2 -mam tylko pytanie ,jeśli list był pobrany 02.09 to czy 14 dni liczy się od następnego dnia czyli 03.09?
Kurcze właśnie dostałam certyfkiat dostępu i lipa....... system nie otwiera zakładki 'moje nakazy",muszę szukać przyczyn technicznych i dlatego tak ważne jest dla mnie to liczenie 14 dni.
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

1. jeśli te okoliczności są udokumentowane, a więc mąż tam nie mieszkał w chwili wniesienia pozwu do sądu (nie ważne teraz), to jest to podstawa do wniesienia sprzeciwu (doręczenie było wadliwe); trzeba tylko zebrać dokumentację, ale skoro toczy się post. administracyjne w tym przedmiocie, to być może tam są jakieś dokumenty, z których wynikają te okoliczności;
2. termin upływa 16 września, czyli jutro; w takim razie warto nadać pismo na poczcie jutro, tak dla pewności; tylko na poczcie polskiej (jak w pouczeniu), nie żaden in post; a jak się uda zarejestrować, to będzie pani na bieżąco ze sprawą;

Bardzo dziękuję za pomoc:
1.Są dokumenty ale w Urzędzie Miejskim,to nie będzie problem zrobić ksero,tylko czy mimo tego nakazu mogę jeszcze wnieść sprzeciw w tej sprawie do sądu ?
2.Wysłanie pocztą nie wchodzi w grę ponieważ obowiązuje tylko i wyłącznie droga elektroniczna.

Ale żeby nie było tak miło to jak już dostałam się do zakładki "Moje nakazy" to system nie przyjmuje podpisu ,mimo że mam nadany certyfikat.Ech biednemu wiatr w oczy...........:(

1. tak; temat szeroko komentowany w ostatnim czasie, proszę postów poszukać;
2. nie, droga el. obowiązuje dopiero od nadania pisma drogą elektroniczną;

Proszę nie uczyć ojca robić dzieci.

rafal_26 napisał:
1. tak; temat szeroko komentowany w ostatnim czasie, proszę postów poszukać;
2. nie, droga el. obowiązuje dopiero od nadania pisma drogą elektroniczną;

Proszę nie uczyć ojca robić dzieci.

A czemu od razu taka obraza.Rozumiem ,że mam doczynienia z fachowcem, ja jestem laikiem i tak wytłumaczyłam sobie informację jaka wyświetliła mi się po akceptacji drogi elektronicznej,że od tego momentu obowiązuje mnie tylko droga elektroniczna.
A po 4godz udało mi się wreszcie podpisać sprzeciw :D

Sprzeciw wysłany:D,bardzo dziękuję rafale_26 za wyczerpujące informacje i cierpliwość.Nie będę już jej nadużywać choć pytań mam jeszcze sporo ale mam nadzieję,że lektura forum pomoże mi wybrnąć z 1 sprawy o której pisałam.
Pozdrawiam

Przepraszam, przeniosłem do bardziej właściwego tematu

Ostatnia edycja:
Proszę poszukać na forum "przywrócenie terminu" (sporo o tym pisano, zrestą tenże Rafał_26 wielokrotnie tłumaczył tryb postępowania).
Jeżeli rzeczywiście doręczenie było wadliwe, należy jednocześnie wnieść do sądu sprzeciw od wyroku i wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu.

Sprawa moja jeszcze się nie zakończyła, okazało się, że ja 13 lat temu miałam pierwszą sprawę w sądzie Rejonowym i kolejną w 2001 roku w esądzie oraz dwie obecnie. Wszystko dotyczy tego samego długu. A o kolejnych sprawach dowiaduję się od komorników. Napisałam już 3 zażalenia i czekam. Uff i wszystko dzieje się w sądzie. Szlag mnie trafia, ale wytrwam do końca.

Tak to nie mogło być

Z przykrością i również z niedowierzaniem stwierdzam, że tak było i dowiedziałam się o tych sprawach od kolejnych komorników chcących wyciągnąć kasę do Luksemburga. Jestem zdziwiona, że dzieje się to w esądzie, ale widać nikt nie sprawdza ile wyroków tenże sąd już wydał w tej sprawie.

Powrót