Przedwienie dlugu

• Autor wątku Autor wątku teyfi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tego jeszcze nie wiem bo do pani mecenas pójdę dopiero jak będą wszelkie dokumenty.
Ale nawet jeśli nie zrzekli się to przynajmniej na razie żyję nadzieją, że po 1 widząc, że znamy swoje prawa i reprezentuje nas prawnik a nie sami sobie, i dodatkowo wtopili już w ten interes około 2 tysiące (ich prawnik, nasz prawnik, koszty sądowe), a dług wynosi lekko ponad 4 tysiące, to nie będą o to znowu walczyć.
Zobaczymy

witam ja mam taki problem z ultimo iz notorycznie mnie nekaja od ladnych kilku lat. Problem w tym ze nie wiem dokladnie ilu i nie wiem gdzie to sprawdzic. Podobno w momencie kiedy sie do nich odezwe to jak bym przyznal sie do dlugu. Morze ktos wie gdzie to sprawdzic. Sam dlug ma 16 lat. Pozdrawiam

Gratulacje

Kiedyś też to przechodziłem.
Ultimo żądało 107 tys. zł za lekko niedopłacony kredyt hipoteczny(jakieś 5-6 tys.zł)
Mieli nawet wpis w księdze wieczystej, i co ?
I otrzymali 17 tys. Nie potrafili nic wykazać, a sąd nie uznał wypisów z ich ksiąg rachunkowych.
Sąd uznał im kwotę hipoteki pomniejszoną o kwoty wpłat na które posiadałem dowody przelewów. Za radą mojej mecenaski poza zarzutem przedawnienia roszczeń wnieśliśmy o przedstawienie cesji z zakupionego przez nich długu i na taką kwotę dług wraz z odsetkami na dzień zakupu wynosił( kredyt nie spłacany przez 5 lat). Reszta to ich planowany zarobek leżeniem długu przez 8 lat od chwili zakupu.
Na kolejnej rozprawie ,po przelaniu należności poprzez depozyt sądowy ,sąd wydał postanowienie o wykreślenie hipoteki.

Długi trzeba oddawać, ale te faktyczne ,nie wycwaniakowane przez FW:mad:

Powracam.
W załączeniu pismo, które otrzymaliśmy.
Ultimo cofnęło pozew, zaplacilo naszemu prawnikowi, a teraz codziennie wydzwania znowu.
W tej samej sprawie.
Domyślam się, że robią to bo nadal mają prawo próbować ściągnąć dług.
Jest jakaś szansa aby to skończyć czy to się będzie ciągnęło w nieskończoność?
Telefony, pozew, podniesienie zarzutu przedawnienia, wycofanie pozwu, i znowu telefony?
Trochę się martwię, że na przykład składając nowy pozew podadzą jakiś lewy adres, żebyśmy nie otrzymali powiadomienia o sprawie, i nie zdążyli wnieść sprzeciwu.
Możemy tak zrobić żeby pójść do Ultimo z pismem do podbicia przez nich, iż wszelkie sprawy dotyczące osoby XYZ mają wysyłać pisemnie na adres ABC bo to jedyny prawidłowy adres tej osoby XYZ, a osoba XYZ odpowie na wszelkie pisma jeśli uzna to za zasadne? Żeby mieć dowód że jedynym potwierdzonym adresem był adres X a nie Y?
To coś da w przypadku jeśli Ultimo poda do sądu nieprawidłowy adres?

nAAH3MCxz8Ks53yi4AtBSzYkCudEfBWAP72e-CCwJ5RKr3lTILwT-bhDpO_fzRDUHVnh-Ur9EjL5k9-CzqDh5InnYnmta815fR1eBpIaWsN4xiP3J_-X8pWZZpD1-hRxlfmj4QKEUHPUMLxmsOMisZe9a9A-uTY9Bw4UCt4hY_U1GihJLOKQdq9m646ov3FhyoG9o-WrTxWp8PeMfFswcT-tsDcQsuiD7qA6HIR_ZsrwEiWWkDcLPwkKcW23JcyU8h6KtQlCspO5fZpiETZ9t79Vo1NxXxMHNrHCorPwssh2J_rbfQE9E9stSuiT-nTEktztfNHa7QE7VFlOZ2wpL1zAlXYAqbb-nTN53Cjs_v_GIspw0RaW1qNbeqmQ8BZHJuq77lAFeZf01Jb9vGbQTrSWzt_Gi9Mw3AMFpu9_XnZC0PFuFizRc5a6N_X0EzgA5QiS6oE7rTWihR0Qdl8_VcVIDcLHFUhVjpX7hCBl1PZbnGQnQX3x2U7jbiJ04CS3lWh3MdLLZ9Hqprbnull-PYvIKRG5lpKD3n0pyLjB8k7DJuTWPy_5NtPARmUpNRLVG4ClF-4HMmJuqe5fO7i_LlkWuVH2io2JD9og5flm33AGoMW609RT=w783-h588-no

teyfi napisał:
Jest jakaś szansa aby to skończyć czy to się będzie ciągnęło w nieskończoność?
Telefony, pozew, podniesienie zarzutu przedawnienia, wycofanie pozwu, i znowu telefony?
Jeśli kolejnym razem zarzut przedawnienia zostawisz na otwarcie rozprawy - to jest szansa że w końcu utniesz to raz na zawsze. Swoja drogą wybitnie uparci są, jak to zresztą Ultimo, skoro zapłacili koszty - i chyba znów chcą :)

Przecież oni nad tym nie panują...Wysyłają na przykład pisma procesowe do zamkniętych spraw...

Znam przypadki - cofnięcie pozwu pół roku po uprawomocnieniu się wyroku, wniosek o uzasadnienie wyroku w... 14 miesięcy po zakreśleniu prawomocności :D
Ktoś mi jeszcze mówił o wniosku o nadanie klauzuli wykonalności w sprawie gdzie... sąd oddalił ich powództwo :D ale tych kwitów to nie widziałem, więc nie mogę potwierdzić autentyczności zdarzenia.

Standard w Ultimo: powództwo oddalone, zasądzone koszty dla pozwanego. Tymczasem Ultimo nadal twierdzi że "dług" istnieje, kosztów nie zapłaci gdyż... kompensuje je z "długiem: i odlicza. Więc "dług" wg kolesia ze słuchawki i tak "trzeba zapłacić" pomniejszony o zasądzone koszty :D Nie ma sie co przejmowac, sprawa dla komornika i ten jeszcze się ucieszy :)

Ostatnia edycja:
Prawnikom też dać zarobić w takich sprawach , oni sobie poradzą z powodem.

Powrót