Przedawnienie długu / sprzedaż długu

• Autor wątku Autor wątku Pani_klaudia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ferdek125 napisał:
b) w takich firmach idioci nie siedzą nie skierują sprawy przedawnionej do sądu.... bo
- odpadły e-sądy /mniejsze koszty i łatwiejsza droga/
- poniosą koszty i stracą bo wiedzą, że podniesie art 118
- "nie daj boże" podniesie zarzut "nieistnienia wierzytelności" w postępowaniu upominawczym i sąd to stwierdzi.... stracą resztę argumentów..
Kłóciłabym się... Przykład chociażby Ultimo po zakupie pakietu od Providenta. Pozywają wszystkich po kolei, roszczenia z lat 2005-2010, nie podają daty wymagalności ani dowodów (poza umową cesji).

Witam
Brałem pożyczkę w providencie 20 marca 2009r. Pożyczka była na rok czasu. Niestety straciłem pracę, popadłem w pętlę długów i nie byłem w stanie spłacić zadłużenia chociaż bardzo chciałem. Biorąc pożyczkę mieszkałem i byłem zameldowany na dolnym śląsku a w 2010r. przeprowadziłem się do żony na mazury (tu meldunek od 2010r). Dzisiaj dostałem telefon z Ultimo. Dzwonili i chcieli się dogadać. Co mam zrobić? Czy zadłużenie jest przeterminowane? Jeśli tak to jak mam dalej postępować? Osoba z którą rozmawiałem z ultimo twierdzi że nawet jeśli pożyczka jest przeterminowana to i tak będę widniał jako dłużnik i do końca zycia nie będę mógł wziąść żadnej innej pożyczki ani tez niczego na raty. Prosze o pomoc. Pozdrawiam

bladeno1 napisał:
Czy zadłużenie jest przeterminowane?
Zapewne masz na myśli, czy roszczenie jest przedawnione? Raczej tak.
bladeno1 napisał:
ultimo twierdzi że nawet jeśli pożyczka jest przeterminowana to i tak będę widniał jako dłużnik
To prawda.
bladeno1 napisał:
do końca zycia nie będę mógł wziąść żadnej innej pożyczki ani tez niczego na raty.
Na pewno będzie trudniej.

bladeno1 napisał:
Dzisiaj dostałem telefon z Ultimo. Dzwonili i chcieli się dogadać. Co mam zrobić?
Odłożyć słuchawkę, a oni między sobą niech gadają, może się dogadają :)
bladeno1 napisał:
to i tak będę widniał jako dłużnik i do końca zycia nie będę mógł wziąść żadnej innej pożyczki ani tez niczego na raty.
Brednie. Jeśli wpiszą cię do KRD bądź BIG Infomonitor, to na maksymalnie 10 lat. Nawet wpis tam niczego nie uniemożliwia, aczkolwiek jak napisał Robilee, gdzie niegdzie może co nieco utrudnić.

Żeby jednak wpisać, muszą mieć podstawy. Aktualnie mają (jeśli wpisali to można uruchomić procedurę reklamacyjna, jednak zalecałabym wstrzymanie się z uwagi na to, że można liczyć na złamanie prawa przez nich i jakieś pieniądze jako zadośćuczynienie od nich), ale jeśli wystąpią do sądu to sąd oddali powództwo jako nienależne (w sprawie Providenta nie mają żadnych dowodów poza umową cesji, która niczego nie dowodzi). Więc jeśli wpiszą i po oddaleniu powództwa nie wykreślą w wymaganym ustawowo terminie (14+7 dni) to będzie ich to kosztowało 30.000 zł kary, a ty możesz wyciągnąć trochę kasy od nich. Tak samo coś wyciągniesz, jeśli nie wykreślą cię z www.marketdlugow.pl jeśli tam figurujesz (to jest taka "giełda długów" stworzona przez Ultimo).

Witam
Znowu dzwonili do mnie z ultimo i straszyli ze jak nie zapłacę to poniosę konsekwencje. Powiedzieli ze co z tego ze dług jest przedawniony jak i tak będę musiał go spłacić. Nawet jeśli odwołam się od decyzji sądu. Czy to prawda? Powiedzieli ze będę wpisany do KRD i BIG do końca życia bo oni będą mnie tam raz za razem umieszczać. I z ultimo powiedzieli ze nie ma czegoś takiego jak maks 10lat. Czy to prawda? Pozdrawiam

słuchasz kolego bzdur z ultimo czy rad dobrych ludzi tutaj? koleżanka amelia jasno ci przedstawiła sprawę.

Powrót