Przedawnienie sprawa Plus mix

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Morenka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Prosze o pomoc w nastepującej sprawie. Dostałam wczoraj pismo od Plusa informujace mnie ze rzekoma nalezność wobec nich 600zł za zerwanie umowy została sprzedana do firmy windykacyjnej Intrum Justitia. Chodzi o umowe mix plus podpisana w 2003 roku,
Owszem nie doładowywałam konta i mieli prawo zerwac umowe tylko ze ja ne dostałam od nich przez te 9lat zadnego wezwania , upomnienia ..nic. Teraz tylko napisali ze mój dług sprzedali a o odsetki mam sie zapytac w Intrum. Powiedziano mi ze wraz z odsetkami jest 1100zł . wydaje mi sie że mój dług uz dawno uległ przedawnieniu i chce takie pismo do plusa wystosowac pytanie teraz tylko na jaki akt prawny i paragraf mam sie powołać ?
Proszę o porade jak skonstruowac takie pismo do plusa. Z góry bardzo dziekuje :-)

W tej chwili formułowanie pisma do Plusa jest takim sobie pomysłem bo oni sprzedali wierzytelność Intrum Iustitii, więc to do niej warto wystosować pismo.
Proponuję wskazać, że roszczenie jest bezzasadne a nadto uległo przedawnieniu, wobec czego uważa Pani sprawę za zamkniętą. Dla pewności można wysłać taką odpowiedź listem poleconym do obu firm (i zachować potwierdzenia nadania i kopie pism)

Intrum Iustitia zapewne skieruje sprawę do e-sądu, jak to ma w zwyczaju, bez podania nawet z kiedy są faktury. Proszę zachować spokój, jeżeli otrzyma Pani nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z Sądu w Lublinie i spokojnie wtedy napisać sprzeciw.

W razie czego służę pomocą - mam już takie sprzeciwy przeciwko Intrum Iustitii na koncie.

Dziękuję za pomoc :-)

Tu nie chodzi jednak o faktury, odszukałam tą umowe jest ona z grudnia 2005roku chodzi o mix plus czyli zobowiazanie sie do comiesiecznego doładowania konta.
za zerwanie kara 600zł. W listopadzie 2007 plus przysłał mi pismo ( nie poleconym) pt porozumienie finansowe , z tabelka podziału na raty ale bez kwot zadnych pusta tabela
poza tym na końcu jest napisane ze porozumienie zostało sporzadzone w 2 jednobrzmiących egzemplarzach ( ja dostałam 1 ) ale jest tam na dole pole do podpisu dla mnie jako dłuznika ... ja niczego nie podpisałam wiec co z tego ze maja taki egzemplarz u siebie bez mojego podpisu jest ono nieważne. Moga mi napisac ze okres 3 lat przedawnienia został przerwany ale ja niczego nie podpisywałam i list nie był poleconym..
Poza tym nawet od 2007 roku mineło 4,5 roku.
Napisze te pisma do plusa i Intrum tylko prosze o konkretny paragraf o przedawnieniu , na który mam sie powołać. Dziekuje :-)

W nawiązaniu do pisma jakie otrzymałem pragnę podnieść , iż roszczenie o zapłatę uległo przedawnieniu. Zgodnie bowiem z treścią przepisu art.118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się z upływem lat trzech.
Powszechnie przyjmuje się, że mowa tu o” roszczeniach przysługujących osobom fizycznym lub prawnym, które profesjonalnie i zarobkowo trudnią się działalnością gospodarczą. Charakter osoby zobowiązanej do zaspokojenia wierzyciela nie ma doniosłości prawnej.(...) Ustawodawca wyszedł bowiem z założenia, że profesjonalista powinien sprawnie i szybko realizować swoje roszczenia
czego wymaga prawidłowe funkcjonowanie gospodarki rynkowej” ( tak K.Pietrzykowski w Komentarzu do Kodeksu Cywilnego, tom I, tezy 3 i 5 do art.118 K.C.).Stąd też bez wątpienia roszczenia o zapłatę uznać należy za związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przez firmę ................................................................................
Zatem w przypadku ewentualnego wystąpienia z powództwem o zapłatę należnosci za przedmiotowe faktury skutecznie zostałby podniesiony – jako całkowicie uzasadniony na mocy art.118 KC – zarzut przedawnienia roszczenia, co spowodowałoby oddalenie powództwa i naraziło powoda na dalsze koszty.

Dług jest przedawniony ale pozostanie długiem. Jeśli wierzyciel umieści Cię w rejestrze dłuzników to w przyszłości nic nie kupisz na raty, nie podpiszesz umowy z operatorem sieci komórkowej, nie otrzymasz kredytu w banku itd. itd.
Czy warto? Na to pytanie odpowiedz sobie sama.

Pozdrawiam.

Oczywiście, że warto :) nauczy szanować pieniądze i oszczędzać, tak abyś mogła/mógł zakupić towar za gotówkę. Poza tym jest jeszcze rodzina, która może wspomóc przy zakupach ratalnych itd.

Dziekuje, napisze na pewno.
Hmmm ale jak to mozliwe,żeby wpisac kogos na listę dłuzników skoro dług jest przeterminowany a tym samym nieważny czyli nie istnieje .....

Tylko to jest nielogiczne... przeterminowany wiec nie muszą go w świetle prawa regulować a jest ważny i istnieje ...

galgal napisał:
W tej chwili formułowanie pisma do Plusa jest takim sobie pomysłem bo oni sprzedali wierzytelność Intrum Iustitii, więc to do niej warto wystosować pismo.
Proponuję wskazać, że roszczenie jest bezzasadne a nadto uległo przedawnieniu, wobec czego uważa Pani sprawę za zamkniętą. Dla pewności można wysłać taką odpowiedź listem poleconym do obu firm (i zachować potwierdzenia nadania i kopie pism)

Intrum Iustitia zapewne skieruje sprawę do e-sądu, jak to ma w zwyczaju, bez podania nawet z kiedy są faktury. Proszę zachować spokój, jeżeli otrzyma Pani nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z Sądu w Lublinie i spokojnie wtedy napisać sprzeciw.

W razie czego służę pomocą - mam już takie sprzeciwy przeciwko Intrum Iustitii na koncie.
podlacze sie do tematu, a jesli mialem miesiac temu pismo poleconym, nie odebralem poniewaz nie mieszkam pod tym adresem(nikt obecnie tam nie mieszka) a podejrzewam ze moze to byc wyrok z e sądu to= jak sie dowiedziec/gdzie, ze taki wyrok jest i jak skutecznie mu sie przeciwstawic (nieodebranie powtornego awiza tego samego pisma uprawomacnia wyrok e sadu?) gdy ja nie wiedzialem ze taki wyrok zostal wydany ( przedawnione roszczenie)

Największy błąd - nieodbieranie pism. Jeśli było faktycznie z sadu dowiesz się po zajęciu komorniczym.

amadia66 napisał:
Największy błąd - nieodbieranie pism. Jeśli było faktycznie z sadu dowiesz się po zajęciu komorniczym.
powaznie błąd?, a jesli nie mieszka sie w miejscu zameldowania, a jesli bylo sie w tym momencie na dlugich wakacjach ( awizacja to okolo 2 tyg )mam wsiadac w samolot i leciec odebrac korespondencje? pod tym adresem obecnie nie mieszka nikt nie mam wiec nawet mozliwosci dowiedziec sie ze jest awizo.... dziekuje za takie wyczerpujace "porady"... a co bedzie gdy zniknie obowiazek meldunkowy? mam wszystkie mozliwe instytucje powiadamiac o miejscu pobytu na wszelki wypadek?mam utworzyc strone z adresem i peselem zeby sad mial mozliwosc ustalania miejsca pobytu w wyszukiwarce? firmy windykacyjne czesto dla sadu podaja bledny adres , ale dopiero komornikowi podaje sie wlasciwy, zbyt duzo jest zdazen z autentycznym brakiem korespondencji sadowej a korespondencja od komornika juz dociera we wlasciwe miejsce, firmy windykacyjne prawdopodobnie swiadomie manipulują adresami zeby utrudnic sprzeciw na pozew

Ostatnia edycja:
waga56 napisał:
www.e-sad.gov.pl
rejestracja jest bezpłatna.Tam można znaleźć, pozwy itp.
no coz ,wczesniej uzyskalem informacje ze sprawy zakonczone/uprawomocnione sprzed rejestracji konta w epu nie sa do wglądu - nie są widoczne, skąd wiec uzyskac info o sprawach ktore jeszcze czy raczej już nie sa z tego powodu widoczne zeby móc skutecznie sie im przeciwstawic?

Napisałam i wysłałam pisma poleconymi i do Polkomtela i do Intrum Justitii pozostaje czekać... pewnie Intrum skieruje sprawe do e-sądu zobaczymy , będę sie wtedy odwoływać Bardzo dziękuję za pomoc :-)

W związku z moimi pismami Intrum straszy mnie nasłaniem inspektora terenowego i neka telefonami jak podnosze słuchawkę koncza połączenie. Mam ochote zadzwonic do nich i powiedziec ze nie zycze sobie takich telefonów . Jesli sa pewni swoich racji niech wniosa sprawe do sądu. Natomiast polkomtel odpisał mi,że mógł sprzedaż mój dług i z tym sie zgodzę.

Możesz zgłosić sprawę do Prokuratury - nękanie

Właśnie mam zamiar iśc na policję w sprawie nękania przez Intrum,
Ja od razu po liscie od nich ustosunkowałam sie pisemnie do mojego rzekomego długu i dla mnie sprawa jest zamknieta. Oni nękają mnie dziesiatkami telefonów na kom i stacjonarny i listami... Żyjemy w Państwie prawa a nękanie podlega karze... Jeśli nie zgadzaja sie z moim stanowiskiem niech dadza sprawe do sadu i on jako organ sprawiedliwości osądzi kto ma racje w tym sporze.... tylko oni wiedza ,że przegraja i sie wygrażaja rozmawiałam z 2 konsultantami i byli bardzo aroganccy i bezczelni.. nie bede zreszta z nimi dyskutowac ...ide na policje i innym radze to samo juz raz dostali kare za takie pratktyki....

No i przysłali mi pismo ,że mnie do sądu chcą pozwać ,że mój dług wzrośnie o koszty procesowe itd. Mam pytanie czyli teraz mam spodziewać się wezwania z sądu? Jeśli to będzie sąd daleko ode mnie to raczej nie bede mogła jechać. Jak mam więc ustosunkować się do mojej sprawy i przedawnionego długu. Jak mnie tam osobiście nie bedzie moze zapaśc decyzja o konieczności zapłaty i co w takim wypadku wtedy mam napisać odwołanie do sądu powołując się na stosowny artykuł?? Prosze o pomoc i z góry dziękuję.

Jeżeli jest to list zwykły proszę schować do szufladki :) Proszę na spokojnie przeczytać podobny wątek dotyczący Presco.

Powrót