R
rafal_26
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 16 469
Proszę panią w 2001 roku esąd nawet nie był w planach, no chyba że w Niemczech.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
norbi1242 napisał:
- Przepis prawny:
Art. 117. § 1. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.
§ 2. Po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Jednakże zrzeczenie się zarzutu przedawnienia przed upływem terminu jest nieważne.
Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.
Art. 119. Terminy przedawnienia nie mogą być skracane ani przedłużane przez czynność prawną.
Art. 120. § 1. Bieg przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Jeżeli wymagalność roszczenia zależy od podjęcia określonej czynności przez uprawnionego, bieg terminu rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął czynność w najwcześniej możliwym terminie.
§ 2. Bieg przedawnienia roszczeń o zaniechanie rozpoczyna się od dnia, w którym ten, przeciwko komu roszczenie przysługuje, nie zastosował się do treści roszczenia.
mysza511 napisał:Bo na forum coś pisało że przerywa przedawnienie jedynie sąd
Chyba nie ?Ceelia napisał:Czy mam rację???
mazina napisał:Czy w tej sytuacji można podnieść zarzut przedawnienia art.554kc ?
mazina napisał:Czy sąd w takiej sytuacji tzn. podczas podnoszenia zarzutu przedawnienia bierze pod uwagę kwotę należności lub wartość przedmiotu sporu?
mazina napisał:Chciała bym jakoś odsunąć to w czasie bo łączna suma należności jest kosmicznie wysoka a w tej chwili nie widzę innego wyjścia.
Ten art. nie będzie dotyczył faktur męża, dla niego okres przedawnienia to okres 3-letni.mazina napisał:Czy w tej sytuacji można podnieść zarzut przedawnienia art.554kc ?
mazina napisał:Rozumiem że ocena skuteczności należy do sądu, chciałam się tylko upewnić czy takie należności podlegają przedawnieniu po 2 latach czy po 3. ostatnia z tych Fv wymagalna była na luty 2010 więc w lutym 2012 minęły 2 lata
mazina napisał:dlaczego wyższą opłatą :?:
mazina napisał:nie mam innego wyjścia pomyślałam że jeśli się przedawni i sąd uzna przedawnienie to odsetki nie będą leciały, a spłacać będzie można dobrowolnie bez kolejnego komornika na karku, mąż ma same długi i chociaż mnie nie dotyczą to do moich drzwi wierzyciele sie dobiją, kompletnie nie wiem co robić.