Przedsiębiorczy manager

• Autor wątku Autor wątku km09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

km09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam pytanie odnośnie sytuacji jaka zaistniała między mną a managerem jak i wielu innych ludzi którzy byli stawiani pod presję owego managera w pracy w Anglii.
Otóż przedsiebiorczy manager-Polak po przyjezdzie na miejsce pracy w Anglii,po jakimś tygodniu czasem dwóch oznajmiał pracownikom że "należy" mu się "stówka".Nie wiadomo po co na co i dlaczego,ale wiadomo było czym grozi przeciwstawienie się mu.Wyrzuceniem.
Stosował mobbingowe praktyki,jeśli już otrzymał tą swoją "stówkę" potrafił z uśmieszkiem na twarzy powiedzieć "zwalniam cię" podając bezsensowne powody.
Drugim jego mistrzowskim posunięciem było wymyślanie sobie różnorakich,błahych powodów by dawać kary pieniężne choć w umowie nie było ani słowa o jakichkolwiek karach,tak jak na cotygodniowych wydrukach nie było nawet najmniejszej wzmianki o tych praktykach.

W związku z tym mam pytanie czy to jest wymuszanie korzyści majątkowych?
Jak w ogóle to nazwać? Czy można prawnie dojść swoich racji przed tym cynicznym człowiekiem? Pozdrawiam.

mozesz od niego odzyskac te pieniadze - to co robil to duress ale musisz dzialac szybko.

ponadto idz do citizen advice bureau i opisz co sie stalo. W zaleznosci od okresu pracy i rodzaju zwolnienia mozesz uzyskac od pracodawcy:
-redundancy pay
-notice pay
-holiday pay
-unfair dismissal compensation

PAMIETAJ na claim masz tylko 3 miesiace od zwolnienia! CLaim do Employment Tribunal mozna zlozyc elektronicznie.

Jakbys mial problem - pytaj - postaram sie pomoc

Pozdrawiam

Minęły już ponad 3 miesiące jak tam nie pracuję.A jeśli wiadomo mi,że ów człowiek przebywa teraz w Polsce aż do kwietnia 2011r. to dalej mam możliwość manewru?

niestety nie, pozew do employment tribunal mozesz zlozyc tylko w przeciagu 3ch miesiecy. Mysle ze mozesz sprobowac w County Court ale to kosztuje. Pozew nalezaloby zlozyc przeciwko pracodawcy i managerowi jednoczesnie.

Ile od Ciebie manager wymusil?

100 funtów,nie wspominając już o co rusz jakichś karach pieniężnych.

to troche malo zeby bujac sie po sadach :( wg mnie szkoda nerwow, ale idz moze do citizen advice bureau i tam moze cos wymysla. Szkoda ze minelo ponad trzy miesiace od zwolnienia :(

Co by nie było dzięki pańskim poradom będę wiedział jak postępować gdyby coś takiego przydarzyło się w przyszłości po raz kolejny.Dziękuję i pozdrawiam:)

Miejmy nadzieje ze cos podobnego nigdy sie nie przydazy :)

Powodzenia

Powrót