Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
forg napisał:
To poczytaj sobie zatem na tym forum lub w internecie dlaczego i po co stosuje się tymczasowy areszt. No chyba, że on faktycznie "przebywa na sankach" - tyle, ze w okresie letnim w jednostkach penitencjarnych sanek się nie wydaje. Łyżew i nart również.

a zreszta ja sie nie pytalam dlaczego sie stosuje tymczasowy areszt tylko czy jezeli sad apelacyjny po odwolaniu adwokata przychylil sie do wniosku o skrucenie aresztu to czy juz na 100% wyjdzie czy jeszcze prokurator moze mu przedluzyc znowu areszt

martulka22 napisał:
bo gdybym miala gdies sobie czytac w internecie to na pewno bym tu nie pisala....

No to masz pecha. Ja nie mam czasu ani ochoty tłumaczyć Tobie na czym polega tymczasowy areszt. Skoro nie chcesz lub nie umiesz czytać, to Twój problem.

martulka22 napisał:
to czy juz na 100% wyjdzie czy jeszcze prokurator moze mu przedluzyc znowu areszt

Otrzymałaś odpowiedź. Ale oprócz tego odnoszę wrażenie, że tak czy owak nie do końca wiesz, o czym piszesz.

forg napisał:
No to masz pecha. Ja nie mam czasu ani ochoty tłumaczyć Tobie na czym polega tymczasowy areszt. Skoro nie chcesz lub nie umiesz czytać, to Twój problem.

Otrzymałaś odpowiedź. Ale oprócz tego odnoszę wrażenie, że tak czy owak nie do końca wiesz, o czym piszesz.

to po co tu wlazisz skoro nie masz ochoty odpisywac......
wiem co to jest AS. to ty nie rozumiesz prostego pytania......

martulka22 napisał:
to ty nie rozumiesz prostego pytania......

Cóż. Nie chce mi się udowadniać niczego, ale odpowiedź dostałaś. Tymczasowo aresztowany opuści areszt, jeśli nie będzie już konieczności stosowania wobec niego tymczasowego aresztu. Teraz jest stosowany z pewnych (nie znanych mi) powodów i jeśli te przesłanki ustaną to areszt zostanie uchylony. I być może wyjdzie. A dlaczego być może? Bo może ma jakiś wyrok, który zostanie wprowadzony do wykonania? Różnie bywa.

forg napisał:
Cóż. Nie chce mi się udowadniać niczego, ale odpowiedź dostałaś. Tymczasowo aresztowany opuści areszt, jeśli nie będzie już konieczności stosowania wobec niego tymczasowego aresztu. Teraz jest stosowany z pewnych (nie znanych mi) powodów i jeśli te przesłanki ustaną to areszt zostanie uchylony. I być może wyjdzie. A dlaczego być może? Bo może ma jakiś wyrok, który zostanie wprowadzony do wykonania? Różnie bywa.

nie ma zadnego wyroku......
a czy nie jest tak ze Sad Apelacyjna ma ostateczne zdanie????

forg napisał:

a czy nie jest tak z e sad apelacyjny ma ostateczne zdanie, ze jak stwierdzil ze nie ma zadnych argumentow zeby go dalej trzymac (bo siedzi juz 8 miesiecy bez zadnych dowodow) to nie ma sensu zeby prokurator wnioskowal o dalsze przedluzenie

Martulka22: Po pierwsze gdyby nie było dowodów to by nie siedział nawet miesiąca, a co dopiero 8, a jeśli chodzi o wnioskowanie przez Prokuratora o przedłużenie to on zawsze może wnioskować i próbować, a skoro sąd tak zdecydował i Prokurator się nie odwoła(a ma na to ograniczony czas) to go puszczą, a jak się odwoła to zależy wszystko od tego jak Sąd to rozpatrzy. Więcej doczytaj sobie.

Karolina789 napisał:
Martulka22: Po pierwsze gdyby nie było dowodów to by nie siedział nawet miesiąca, a co dopiero 8, a jeśli chodzi o wnioskowanie przez Prokuratora o przedłużenie to on zawsze może wnioskować i próbować, a skoro sąd tak zdecydował i Prokurator się nie odwoła(a ma na to ograniczony czas) to go puszczą, a jak się odwoła to zależy wszystko od tego jak Sąd to rozpatrzy. Więcej doczytaj sobie.

Dziekuje Ci serdeczne za odpowiedz.......
a jesli chodzi o te dowody to tylko pomowienie jednej osoby z 80.... wiec dla mnie to nie jest wystarczajacy dowod

martulka22 napisał:
wiec dla mnie to nie jest wystarczajacy dowod

Rozumiem, że nielegalnie zostałaś zapoznana z aktami sprawy i wiesz to wszystko, co wie organ dysponujący.
Nie Ty oceniasz wartość dowodów, zatem ...

forg napisał:
Rozumiem, że nielegalnie zostałaś zapoznana z aktami sprawy i wiesz to wszystko, co wie organ dysponujący.
Nie Ty oceniasz wartość dowodów, zatem ...

wiem ze nie ja decyduje o tym, ale ja wyrazam swoja opinie na ten temat..............
chyba mi wolno

Jak mozesz wyrazac opinie nie znajac calych akt ktorych napewno nie znasz :)
W tym przypadku twoja opinia nas nie interesuje bo nie jest obiektywna.
Dziekujemy za udzial w dyskusji i zapraszamy ponownie w momencie posiadania wiekszej ilosci przydatnych informacji oraz pytan.

Witam.
Mój chłopak przebywa w areszcie prawie 3 lata..oczywiście po 2 latach aresztu sąd apelacyjny przedłużył mu areszt do 29 sierpnia . Kolejna sprawa ma odbyć się w połowie września(18 września). Sędzia z Sądu Okręgowego składał więc wniosek o przedłużenie aresztu, jednak Sąd Apelacyjny odrzucił wniosek i nie przedłużył mu tymczasowego aresztowania..
Więc tutaj pojawia się pytanie, czy skoro już na pewno sędzia I instancji nie przyśpieszy spraw i na pewno nie wyda wyroku przed zakończeniem aresztu czyli przed 29 sierpnia, tylko po wakacjach to jest szansa że mój chłopak wróci do domu 29 sierpnia?
Na pewno sędzia będzie nadal składał wnioski o przedłużeniu aresztu jednak czy sąd apelacyjny mógłby zrobić tak, że miesiąc temu wysłał mojemu chłopakowi pismo , że odmawia przedłużenia mu aresztu a teraz nagle zmieniłby zdanie? Dodam, że sąd apelacyjny odmówił przedłużenia aresztu z powodu ciągle przedłużających się spraw i uchybień w procesie.
Niby w piśmie tym jest zaznaczone, że decyzja ta jest nieodwołalna, jednak martwię się, bo nie wiem do końca czy na pewno nie może ulec zmianie? czekam z niecierpliwością na odp

Witam moje pytanie jest takie:
Mój narzeczony miał się wstawić 14listopada do Międzyrzecza, szukali go.
Wstawił się dobrowolnie 12stycznia. Przy spisywaniu protokołu na policji zadzwoniłam do niego a on mi powiedzał, że odsiadka jest na 3miesiące (wyrok prawomocny)- (3raz to samo ,prawko) czy mogą mu odwiesić te 2 poprzednie? jest też druga sprawa za kupno narkot. sprawa odbyła sie 15listopada (był na niej) wyrok odczytany został po jakimś tygodniu(dzwonił do sądu sie dowiedziec) i dostał 2miesiące z tym ,że na policji nic nie wiedzieli o tych 2miesiącach (bo wyrok prawdopodobnie nie prawomocny?) (3raz za to samo) czy mogą mu te 2 poprzednie odwiesić? czy poprostu z tych dwóch spraw mu po odwieszali dlatego dostał do odsiadki bo zrobił w pierwszym przypadku to 3raz i w drugim tez 3raz?? Prosze o szybka odpowiedz! Czy moze liczyc na zmniejszenie wyroku? czy musi odsiedziec od dechy do dechy???

A co do tego 3miesięcznego wyroku: to raz siedział za prawko, potem skonczyły mu sie zawiasy i znowu cos tam było i znowu dostał zawiasy na 2lata, skonczyły mu sie i zrobił prawko potem miał kolizję (był na kacu) i po prawku i na 3 lata prawko zabrane , i po jakims czasie dostał odsiadke bo juz 3 raz za to samo ? to nic przeciez nie mogą poodwieszać jezeli te zawiasy mineły?

A to nie jest tak, że jezeli po raz 3 zrobisz to samo to ci poprostu wymierzaja karę z tych 3 łączną? Bo na tej sprawie on sie tłumaczył, że juz 2 wyroki ma itd. bo sie bronił ze to pomówienie(za te narkotyki) i sędzina dała mu najniży wymiar kary 2miesiące, a reszta osob dosatła tyle ile im przysługiwało za zawiasy czyli po 2 lata nawet.

Witam mam pytanie co do przedluzenia aresztu. Mojemu M 8 marca konczy sie sankcja jutro bedzie przewieziony do prok zeby znowu zlozyc zeznania i isc na samoukaranie w sprawie nie wystapily nowe fakty zaden ze swiadkow nie zeznal przeciwko niemu. Czy jesli prokurator zlozyl wniosek do sadu o przedluzenie aresztu to Mojego M adwokat wie juz o tym ze taki wniosek wplynal . prosze o odpowiedz

Witam, z tego co się orientuje areszt będzie przedłużony, do pói kiedy sąd wyznaczy pierwsze posiedzenie lub roprawę dot. oskarżonego, i wtedy sąd go po rozprawie wypuści jezeli żadna ze stron nie sprzeciwi się wnioskowi oskarżonego w trybbie art. 335 kpk , wtedy sąd wyda nakaz zwolnienia ale areszt napewno bedzie przedłużony

Witam. Mam jeszcze jedno pytanie prokurator mojego m chce mu uchylic areszt ale prok rejonowy nie chce sie zgodzic. Zawsze wszystko zalezy od prok rejonowego? Czy to ze nie ma zadnych przeslanek do dalszego aresztu tymczasowego nie ma znaczenia?

musiało ci się pomylić i chodzi ci o adwokata , adwokat moze wnieść do sądu o uchylenie tymczasowego aresztu , ale z uwagi na fakt, iż pracuje w jednostce zbliżonej do Sądu wiem, ze sąd zazwyczaj nie uchyla tymczasowgo aresztu na wniosek obrońcy, tak jak pisałam na początku sąd uchyli tymczasowy arszt po zakończonych czynnościach z oskarżonym i zaliczy na poczet orzeczonej kary pozbawienia wolności ores tymczasowego aresztowania w sprawie, TAK OCZYWIŚCIE MYśle, ale na postanowienei Sądu służy zależenie do Sądu Okręgwego , który biegnie od daty ogłoszenia postanowienia 7 dni.

Mam pytanie i bardzo proszę o jakies informacje. Moj chlopak zostal tymczasowo aresztowany za wlamania i kradzieze na poczatku sie do niczego nie przyznawal pozniej po dwoch miesiacach zlozyl wyjasnienia w prokuraturze no i przyznal sie. Teraz beda pewnie probowali przedluzyc mu ten areszt ale czy jest jakas mozliwosc ze tego nie zrobia dlatego ze sie przyznal? No bo tak naprawde zmienilo sie duzo prawda? Bo nie mowil nic a teraz sie przyznaje. Podpowiedzcie cos prosze.

Mam pytanie !! Mój chłopak został skazany na 6 lat więzienia art. 280 kk &2 przez sąd okręgowy, apelacje złożył prokurator i adwokat. Apelacja odbyła się tydzień temu i sąd zauważył wiele nieprawidłowości,sprzeczne opinie biegłych ( sprawa dotyczy zejścia z 280 &2 na 280 &1) sprawa została skierowana do sądu okręgowego do ponownego rozpatrzenia. Ma się odbyć w sądzie apelacyjnym posiedzenie odnośnie przedłużenia sankcji (aresztowanie nastąpiło 03.2012r.) . Mój chłopak jest recydywistą, czy istnieje możliwość ,żeby sąd nie przedłużył sankcji ? Np. jakieś argumenty można podać? Zagwarantowana praca, mieszkanie, że ja biorę odpowiedzialność za niego ?! :(

Powrót