Przedawnienie długu z karty kredytowej

• Autor wątku Autor wątku kammm123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kammm123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Dziś dostałam nakaz zapłaty z Sądu Rejonowego. Chodzi o dług karty kredytowej. Nie pamietam kiedy dokładnie została zaciągnięty ale mniej wiecej w maju 2011r. Czy jest on juz przedawniony? Slyszalam ze termin przedawnienia w przypadku karty kredytowej wynosi 2 lata. Bardzo proszę o odpowiedź.

Zaprezentuj treść pozwu, to będzie można odpowiedzieć. A na dzień dobry odpowiedz, kiedy był zapłacony ostatni wyciąg.

Właśnie o to chodzi, że dokładnie nie pamiętam a pisma zostały zgubione od przeprowadzki... ale najpóźniej w sierpniu 2011 roku. za chwile napiszę treść pozwu.
Napisać samo uzasadnienie czy co dokładnie? Nie orientuję się co jest znaczące w tej kwestii.

Ostatnia edycja:
uzasadnienie pozwu:
Strona pozana oraz bank xxx zawarli w dniu 2011-01-13 umowe na podstawie ktorej strona pozwana itrzymla okreslona w umowie kwote pieniezna, jednoczesnie zobowiazujac sie do jej zwrotu.
Strona nie wywiazala sie wobec czego kwota stala sie wymagalna. (i tu zostalo opisane jak wierzyciel pierwotny wezwal do zaplaty, rozwiazal umowe, bez podawania zadnych dat)
Zadluzenie stanowi 544 zl w tym naleznosc glowna 360 i odsetki. Dalej opisane jest ze maja dowod w postaci wyciągu z dnia 22-01-2014.

kammm123 napisał:
ale najpóźniej w sierpniu 2011 roku.
kammm123 napisał:
Strona nie wywiazala sie wobec czego kwota stala sie wymagalna. (i tu zostalo opisane jak wierzyciel pierwotny wezwal do zaplaty, rozwiazal umowe, bez podawania zadnych dat)
kammm123 napisał:
Dalej opisane jest ze maja dowod w postaci wyciągu z dnia 22-01-2014.
Taktyczny brak podania daty. Wygląda na to, że bieg przedawnienia zaczął biec w sierpniu 2011, wobec czego uległo to przedawnieniu w sierpniu 2013. Pozew do sądu rejonowego trafił, co widać, najwcześniej w styczniu 2014.
Aha, dowód w postaci wyciągu to mogą sobie wsadzić w... Pisz sprzeciw, podnieś zarzuty braku istnienia roszczenia oraz zarzut przedawnienia.

Podejrzewałam ze jest to celowe pominięcie dat... Czyli napewno termin przedawnienia w przypadku karty kredytowej wynosi 2 lata? A jeśli napisze sprzeciw do sądu rejonowego to czy wezwa mnie na sprawę?

kammm123 napisał:
A jeśli napisze sprzeciw do sądu rejonowego to czy wezwa mnie na sprawę?
Oczywiście że wezwą. Chyba że powód cofnie pozew, ale wówczas nie wolno wyrazać zgody na cofnięcie bez zrzeczenia się roszczenia (tylko i wyłącznie ze zrzeczeniem się).

A w jaki sposób nie wyrazić zgody?

Olaboga... Nie stwarzaj sobie problemów skoro ich nie ma. Sąd cię o to zapyta, jeśli taka okoliczność zajdzie.

I dobrze bo juz nie chce. Wzielam tamta bo mloda i glupia bylam

Czyli po 5 latach mogę wnioskować o wykasowanie mnie z rejestru dłużników?

Witam.

Otrzymalem wlasnie zawiadomienie o wykupieniu wierzytelnosci przez firme "Best". Chodzi o kartek kredytowa. Umowa byla podpisana w 2007 roku. Okolo 3/4 lat temu byla sprawa u komornika ktory umorzyl sprawe ze wzgledu na brak mozliwosci wyegzekwowania dlugu. Poszukuje pomocy jak odpisac na wezwanie bo z tego co przeczytalem sprawa jest juz przedawniona.

Prosze o pomoc.

Zasadnicze pytanie w temacie: na jakiej podstawie egzekwował komornik - BTE z klauzulą czy nakaz zapłaty?

Niestety jestem w pracy wiec nie mam przy sobie pisma od komornika. Bede posiadal tylko o umozeniu postepowania czy tam bedzie to przedstawione ? i jaka jest roznica z klauzula czy nakaz zaplaty ?

Wraz z tym wezwaniem do zapalty przez firme "Best" otrzymalem tez pozew z sadu cywilnego. Bez pieczotak sadu wiec podejrzewam ,ze dopiero ma wplynac. Musze wystosowac sprzeciw na odpowiednim formularzu ktory mam wydrukowany, ale wypelnienie tego to czysta magia.

Ostatnia edycja:
tomaszgr napisał:
Niestety jestem w pracy wiec nie mam przy sobie pisma od komornika. Bede posiadal tylko o umozeniu postepowania czy tam bedzie to przedstawione ? i jaka jest roznica z klauzula czy nakaz zaplaty ?
Będzie napisane na jakiej podstawie prowadzona była egzekucja. A róznica to jest kolosalna - to dwie rózne planety i rózne terminy przedawnienia w konsekwencji.
tomaszgr napisał:
Wraz z tym wezwaniem do zapalty przez firme "Best" otrzymalem tez pozew z sadu cywilnego. Bez pieczotak sadu wiec podejrzewam ,ze dopiero ma wplynac. Musze wystosowac sprzeciw na odpowiednim formularzu ktory mam wydrukowany, ale wypelnienie tego to czysta magia.
Ten pozew to w kopercie z Bestu czy z sądu? Jak z Bestu, to jest to taki straszak i nie ma potrzeby nic odpisywać, bowiem sprawy nie ma w sądzie

Niestety nie moge znalesc jakich kolwiek dokumentow lacznie z umowa zawarcia karty kredytowej. Czy w tym przypadku jest szansa cokolwiek zrobic ? czy pozostaje splata naleznosci ?

Po prostu nic nie odpisuj, bo to i tak nie ma sensu. Przyjdzie pozew, wszystko poczytasz i będzie możliwość obrony. To Best będzie musiał wykazac, że do przedawnienia nie doszło.

Powrót