przedszkole w niemczech

• Autor wątku Autor wątku daria25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daria25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam .Jestem od maja w niemczech mam coreczke w listopadzie konczy 5 lat .Mam problem z przedszkolem .Czy ktos wie moze jakie mam tu prawo do uzyskania miejsca dla mojego dziecka w przedszkolu bo nigdie nie chca jej przyjac bo sa pelne przedszkola a ja pracuje i potrzebuje przedszkola dla mojego dziecka.

jako 5 latka musza juz przyjac od nowego roku ,,rok przed szkola jest obowiazek(i bezplatne)
tyle ,ze tez zalezy z ktorej polowy roku jest corka,,czy pojdzie do szkoly jako 6 latka czy 7 latka?

nie wiem w sumie czesto te same pytania zadaja Polacy,,jedynie moze do Jugendamt sie udaj i cos pomoga
moja 5 latke wzieli od razu do przedszkola,,Niemiec zapisany duzo wczesniej, musial czekac
ona miala pierwszenstwo jako 5 latka

Tak poprostu pani tu przyjechala i dali pani dziecko odrazu do przedkola?Aja zapisalam moja mala w conajmniej szejsciu przedzkolach w czerwcu i mowia ze nawet na sierpien nie ma szans a przeciez wkoncu w listopadzie konczy piec lat.Musze zadzialac z tym przedzkolem bo cos tu nie tak przeciez dziecko przeprowadzajac sie musi isc do przedzkola . dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.Aha a zapisali pani dziecko gdzies w okolicy czy gdzies daleko od domu .

I pewnie pani mala miala juz skonczone piec lat jak pani ja zapisywala?

to wszystko zalezy od dyrektora,,u mnie to dyrektorka przedszkola decydowala w sumie mi to az glupio bylo ,ze tamtemu Niemcowi odmowili miejsca a wzieli moja,,
nie miala 5 lat bo konczyla w pazdzierniku a do przedzkola szla od sierpnia
ja mam przedszkole przed samym domem,dzieli mnie jedynie chodnik,ale tak tez nie jest dobrze bo do okna nie moglam wyjsc,,jak widziala mnie to plakala pierwsze dni(jak wiekszosc dziecki pierwsze dni)
polka przedszkolanka tez tam jest to troche pocieszla ja
aha,,zapisywalam tylko do jedenego przedszkola;)

w sumie chodzilo o to ,zeby nauczyla sie jezyka porzadnie corka przed pojsciem do szkoly a najlepiej chyba miedzy dziecmi lapie slowka dziecko

a druga starsza szla do szkoly jako 7 latka juz,,,bez jezyka bo na przedszkole bylo juz za pozno,,

jezeli urodzila sie w listopadzie(druga polowa roku)to pojdzie dopiero jako 7 latka do szkoly.czyli jako 6 latka musza ja juz przyjac na rok przed (obowiazek)

Ostatnia edycja:
To mialas szczescie bo te dyrektorki u ktorych ja bylam to chyba jakies wiedzmy i maja problem z przyjeciem male a o sytuacji mowilam im ze nie zna mala jezyka i ja pracuje osd 8 do 12 i chyba sa jakies nienormalne .ale dobrze ze mi piszesz bo mnie to zmotywowalo musze cos zrobic wezme ze soba odpowiednia osobe i musza ja przyjac jak mam tu pracowac i zarabiac nie przyjechalam tu siedziec z dzieckiem w domu przeciez a zreszta jest w takim wieku ze potrzebne jest to przedszkole bede dzialac w tej sprawie dzieki za odpowiedz pozdrawiam;)

A babcia siedzi u nas drugi miesiac i pilnuje malej jak by mogla juz byc w przedszkolu .A z twoja malo to przykre ze tak plakala za toba az sie boje jak to bedzie z moja .Ale wiem ze pierwsze tygodnie to moze przychodzic do przedszkola na dwie godzinki az sie przyzwyczaji i ja moge byc tam tzn nie ja ale babcia by zagladala poki ja przyzwyczaje do chodzenia :(bo nie wiem jak bym zniosla to ze musze isc do pracy a ona by sama tam siedziala i plakala. pozdrawiam i dzieki

Witajcie Panie! jestem nowa i tez potrzebuje pomocy! mam 6 letnia coreczke niewidomoma ,obecnie chodzi do przedszkola w polsce ale na jesien chcemy wyjechac do hamburga bo kazdy twierdzi ze dla niej tam bedzie lepsza opieka. Maż pracuje juz pare lat i za wszelka cene chce abysmy tam byli razem. Bardzo sie boje bo chodzi mi najbardziej o nia. Czy rzeczywiscie jej tam bedzie łatwiej....lepiej..?:(

Bardzo prosze o pokierowanie mnie ....co robic? dziekuje bardzo

agnieszkapa: Aga , idziesz do RATHAUS w Hamburgu, najbizej twego miejsca zamieszkania. Hamburg moze miec kilka takich Rathaus. I tam sie pytasz o SOZIALAMT, tam sie pytasz o szkołe dla twej córki. Druga droga, to idziesz do obojetnie jakiej Grundschule i tam juz Ci wskażą , gdzie masz zapisac twoje dziecko...do szkoły dla dzieci niewidomych. Tez maja i to bardzo wiele. pzdr

Powrót