Przedawnienie kredytu

• Autor wątku Autor wątku Oleczka11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oleczka11

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam serdeczenie,
Poręczyłam kredyt samochodowy (Santander Consumer) w maju 2008roku. Kredyt był spłacany do marca 2009 (data ostatniej wpłaty) 05.05.2009 został pisemnie wypowiedziany kredyt. 08.05.2009 została odebrana poczta, w związku z tym uważam ze od tej daty nastąpił 30 okres wypowiedzenia umowy wedle warunków w umowie. W związku z tym 08.06.2009 sądze że nastąpiło całkowite wypowiedzenie umowy (w umowie jest że nastepno dnia po tych 30 dniach kredyt jest wymagalny)
09.09.2012 otrzymałam pisamo o nadanie BTE wobec mojej osoby. Nadanie tego tytułu nastapiło 14.06.2012. Bank wogóle przyjął że kredyt stał się wymgalny 15.06.2009, a nie wedle umowy 30 dni od daty otrzymania pisma. Mało tego sprawa została założona 18.06.2012.
Uwazam że bieg przedawnienie nastąpił wlasnie w dniu 09.06.2012, pozatym samo założenie sprawy jest już po dacie.
Bardzo proszę o odpowieź czy można tutaj walczyc o przedawnienie kredytu?

to zależy od zapisu w umowie - w jakiej dacie bank może wystawić bankowy tytuł egzekucyjny.

W umowie jest tylko zaznaczone iż cały kredyt jest wymagany 30 dni od daty otrzymania wypowiedzenia kredytu. W zwiazku z tym kredyt powinien byc wymagany od nastepnegp dnia (tak jest w umowie) w tym przypadku wypadało by na 09.06.2012. Nadanie BTE było 14.06.2012. Uwazam że w tym momencie kredyt już się przedawnił. A co ze sprawą która została 18.06.12 załozona w sądzie? Czy też może świadczyc o przedawnieniu?

W umowie jest zapisane w jakim czasie bank może wystawić BTE - bez tego zapisu w umowie nie mogli by egzekwować z tego tytułu. Poszukaj dokładnie.

Ja miałem taki przypadek że bank wystawił bte 4 lata po rozwiązaniu a mógł do 3 lat i złożyłem skargę do Sądu i uchylili BTE i odstąpili od egzekucji komorniczej.

W umowie pisze mi tak:
Bank informuje że:
Bankowy tytuł egzekucyjny może być podstawą do egzekucji prowadzonej według przepisów kodeksu postępowania cywilnego po nadaniu mu przez sąd klauzuli wykonalności przeciwko osobie, która bezporśrednio z bankiem dokonywała czynności bankowej. Bank może wystawić bankowy tytuł egzekucyjny na podstawie ksiąg banku lub innych dokumentów związanych z dokonywaniem czynności bankowych w przypadku braku spłaty zobowiązań z tytułu niniejszej umowy w umownych terminach płatności.

W sądzie było takie pismo:
Wniosek o nadanie klauzuli wykonalności bankowego tytułowi egz.
Wnoszę o:
Nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egz. 2012/06/14

Mało tego, sprawa została założona 18.06.2012

W piśmie był zaznaczony 30 dniowy okres wypowiedzenia, czyli skoro pismo zostało odebrane 08.05.2009 data stempla pocztowego, to logicznym jest że 08.06.2012 wypada okres wypowiedzenia. w umowie pisze że od następnego dnia po tych 30 dniach kredyt stał się wymagalny w całości.

Ostatnia edycja:
Niestety to jest jedyny dokument który jako poręczyciel nie udało się zdobyć, bazuje tylko na podstawie umowy, w której pisze to co napisałam wyżej.

Czy sama umowa nie jest najważniejsza? Skoro piszą 30dni?
A co z data założenia sprawy 18.06? Też jest po terminie. Skoro nadali klauzule 14.06.12??

ale jak mogą coś robić do tyłu. Założenie sprawy 18.06, o nadanie klauzuli 14.06

Przeważnie jest BTE do trzech lat od wygaśnięcia umowy ale teraz pytanie czy okres wypowiedzenia liczył się 30 dni od otrzymania informacji o tym (kwit z poczty odbiór) czy od nadania pisma bo jak od odbioru to może być po ptokach.

Byłam w sądzie, zerknąć na akta. Data stempla z banku była 18.06.2012, zatem sprawa została tak założona. W aktach było wniosek o nadanie klauzuli z dnia 14.06.12. Czy sąd mógł do tyłu nadać?

Proszę mi powiedzieć czy widzi Pan jakiekolwiek podstawy do przedawnienia tego kredytu?

kojot33 napisał:
Przeważnie jest BTE do trzech lat od wygaśnięcia umowy ale teraz pytanie czy okres wypowiedzenia liczył się 30 dni od otrzymania informacji o tym (kwit z poczty odbiór) czy od nadania pisma bo jak od odbioru to może być po ptokach.

Data nadania pisma była 04.05.2009 a odebrane 08.05.2009,
więc chyba 09.06.2009 stał się całkowicie wymaglany. a więc moim zdaniem przedawnienie mija 09.06.2012. Czyli nadanie klauzuli BTE z dnia 14.06.2012 moim zdaniem jest przedawnione.

Powrót