Przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku Krystyna5445
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystyna5445

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W 2004 roku pożyczka w providencie. w 2013 provident oddaje dług do windykacji. Czy ten dług jest przedawniony?

Dostałam właśnie z sądu odpowiedź na pozew i zastanawiam się jak mam go napisać by był właściwy do sytuacji i odniósł oczekiwany skutek.

Krystyna5445 napisał:
Dostałam właśnie z sądu odpowiedź na pozew i zastanawiam się jak mam go napisać by był właściwy do sytuacji i odniósł oczekiwany skutek.

Było już wielokrotnie na forum, łącznie z wzorem odpowiedzi na pozew. Szukaj na forum.

Krystyna5445 napisał:
W 2004 roku pożyczka w providencie. w 2013 provident oddaje dług do windykacji.
Provident nie oddał, a sprzedał do Ultimo. Mam rację?
Jeśli tak, nie podnoś w sprzeciwie bądź odpowiedzi (zależy czy dostałaś nakaz czy zawiadomienie o rozprawie) zarzutu przedawnienia, gdyż Ultimo pozew cofnie i będzie cię szantażować wpisami do KRD na przykład. Zarzut przedawnienia podnosisz po otwarciu rozprawy.

Jeden Grzeszczyk napisał:
Amelko, Tobie nie wypada bezmyślnie używać takich słów. Naprawdę nie wiesz co to jest szantaż?
Miało być "szantażować". Cudzysłów robi różnicę, zgadzam się z kolegą :)

Po złożeniu pisma o przedawnieniu Ultimo wycofało pozew bez zrzeczenia się roszczenia, a sąd zobowiązał mnie do złożenia oświadczenia czy wyrażam zgodę na cofnięcie pozwu. Jak to rozegrać?

Krystyna5445 napisał:
Jak to rozegrać?
Zgodnie z pytaniem sądu. Domyślam się, że nie chcesz się zgodzić, więc napisz, że się nie zgadzasz. Oczywiście w formie pisma procesowego i w 2 egzemplarzach.

RE: zadłużenie

Witam, mam taki problem i proszę o pomoc, pare lat temu wpakowałam się w tarapaty związane z kredytem zaufałam pewnej rodzinie która mi pomagała w kazdej potrzebie byli ja moi rodzice mogłam na nich zawsze liczyc i pewnego razu poprosili mnie o przysługe bym wzieła dla nich kredyt bo jestem dla niche ostatnią deska ratunku potrzebowali pieniedzy na rozkrecenie interesu i na zakup samochodu na lising i po namówienich wziełam dla nich kredyt na siebie obiecali ze beda spłacać tak było na początku płacili kredyt ale potem znikneli okazało sie ze już nie byłam jedną osbą która tak oszukali byli i inni ludzie, ta moja kolezanka i jej matka jak dowiedziłam się pozniej w okresie postepowaia że już miały wyroki w zawiasach ale dalej są nawolności okazało się tez ze podrabiały podpisy oszukały swojego męza , i mnie i na mnie teraz ciąży kredyt ktorego nie spłacałam go nigdy, bank pisał do mnie wiele razy niby miałam wyjawienie majątku,bank przysłała mi informacje ze na ta chwile postepownie zostało zawieszone ale okazało sie ze bank sprzedał ten dług firmie windyjacji CORPUS która juz od roku do mnie pisze i dzwoni tak naprawde nie usmiecha mi sie tego spałacac ja z tych pieniedzy nigdy nie skorzystałam jak mam oddac swoje pieniądze co jaj mam robic teraz pracuje przy najnizszej krajowej ale dostałam awans i bede wieceje zarabiac i boje sie ze wejda mi na pensje co ja moge zrobic w tym przypadku prosze o pomoc

Ostatnia edycja:
A jak napisać takie pismo procesowe? Obstawiam, że było to na forum, ale ten dział jest dość obszerny i takiemu laikowi jak ja trudno zlokalizować odpowiedni temat. Ktoś mógłby podać link albo ogólnie opisać jak to ma wyglądać?

cdn na to co pisałam na górze: nie spłacałam go nigdy bank pisał do mnie wiele razy niby miałam wyjawienie majątku,bank przysłała mi informacje ze na ta chwile postepownie zostało zawieszone ale okazało sie ze bank sprzedał ten dług firmie windyjacji CORPUS która juz od roku do mnie pisze i dzwoni tak naprawde nie usmiecha mi sie tego spałacac ja z tych pieniedzy nigdy nie skorzystałam jak mam oddac swoje pieniądze co jaj mam robic teraz pracuje przy najnizszej krajowej ale dostałam awans i bede wieceje zarabiac i boje sie ze wejda mi na pensje co ja moge zrobic w tym przypadku prosze o pomoc

Krystyna5445 napisał:
A jak napisać takie pismo procesowe?
sąd wezwał pania do złozenia oswiadczenia wiec pisze pani oświadczenie - nie wyrażam zgody na cofniecie pozwu przez powoda.

Krystyna5445 napisał:
A jak napisać takie pismo procesowe?
Rzecz jasna : miejscowość data, strony czyli powód i pozwany/a
sygn akt..............

Pismo procesowe strony pozwanej

Działając w odpowiedzi na wezwanie Sądu strona pozwana oświadcza,że nie wyraża zgody na cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia, w myśl art 203&1kpc. Strona pozwana dopuszcza możliwość cofnięcia pozwu jedynie z zrzeczeniem się roszczenia przez stronę powodową.

Uzasadnienie.
Na postawie art 203&1 kpc należy stwierdzić, iż w niniejszej sprawie to od strony pozwanej zależy czy wyraża zgodę na cofniecie powództwa bez zrzeczenia się roszczenia. Takowej zgody strona pozwana nie wyraża, zgadzając się wyłącznie na cofnięcie powództwa ze rzeczeniem się roszczenia.

podpis.

Dziękuję wam wszystkim bardzo za pomoc ;) Jesteście Wielcy.

Krystyna5445 napisał:
Po złożeniu pisma o przedawnieniu Ultimo wycofało pozew bez zrzeczenia się roszczenia, a sąd zobowiązał mnie do złożenia oświadczenia czy wyrażam zgodę na cofnięcie pozwu. Jak to rozegrać?
Czy ten zarzut podniosłaś po otwarciu rozprawy, jak sugerowałam?

Powrót