Przedawnienie długu dla Compensy

• Autor wątku Autor wątku cococo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cococo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Prowadząc działalność gosp. pracowałam dla Compensy sprzedając polisy ubezpieczeniowe. Firma płaciła za podpisane umowy z góry, natomiast po rezygnacji przez klienta z polisy, Compensa żądała zwrotu wypłaconego mi wynagrodzenia za tą polisę. Obecnie otrzymałam wezwanie od komornika z wezwaniem do zapłaty tego długu ( długi Compensa odsprzedała do firmy windykacyjnej Presco). Sprawa odbyła się poprzez e-sąd w Lublinie. Proszę o informację czy taki dług ulega przedawnieniu i po jakim czasie?

cococo napisał:
Obecnie otrzymałam wezwanie od komornika z wezwaniem do zapłaty tego

Komornik ma Tytuł, więc wyrok jest prawomocny. Nie wniosłaś sprzeciwu... Nie wiadomo, czy są podstawy do wniosku, o przywrócenie terminu.
Tak więc, pytanie kiedy przedawnia się dług, jest retoryczne. Odpowiedz brzmi Każdy...jeden po roku, dwóch, inny po kilkunastu latach ....

http://forumprawne.org/windykacja/246037-upadle-polisy.html

tu mamy podobny problem.

Przedawnienie raczej nie, jeśli sąd zasądził i komornik podjął się ściągnięcia to szansa na przedawnienie jest marna. W takim przypadku ważna jest twoja umowa z Compensą a dokładnie to co było w niej zapisane, w jaki sposób naliczano prowizję i w jaki sposób zachodził jej zwrot i w jakich przypadkach. Przedawnienie w tej sprawie to 2 lata, choć z tego co się orientuje w podobnej sprawie sąd przychylił się do 3 letniego przedawnienia ze względu na podmiot strony jakie były związane umową. Sprawa przeszła całą procedurę więc też wygląda na to że podstawa była dla wierzyciela. Wyrok może być w takich przypadkach zasądzony zaocznie ale przysługiwało ci od niego odwołanie, musiałeś z niego nie skorzystać i wyrok stał się prawomocny, a komornik ma pełne prawo by wyegzekwować należność. Musiałeś dostać jakieś wezwania itp. wtedy była możliwość jakiegoś ruchu. Obecnie pozostaje ci zapłacić jak najszybciej by komornik nie zajął twoich kont, ewentualnego wynagrodzenia itd. Możesz też próbować dogadać się z wierzycielem np rozłożyć dług na raty a wtedy będziesz mógł prosić by wierzyciel wystąpił do komornika o wstrzymanie egzekucji.

Powrót