rafal_26 napisał:
Wyrok częściowy to sytuacja, gdy orzekamy w WYROKU co do części roszczenia, a co do pozostałej kwoty prowadzimy postępowanie...
Przyznam, że niewiele zrozumiałem. Rozumiem , że czas to pieniądz, ale trochę przejrzyściej pisz, bo niewiele rozumiem.
Art. 317. § 1. (184) Sąd może wydać wyrok częściowy, jeżeli nadaje się do rozstrzygnięcia tylko część żądania lub
niektóre z żądań pozwu; to samo dotyczy powództwa wzajemnego.
Wyrok częściowy może być zarówno wtedy, gdy sąd orzeka co do części roszczenia lub (jak masz podkreślone) tylko, co do niektórych roszczeń zawartych w pozwie.
"Natomiast ta teoria nabiera praktycznego znaczenia w niepodzielności roszczeń, to znaczy sąd nie może wydać nakazu co do nalezności głównej, a roszczenie o odsetki skierować do noramalnego trybu. Zapewne o tym czytałeś, ale za bardzo rozserzyłeś wnioski..."
Nie znam tej teorii. Po prostu w nakazie zapłaty sąd ma obowiązek uwzględnić w całości dochodzone roszczenie(co wynika z przytaczanego już wcześniej przepisu)
" Co ma do tego uzupełnienie wyroku"
Po prostu , bo to jest tak samo jak gdyby w wyroku kończącym postępowanie, który nie jest częściowy ( w tym wypadku nakazie zapłaty) nie orzec o wszystkich roszczeniach.
Wybacz nie zrozumiałem nic z "tej podzielnej jedności", dlatego też nic na ten temat nie odpiszę.
Rozumowanie jest proste roszczenia z jednego zdarzenia prawnego np: osoba A żąda przeproszenia i zapłaty kwoty x za naruszenie dóbr osobistych, sąd nie może w takiej sytuacji zasądzić nakazem zapłatę kwoty x, bo nakaz kończy postępowanie i pozostaje nierozpoznane roszczenie o przeproszenie, którego w żaden sposób sąd nie może z urzędu rozpoznać.
Ja prościej tego chyba nie potrafię przedstawić.