Przedawnienie długu.

• Autor wątku Autor wątku lukic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
akurat to z debetu po 3 latach, ale nie od podpisania umowy, tylko od powstania obowiązku spłąty;

Mam jeszcze jedno pytanie:
Skok w odpowiedzi na mój (a z formalnego punktu wujka) sprzeciw odpisał że nie prowadzi działalności gospodarczej - co też słusznie zauważyłeś wcześniej.
Na poparcie swojego stanowiska przytoczył wyroki sądów okręgowych:
- w Tarnobrzegu z dnia 29.11.2007 (I 1 Ca 290/07)
- w Poznaniu z dnia 07.03.2008 (II Ca 375/08)
- i w Siedlcach dnia 15.06.2010 (V Ca 184/10)
stąd moje pytanie:
CZY JEST JAKIEŚ ORZECZENIE SĄDU OKRĘGOWEGO, KTÓRE PRZYJMUJE ŻE SKOK PROWADZI JEDNAK DZIAŁALNOŚĆ??

witam mam pytanie , w 2003 roku zakonczylem umowe z cyfrowym polsatem i zwrocilem im dekoder jak bylo w umowie teraz firma windykacyjna zadzwonila do mnie ze posiadam zadluzenie z tytulu niezwrocenia tego dekodera w kwocie 800 zl , chce isc na ugode obnizajac dlug o 20 procent , poinformowalem ich ze dekoder zwrocilem , lecz nieposiadam juz potwierdzenia wyslania bo to bylo lata temu , i mowia ze bede musial to zaplacic inaczej wpis do rejestru , jestem zmieszany bo wyslalem ale niechce wpisu , jakie mam prawo , skierowac sprawe do sadu ? tam sie bronic ? nieposiadam zadnych dokumentow z tamtych lat ?

Witam. Proszę o pomoc w opisanym niżej problemie. W 2001 roku, prowadząc jednoosobową działalność gosp., podpisałam z bankiem umowę o prowadzenie konta. Do konta tego przypisany był debet, który po likwidacji działalnośći pozostał niespłacony. Do czerwca 2010 nikt się ze mną w tej sprawie nie kontaktował, w czerwcu zaś otrzymałam z banku list polecony zatytułowany "Ostateczne wezwanie przedsądowe", w którym wzywa się mnie do dobrowolnego spełnienia roszczenia w terminie 7 dni. Brak zapłaty z mojej strony ma spowodować wystawienie bankowego tytułu egzekucyjnego bądź skierowanie sprawy do sądu. Z racji nawału różnych spraw i wyjazdu, nie zareagowałam na to pismo i dwa dni temu zadzwoniła do mnie pani z firmy windykacyjnej żadając spłaty i ponownie informując, że w przypadku jej braku, sprawa trafi do sądu. Moje pytanie jest następujące: czy zobowiązanie nie uległo (choćby w kwestii odsetek) przedawnieniu?

Jak to jest już napisane w odpowiedzi na moje pytanie - dług się przedawnił po 3 latach jeśli nie było sądowego nakazu. Chyba że debet był w SKOK'u - tu nawet Sąd Najwyższy nie udzielił jeszcze odpowiedzi po jakim czasie powinien się ten dług przedawnić.

I informacja dla tych, który mi pomogli - W REJONOWYM WUJEK WYGRAŁ (1:0 dla mnie) :D

Dziękuję! Nie, to nie był SKOK (jak widać, na szczęście:)).

Krótkie pytanie. Przedawnienie liczy się od momentu powstania obowiązku spłaty. Czy w przypadku kredytu bankowego jest to dzień podpisania umowy, czy dzień spłaty ostatniej raty?

Dzień, w którym bank nakazał Ci spłacić. Tzw 30 dni od dnia wypowiedzenia. Jeśli nie było wypowiedzenia, to od dnia, kiedy bank powinien wypowiedzieć w najwcześniej możliwym terminie. A powinien wy[powiedzieć od dnia powstania zaległości równej co najmniej 2 ratom kredytowym.

W przypadku pożyczki będą to trzy lata, w przypadku kart kredytowych dwa lata.

Witam!!!
Proszę o pilna pomoc i konkretna odpowiedz mianowicie do męża przyszło pismo o niespłaconym kredycie który wzięty był w 2006 roku w marcu nie wiem czy cos spalcil bo sam nie pamięta(dopiero jego długi wychodzą wtedy nawet sie nie znalismy) czy dług zostal przedawniony mam na myśli okres 5lat chyba ze coś sie zmieniło bo zbytnio nie orientuje sie w tym temacie. Bardzo proszę o poradę jak to działa jak wygląda to przedawnienie
z gory dziekuje

Agulka1985 napisał:
Witam!!!
Proszę o pilna pomoc i konkretna odpowiedz mianowicie do męża przyszło pismo o niespłaconym kredycie który wzięty był w 2006 roku w marcu nie wiem czy cos spalcil bo sam nie pamięta(dopiero jego długi wychodzą wtedy nawet sie nie znalismy) czy dług zostal przedawniony mam na myśli okres 5lat chyba ze coś sie zmieniło bo zbytnio nie orientuje sie w tym temacie. Bardzo proszę o poradę jak to działa jak wygląda to przedawnienie
z gory dziekuje

Lenistwo, co, szukać się nie chce!!

Jeśli nie było wydanego BTE po 3 latach od czasu wypowiedzenia kredytu, to na 100% termin przedawnienia upłynął. Tylko jeśli bank wyda BTE, to sprawa nie jest łatwa. Trzeba wnieść powództwo przeciwegzekucyjne z wnioskiem o zawieszenie egzekucji.

Jeśli to nie bank, tylko fundusz sekurytyzacyjny, wówczas będzie trochę łatwiej, ale i tak trzeba zdobyć dokumenty wskazujące na datę wymagalności roszczenia i niestety bronić się przed powództwem w sądzie. Chyba że fundusz będzie tylko pisał i pisał...

rafal_26 napisał:
Dzień, w którym bank nakazał Ci spłacić. Tzw 30 dni od dnia wypowiedzenia. Jeśli nie było wypowiedzenia, to od dnia, kiedy bank powinien wypowiedzieć w najwcześniej możliwym terminie. A powinien wy[powiedzieć od dnia powstania zaległości równej co najmniej 2 ratom kredytowym.

@Rafał26 - a nie każda rata z osobna przed wypowiedzeniem umowy kredytu?
Oczywiście sytuacja zmienia się z chwilą wypowiedzenia umowy i postawienia kredytu w stan natychmiastowej wymagalności.

Ponadto, z twojego posta można wywnioskować, jakoby bank miał obowiązek a nie prawo wypowiedzenia umowy w sytuacji zaległości 2 rat. Możesz uzasadnić?

Jest takie orzeczenie SNu przy elektronicznych instrumentach płatniczych, tam wszystko wyjaśnione.

Termin liczymy od dnia, kiedy bank powinien postawić kredyt w stan wymagalności, a nie kiedy to zrobił, czyli badamy, kiedy powstały przesłanki.

Kilka razy pisałem o tym szeroko.

Witam,

przedstawię mój problem tak w skrócie. W 1997 roku mój ojciec zaciągnął kredyt, który miał też poręczyciela. W 2002 mój ojciec zmarł. A klilka dni temu zgłosił się do mnie ten poręczyciel i chce odzyskać ponad 10.000 zł , które to spłacił za mojego ojca (jestem spadkobierca). Jak się okazało, spłacił on kredyt już przeterminowany firmie windykacyjnej. Jest on również tego świadom. Na pytanie dlaczego spłacił ten dług odpowiedział, że chciał mieć to z głowy. I tu moje pytanie. Czy może on rościć ode mnie (jako spadkobiercy) zwrotu tej kwoty za spłacenie przeterminowanego kredytu? Proszę o odpowiedź. pozdrawiam

Witam, nie bede pewnie oryginalna w temacie przedawnienia dlugu, ale u mnie jest jeszcze jeden aspekt, a mianowicie taki, ze od 5 lat mieszkam poza krajem (w PL jestem wymeldowana). A zaczynajac od poczatku:pare lat temu prowadzilam wlasna dzialalnosc gospodarcza, ktora zawiesilam w pierwszym kwartale 2003 roku i jak wiekszosc, nie zaplacilam jaiegos rachunku
wobec TPSA (zadluzenie powstalo gdy firma dzialala). Zadluzenie
wykupila firma windykacyjna, z ktora uzgodnilam telefonicznie, ze
zadluzenie splace na raty i wplacilam tylko pierwsza(bylo to w
grudniu 2005r.). Wiecej zadnych wplat nie robilam i nie bylo zadnego
odzewu z mojej strony. W lipcu 2006 wyprowadzilam sie i
wymeldowalam,na stary adres(gdzie nadal mieszkaja moi dziadkowie)
przychodzily ponaglenia z roznych firm windykacyjnych(poniewaz
nastepowaly cesje).Do piatku, gdzie przyszlo orzeczenie
sadowe w tej sprawie.(dokladnej tresci orzeczenia nie znam bo
dziadkowie, zadnej korespondencji poleconej do mnie nie odbieraja),
czyli defakto orzeczenie nie zostalo dostarczone.Moje pytanie brzmi:
czy faktycznie jest przedawnione po tych 5 latach?czy moge nie
znajac uzasadnienia(niejako w ciemno)napisac odwolanie o
przedawnieniu dlugu i na jaki paragraf mam sie powolac?, czy moze to
zrobic za mnie np. mama? Z gory dziekuje za informacje.

Ostatnia edycja:
Proszę o informację.
Jaki jest termin przedawnienia kredytu odnawialnego w rachunku bieżącym? Czy tak jak w przypadku pożyczek - 3 lata?

Proszę o pomoc! Pożyczyłem koledze pieniądze. Mam spisaną umowę no ale nie płaci. Dam sprawę do sądu no ale on po prostu nie ma nic. Ma 2 stare auta (jak się dowie że idę do sądu to je przepisze na tatę) warte może 2 tys. i może coś na koncie no ale jak ja to sprawdzę???

Kolego, a co to ma wspólnego z przedawnieniem??!!

Nicccc No ale myślałem że mi ktoś tu może pomóc aby nie doszło do przedawnienia i abym odzyskał swoje pieniądze. Byłbym wdzięczny za konkretną odpowiedz.

Powrót