Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sylwuchaaaa15 napisał:
Zagwarantowana praca, mieszkanie, że ja biorę odpowiedzialność za niego ?! :(

Odpowiedzialność bierzesz? I co, jak ucieknie za granicę albo się nie stawi w terminie to odbędziesz karę za niego??
Ktoś gwarantuje pracę przestępcy skazanemu na sześc lat pozbawienia wolności? Żarty sobie robisz?
A odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - nikłe szanse. Wręcz równe zeru.

Witam.
Mojemu chłopakowi 9 grudnia kończy się sankcja. Został aresztowany za art.286 KK, par. 1. Powodem jego zatrzymania, była nagrana rozmowa telefoniczna z poszkodowanym, która rzekomo miałaby być kluczowym dowodem w sprawie. (Cała sprawa polega na tym, że mój chłopak został oszukany przez kontrahenta, miał dostarczyć towar swoim dwóm klientom (poszkodowanym), jednak kontrahent wziął pieniądze i zniknął.) Dopiero pod koniec października postanowili przeprowadzić ekspertyzę. Dotarli jeszcze do jednego poszkodowanego, jednak gubił się w swoich zeznaniach, stwierdzając ostatecznie, że oszustwa nie było, ponieważ mój chłopak regularnie go spłacał i tego drugiego również. Akt oskarżenia nie został sporządzony, prokurator czeka na wynik ekspertyzy,która ma być do końca listopada.
Chłopak został aresztowany, bo były przesłanki matactwa oraz ucieczki z kraju (dzień po "akcji" mieliśmy jechać na wakacje, przesłaliśmy umowę tej wycieczki). Chciałam się dowiedzieć czy mogą przedłużyć mu areszt, jeśli nie znaleziono żadnych nowych dowodów prócz tej rozmowy telefonicznej?
I co oznacza, że "górna granica kary wynosi minimum 8 lat"?

Cleo_123 napisał:
Chciałam się dowiedzieć czy mogą przedłużyć mu areszt, jeśli nie znaleziono żadnych nowych dowodów prócz tej rozmowy telefonicznej?

Mogą.

Cleo_123 napisał:
I co oznacza, że "górna granica kary wynosi minimum 8 lat"?

Nie odpowiem na pytanie, ale wybiegnę krok dalej - przesłanka szczególna do stosowania tymczasowego aresztowania w postaci surowości grożącej kary [art. 258 § 2 kpk] może (choć nie musi - bo nie sposób ocenić realności tej kary) mieć zastosowanie w sprawie twojego chłopaka.

witam. Przepraszam ze tutaj pisze ale szukam pomocy. Partner ma sankcje przedłużona do 9.08. W poniedziałek jest apelacja w Krk i mam pytanie. Adwokat chce wystąpić o kaucje w formie poręczenia nieruchomością która jest własnością aresztowanego. Problem w tym ze w mieszkaniu sa dwie osoby niepełnosprawne. I czy jest szansa ze sad weźmie to pod uwage?? Nie mamy inne możliwości poręczenia. Dziękuję za odpowiedź!

witam. Nie mogę sie dokopać do odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a mianowicie: Jeśli postępowanie przygotowawcze dobieglo końca, prokurator wniósł akt oskarżenia (art157kk) i nie wnioskowal o przedłużenie aresztu to jak to dalej wygląda? 25.05 jest posiedzenie sądu tzw aresztowe, a sam areszt do 31.05. Na podstawie badań biegłych stwierdzono że nie dojdzie do ponownego dokonania przestępstwa, zniknęło tez zagrożenie wysoką karą (podejrzenie bylo o 280 pkt 1 kk). Czy w takiej sytuacji sąd może przedłużyć? W sensie jakie są szanse że nie przedluzy? Bo moc zawsze może

Powrót