Przedmioty trzymane na miejscu postojowym w garażu podziemnym.

• Autor wątku Autor wątku Ades2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ades2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam taki problem: Dzisiaj administracja Naszego bloku wywiesiła kartkę, na której kierują prośbę o wyniesienie wszystkich rzeczy z garażu podziemnego (łącznie z oponami, płynami typu płyn do spryskiwaczy itd). Jest to garaż pod blokiem. Jedno wielkie pomieszczenie, podzielone na miejsca postojowe wymalowanymi liniami. Do prośby nie jest dołączone żadne uzasadnienie. Od kąt mieszkam w tym miejscu, czyli od 2 lat nikomu to nie przeszkadzało. Z wywiadu społecznego dowiedziałem się, iż administrator po prostu obudził się z wizją że nic poza samochodami ma w garażu się nie znajdować. Na kartce widnieje również groźba, mówiąca że jeżeli właściciele sami nie uprzątną rzeczy w terminie 10 dni, administracja sama weźmie i wyniesie wszystkie znajdujące się tam rzeczy na śmietnik. I tu rodzą się moje wątpliwości. Dla mnie jest to zwykła kradzież i uważam, że nie mogą tak robić. Proszę o podpowiedz, czy moja interpretacja jest poprawna. Dodam iż miejsce jest własnościowe - wykupione wraz z mieszkaniem. Czy na takim miejscu mogę trzymać co chcę? Czy jeżeli chciałbym sobie postawić tam biurko, i trzymać części wraz z chemią do własnego samochodu, czy mam do tego prawo? Za wszelkie podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.

- Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dn. 15 czerwca 2002 r. z zm.)
- Rozporządzenie Ministra spraw wewnętrznych i administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów
(Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r. z zm.)

Ostatnia edycja:
Serdecznie dziękuję za wskazanie przepisów.
Po zapoznaniu się z treścią przytoczonych rozporządzeń, doszedłem do wniosków:
- Budynek jest zgodny z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych,
- na swoim miejscu mogę trzymać rzeczy, pod warunkami że nie są to materiały niebezpieczne pożarowo, nie koliduje to z planem ewakuacji bądź nie przeszkadza w korzystaniu z wyposażenia technicznego budynku,
- administrator nie ma prawa rozporządzać moim mieniem.
Czy dobrze to zinterpretowałem?
Jeżeli kogoś zdenerwuje moje dopytywanie, to z góry przepraszam, ale chciałbym mieć pewność w swoich działaniach.

Ades2 napisał:
Serdecznie dziękuję za wskazanie przepisów.
Po zapoznaniu się z treścią przytoczonych rozporządzeń, doszedłem do wniosków:
- Budynek jest zgodny z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych,
- na swoim miejscu mogę trzymać rzeczy, pod warunkami że nie są to materiały niebezpieczne pożarowo, nie koliduje to z planem ewakuacji bądź nie przeszkadza w korzystaniu z wyposażenia technicznego budynku,
- administrator nie ma prawa rozporządzać moim mieniem.
Czy dobrze to zinterpretowałem?
Jeżeli kogoś zdenerwuje moje dopytywanie, to z góry przepraszam, ale chciałbym mieć pewność w swoich działaniach.

Podbijam temat, tez jestem zainteresowana. Czy faktycznie tak jest?
Niebezpieczne pozarowo, tak naprawde wszystko jest latwopalne, jak to jest?

Mamy identyczną sytuację, też chciałbym się dowiedzieć czy mogę trzymać opony lub regał na miejscu postojowym

Powiem tak u nas takie kartki ze dwa razy do roku się pojawiają ale na zasadzie nie garażu tylko trzymanych przed drzwiami wózków rowerków itp. Przepisy przeciwpożarowe o tym mówią, generalnie raz administracja bez wiedzy mieszkańców pozbierała sama wózki dziecięce i zniosła do wózkowni a skończyło się to zgłoszeniem na policję upychali wszystkie jeden na drugim czyli zniszczenie kradzież mienia. Zażądaliśmy od administracji osuszenie wózkowni (nikt tam nie kładzie wózka z uwagi na wilgoć) oraz zbudowanie rowerowni która była na projekcie która nam obiecywali a której nie ma. Jak się można domyślić nie zostało to zrobione więc administracja dała sobie spokój i dalej wózki stoją.

Powrót