Przedawnienie mandatu ZTM

• Autor wątku Autor wątku adnna36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adnna36

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Szanowne koleżanki i koledzy,
W 2008 dostałam mandat za brak biletu autobusowego(w warszawskim ZTMie jeśli to ma jakikolwiek wpływ) którego ówcześnie jako nastolatka nie zapłaciłam i w ogóle o nim zapomniałam. Teraz dostałam wezwanie do zapłaty razem z kosztami sądowymi na ponad 400zł. Przeczytałam, że takie mandaty przedawniają się po roku więc skierowałam pismo do ZTMu o przedawnieniu. Dostałam odpowiedź, że z racji tego, że decyzja jest sądowa termin przedawnienia nie obowiązuje(zamiast niego jest 10 lat). Nie dostałam, żadnego wezwania do sądu ani żadnej innej informacji. Czy faktycznie sprawa się nie przedawniła i w tym momencie nie mam innej możliwości niż zapłacić tę kwotę?

Ostatnia edycja:
Jeżeli pozew o zapłatę tego mandatu został złożony 2010r (nie znamy dat) to uległo to przedawnieniu. Mając od komornika pismo znajdziesz tam sygn akt sądowych, pisma o podniesieniu zarzutu przedawnienia podnosisz tylko w sądzie, nie wysyłasz do wierzyciela (ZTM) żadnego pisma o przedawnieniu. Jeżeli był wystawiony nakaz zapłaty oraz nadano klauzulę wykonalności jedyne wyjście to złożenie sprzeciwu do nakazu oraz wniosek o uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności oba pisma składasz do sądu który wydał nakaz + klauzulę.

No ja przepraszam. A nakaz zapłaty do domu dostałaś? Jeżeli nie to sprawdź czy w ogóle został wydany, czy to taka zwykła pisanina. Od kogo dostałaś pismo? ZTM czy firma windykacyjna? Wątpię żeby ktoś miał nakaz zapłaty i czekał tyle czasu. Chociaż w urzędach wszystko jest możliwe...

ZTM W-wa nie sprzedaje długów tylko przekazuje sprawę komornikowi. A nakaz zapłaty wydany w terminie na 90% posiadają, więc z przedawnieniem (poza odsetkami) może być problem. Ale oczywiście trzeba wszelkie daty dokładnie sprawdzić.

Pablo_11 napisał:
ZTM W-wa nie sprzedaje długów tylko przekazuje sprawę komornikowi. A nakaz zapłaty wydany w terminie na 90% posiadają, więc z przedawnieniem (poza odsetkami) może być problem. Ale oczywiście trzeba wszelkie daty dokładnie sprawdzić.

chciałam zadać pytanie, a jak wygląda sprawa z przedawnieniem odsetek?? byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Powrót